Így eszünk magunkra öt kilót karácsonykor

Itt egy pogi, ott egy mézeskalács, csak egy szaloncukor, meg egy hókifli. Pár szelet bejgli, pár szelet zserbó. És persze a töltött káposzta meg a rántott ponty. Ez a karácsony. De tudod, hogy mennyi az annyi? Kiszámoltam. És rosszul lettem.

Karácsonykor komoly választék van, de tényleg nem szoktam olyan sokat enni. A normális kaja, és mondjuk napi pár szelet zserbó és bejgli is lecsúszik, meg egy-két pohár bor vagy pezsgő. Meg pár sajtos rúd, ha van. És esetleg pár szem szaloncukor. Meg mézeskalács, ha már úgyis csináltunk a gyerekekkel.

shutterstock 761451016

De ha ilyen visszafogott vagyok, és nem zabálok ész nélkül, akkor miért jön föl nehezen a farmerom újévkor? Hát, mert sajnos ész nélkül zabálok, csak észre sem veszem. Erre jöttem rá, amikor kiszámoltam, hány kalóriát szoktunk csak úgy elcsipegetni a szeretet ünnepén.

Először lássunk pár "rendes ételt". A rossz hír az, hogy ötvenpár kilós nőként nagyjából egy karácsonyi ebéd fedezi is a napi kalóriaigényemet (kb 1700). És akkor hol van még a többi. 

Egy rendes adag töltött káposzta + 2 szelet fehér kenyér = 800-850 kalória

Hát csak egy kis káposzta, kis husi, pici tejföl, hogy a csudába lesz ebből egyetlen adag 600-650 kalória??? De akárhogy számoltam is, annyi. Plusz a kenyér. Oké, ez mondjuk egy olyan adag, amire már nagyid is azt mondja, hogy ettél valamit. Most nem is tudom, van értelme egy karácsonyi töltött káposztánál olyanokon gondolkozni, hogy sertés helyett darált pulyka, meg piros helyett kék tejföl? Mindegy, ha szeretnéd, ezzel biztos tudsz rajta karcsúsítani, meg persze azon is, ha elhagyod a fehér kenyeret. (Mondjuk én inkább a fél adag káposztát hagynám el.)

shutterstock 610412504

Zsírjában sült libacomb majonézes krumplival = 1022 kalória

Oké, férfiadaggal számoltam, nagy adag hús és 20 deka majonézes krumpli. De a rossz hírem az, hogy egy normál adag - egy konfitált libacombnyi - hús és 10 deka krumpli is 700 kalória. 

Rántott hal, sült krumpli = 935 kalória

Egy 20 dekás pontydarabbal és 100 gramm sült krumplival számoltam, ez utóbbi éppen a Mekis kicsi és közepes krumpli között van méretben. Szóval nem annyira sok. Dobj mellé még 10 deka majonézes krumplit, és máris rászámolhatsz még 211 kalóriát. Mondjuk ha lecseréled a rántott halat nem rántottra, elég sokat tudsz fogni a kalóriákon. 

De sajnos a karácsonyban nem is a ponty meg a káposzta az igazán veszélyes, hanem a jövet-menet bekapott kis édeske. Amire aztán muszáj ráenni egy kis sósat. Hogy aztán megint jöhessen az édes. És a sós. Meg az édes. És a sós. És akkor már igyunk is valamit, nem?

Egy vékony szelet mákos meg egy vékony szelet diós bejgli = 154 kalória

És a vékony szelet alatt tényleg vékony szeletet érts, sőt, inkább hajszálvékonyat. (Mákos: 74, diós 80 kcal) Borzoljam tovább a bejgli recepttel a kedélyeket?

Anyád szerint vékony (ujjnyi vastag/1,5 centis) szelet mákos: 112 kcal.

Anyád szerint vékony (ujjnyi vastag/1,5 centis) szelet diós: 120 kcal.

Nagymama vágta (2 centi vastag) szelet mákos: 150 kcal.

Ugyanez diósban: 160 kcal.

DSC2174
Kaszás Tamás / Dívány

Egy marék pici sajtos pogácsa = 300 kalória

Pici alatt 3,5 centis átmérőjűt értek, a marék alatt meg öt darabot. Egy picike sajtos pogácsa  60 kcal, egy normál méretű pogi pedig 120. Darabja. Akkor is, ha még langyos, és ropog a tetején a sajt. 

Egy darabka sajtos rúd: 64 kalória

Egy sütés előtt 16 grammos darab sajtos rúddal számoltam, oké, ez nem annyira kicsi, de óriáskiflinek semmiképpen sem nevezhető. Megeszel belőle hármat, és már 200 kalóriánál jársz.

Egy visszafogott szelet zserbó: 171 kcal

De ha a nagyi vágta a szeletet, akkor számolj nyugodtan 350 kalóriával, mert a fenti adat egy tényleg filigrán zserbódarabkára igaz csak. Egészen pontosan egy 7x2 centis szeletkékre. És ilyenből kinek elég egy darab???

Három szem szaloncukor = 100-165 kalória

Egy szaloncukor=10 gramm képlettel számoltam, ez nem teljesen pontos, mert a Milka például 10,5 gramm, de közelítőleg azért stimmel. És arra is most jöttem rá, hogy nem mindegy, milyen szaloncukrot eszünk, és a csuda gondolta volna, de a zselés még mindig a leglájtosabb megoldás. (az átlagos bolti kínálatból, nyilván.)

1 szem zselés szaloncukor: kb 33 kcal

1 szem vajkaramellás: kb. 43 kcal

1 szem kókuszos-étcsokis: kb 47 kcal

1 szem marcipános: kb 51 kcal

1 szem csokis: kb 54 kcal

DSC9245
Kaszás Tamás / Dívány

Egy hókifli = 107 kalória

Mire idáig jutottam a számolásban, már majdnem sírtam. Egy hókiflihez 20 gramm nyers tészta kell, egy adagból 40 kifli lesz, egyetlen árva kicsike kifli pedig 107 kalória. Ez tényleg rémesen szomorú, különösen, ha felidézem, mennyit kell futni 107 kalória elégetéséhez. (Ha meg kevés a kalória és a macera, van izmosabb hókifli is)

Egy kókuszgolyó = 100 kcal. Ha meggy is van benne: 106

Egy kókuszgolyó 25 gramm. Szóval ez nem egy nagy kókuszgolyó. Nem is nagyon pici, nagyobb például, mint egy dunakavics, de sajnos nem nagyobb, mint egy átlagos dió. Hanem akkora. Magában 100 kalória, ha teszel bele egy szem meggyet is, akkor 106. Egyszer élünk.

shutterstock 295119125

Egy habcsók = 60 kalória

A lista egyetlen olyan édessége, amiért nem fáj a szívem. 1 nagyobb, 15 grammos habkarika 60 kalória. Mázli, hogy nem szeretem.

Egy mézeskalács szívecske = 30 kalória

Egy mézeskalácsot  13 grammnak vettem, mert ennyit nyomnak az általam lemért szivek, amiket a gyerek csinált. Ez egy közepes szívforma, nem kicsi, nem nagy. És ha bedobsz három darabot, máris közelítesz a száz kalóriához. És a baj az, hogy még akkor is rájárok, ha nem is jó. De jó, mert tudom, melyik receptet kell sütni.

Egy bögre forralt bor = 240 kalória

No comment. Bor, cukor, ennyi. De legalább finom.

Egy pohár (deci!) száraz pezsgő = 65 kcal

De egy deci édes pezsgő máris 84. Maradjatok a száraznál, úgyis finomabb is.

Egy pálesz = 90 kalória

Ez 4 centi törkölypálinka, ha kevesebbet iszol, az értelemszerűen kevesebb kalória. De ki iszik ennél kevesebbet?

Hát, boldog karácsonyt, találkozunk januárban a futópályán!

Oszd meg másokkal is!
Mustra