Az időszakos böjtöt választók gyorsabban fogynak

Egy kutatás szerint a súlyfelesleg gyorsabb leadása mellett más előnyei is vannak az időszakos böjtnek. A vérnyomásnak is jót tesz például, ha ezt a módszert választja valaki.

Egy meglehetősen kisméretű kutatás szerint az 5:2-es, csupán heti két böjti napot előirányzó diéta összességében sokkal jobban működik, mint a folyamatos önsanyargatásra épülő fogyókúrák. A Busines Insider szerint számos más előnye is van egyébként a dolognak, nem is csak a fogyás miatt érdemes tehát ezt a módszert választani.

A kutatás

A Surrey-i Egyetem kutatói 27 túlsúlyos résztvevőt szedtek ráncba, mégpedig úgy, hogy azoknak vagy az 5:2-es étrendet kellett követniük, vagy a napi kalóriabevitelt kellett csökkenteniük 600 kcal-val. A résztvevőknek addig kellett követniük az étrendet, amíg el nem vesztették a testsúlyuk 5 százalékát. Az 5:2-es csoportot húzók 5 napig normálisan étkezhettek, utána viszont két napig csupán 600 kalóriát fogyaszthattak.

shutterstock 550633537

Gyorsabban célt értek

Mindkét csoport esetében volt némi lemorzsolódás is: a résztvevők egyötöde nem bírta a strapát. A többiek közül az 5:2-es csoport tagjai érték el gyorsabban az 5 százalékos súlyvesztést, átlagosan 59 nap alatt. A folyamatosan diétázóknak ugyanehhez 73 napra volt szüksége.

Más előnyei s voltak azonban az időszakos böjtnek. Az így fogyózók véréből gyorsabban eltűnt ugyanis az étkezések után a zsír és alacsonyabb lett (9 százalékkal) a szisztolés vérnyomásuk is. A minden nap diétázó csoport tagjainak vérnyomása ezzel szemben még emelkedett is egy kicsit, igaz mindössze 2 százalékkal.

Az egyik kutató szerint tehát összességében az időszakos böjtölés az egészségesebb alternatíva, bár bizonyos emberek számára nehezen tolerálható ez a felállás, erre tehát nem ártana valamilyen megoldást találni a jövőben. Számos más előnye is van egyébként az időszakos böjtölésnek, ezekről itt olvashatsz bővebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek