18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A hűtlenség 8 leggyakoribb oka

Akit megcsalnak, abban mindig ott lesz az a bizonyos miért. Amerikai kutatók most rájuk is gondoltak!

Van, aki a pornónézést is hűtlenségként éli meg, és van, aki az orális szexet sem. Van, aki számára az érzelmi megcsalás a legsúlyosabb, és van, akinek a szexuális kapcsolat. Vannak kutatók, akik a külső viszony egyes formáinak sajátosságaira, mások inkább magára a folyamatra kíváncsiak, megint mások pedig azt vizsgálják, mi tartja vissza a hűséges embereket a félrelépéstől.

Egy nemrégiben publikált amerikai tanulmány szerzői a hűtlenség kapcsán azt a kérdést tették fel, amit a megcsalt fél is előbb-utóbb szinte minden esetben feltesz, mégpedig, hogy: "De miért?"

Miért csinálta? Én tehetek róla? Mit rontottam el? Lehetett volna erre számítani? Elkerülhető lett volna?

shutterstock 666286741

Megcsalt félnek lenni sebzett, kiszolgáltatott állapot. Az embernek nem csak az önbecsülése, de az alapvető biztonságérzete is sérül, gyakran saját ítélőképességében is kételkedni kezd:

Hogy lehettem ilyen naiv? Hogy lehetett így becsapni? Hogy nem vettem észre? Hogy hihettem neki?

Mintha az ember élete az embertől teljesen függetlenül történne, mintha a döntések a "feje felett" születnének, mintha egyáltalán nem lenne beleszólása a saját sorsába. Ezt a kiszolgáltatottságot, a kontrollnak ezt a fajta elvesztését pedig nagyon nehéz megélni, a miértek pedig egyfajta kapaszkodót jelentenek ebben. Egy lehetőséget arra, hogy megértsük a háttérben zajló folyamatokat, megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, kiszámíthatóbbá váljon a világ, amelyben élünk. Ez a kiszámíthatóság adja ugyanis azt a biztonságérzetet, ami a továbblépés egyik legfontosabb alapja.

Ha esetleg azt hitted, hogy a félrelépések általában a szexről szólnak, már az is meglepetésként érhet, hogy a kutatók 8 fő kategóriát találtak a hűtlenség hátterében. Az pedig főleg, hogy ezek többsége szinte alig kapcsolódik a testiséghez

shutterstock 302476310

A félrelépés 8 leggyakoribb oka tehát:

  • 1 - szexuális vágy - Azok az esetek tartoznak ide, amikor az egyik fél a több vagy másfajta együttlétek reményében csalja meg állandó partnerét.
  • 2 - harag - Gyakori az is, hogy a másik felé érzett negatív érzelmek húzzák a hűtlen felet a harmadik felé. Ez jobbára a bizonytalanul kötődőkre jellemző. Az elkerülő típus általában a kapcsolati intimitás mélyülésének egy bizonyos fokán túl soknak érzi a közelséget, bekebelezőnek, zsarnokinak éli meg párját. A szorongó típus negatív érzéseire ezzel szemben inkább a másik fél távolodása van erős hatással, az ő haragja ilyenkor arra a félelmére vonatkozik, hogy a másik el fogja őt hagyni.
  • 3 - elmúlt szerelem - Ez a fajta félrelépés a kapcsolatok elejét jellemző rózsaszín köd eloszlását követően a leggyakoribb. Élharcosai egyrészt a kötődésükben elkerülők, akik a kapcsolat fejlődésének következő lépcsőfokát (az intimitás elmélyítését) nem tudják megugrani; másrészt pedig a szerelem sorsszerűségét vallók, akik számára a kezdeti szenvedély csökkenése azt jelzi, mégsem a nekik szánt, egyetlen, igazi nagy szerelmükkel vannak együtt.
  • 4 - elhanyagolás - A szorongón kötődők körében gyakori, hogy úgy érzik, partnerük túl kevés időt tölt velük, túl keveset figyel rájuk, nem elég fontos számára a kapcsolat, az elhagyatástól való félelmükben ezért menekülő utakat kezdenek keresni.
  • 5 - elköteleződés hiánya - A félrelépés hátterében az is állhat, hogy valaki eleve el sem köteleződött az adott kapcsolatában. Különösen nehéz pedig ez azoknak, akik valamilyen kötődési problémával küzdenek, korábbi sérülésből fakadóan bizalmatlanok, esetleg a kapcsolat jövőjét illetően vannak kétségeik.
  • 6 - a helyzet - Külön kategóriát alkotnak az olyan esetek, amikor az aktív fél a megcsalást kimondottan a helyzetnek tulajdonítja (alkohol, nyaralás stb.). Ami persze nem jelenti, hogy más tényező ne állhatna párhuzamosan a történtek hátterében.  
  • 7 - az önbecsülés - A szexualitás hódításként vagy csábításként önbecsülésünkkel is szoros kapcsolatban állhat. A külső kapcsolat ezekben az esetekben pozitív visszajelzés lehet arról, hogy az illető vonzó, kívánatos, jó szerető stb.
  • 8 - változatosság - Több partnerrel is kedvem van kipróbálni, milyen a szex. Nagyobb változatosságra, sokszínűségre vágyom. Nagyjából ilyeneket mondtak azok, akiknél a fő motivációt a változatosság jelentette. A hűtlenségnek ez a formája gyakoribb azok körében, akik könnyebben és szívesebben választják le az érzelmeket a testiségről.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek