7 dolog, amit a szexnek köszönhetünk

A szex nem csupán testi-lelki élvezet, de testi-lelki egészségünkre is pozitívan hat. Már megéri csinálni...

A legtöbben saját fogantatásunkat is a szexnek köszönhetjük, és ha már így alakult, életünk során rengeteg élményt, örömöt, érzést és kapcsolódást jelenthet a testiség. Szexualitásunk minél teljesebb megélése által pedig végső soron nem csak a másikhoz, de saját magunkhoz is közelebb kerülhetünk. A szexualitás tehát tulajdonképpen ajándék, és mi, akik megéljük ezt, hálásak lehetünk érte. Így tesz Justin Lehmiller amerikai szexuálpszichológus is, aki még Észak-Amerika egyik legnagyobb ünnepe, a hálaadás alkalmából gyűjtötte össze, mi mindent köszönhetünk annak, hogy embernek, és mint olyan, szexuális lényeknek születtünk. 

#1 - Csak egy szám: 237

Ennyi különféle okot talált ugyanis egy amerikai kutatás, amiért az emberek lefekszenek egymással. Úgy tűnik tehát, hogy a szexben tényleg rengeteg minden kifejeződhet, és legalább ennyi érzést és motívumot élhetünk meg benne, vagy kommunikálhatunk a másik felé. A kutatásban feltárt temérdek lehetőséget a kutatók egyébként egy statisztikai eljárással négy nagyobb csoportra tudták osztani, melyekbe a több mint másfélezer résztvevő válaszai mind besorolhatóak voltak. Az első csoportba a testtel kapcsolatos okok kerültek, például a partner kívánatossága vagy a testi kielégülés vágya. A második csoportban egy cél - mondjuk egy közös gyerek fogantatása vagy éppen egy bosszú a hűtlen partneren - elérése volt a legfontosabb. Az érzelmi vonatkozások kerültek a harmadikba: a szeretet, a közelség, az intimitás kifejezése vagy éppen a romantikus hangulat beteljesítése. A negyedik kalap pedig a bizonytalanságról szólt, ide tartozik például, ha valaki egyszerűen szépnek, vonzónak szeretné megélni magát, vagy meggyőződni arról, hogy párja még mindig szereti.

shutterstock 693500446

#2 - Egészségesebb leszel

Több kutatás eredményei is tanúsítják, hogy a nagyobb szexuális aktivitás jobb egészséggel jár együtt. Egy walesi férfiak egészségét vizsgáló tanulmány emellett arra is kitér, hogy az orgazmusok gyakorisága az élettartammal is összefüggésben lehet. Simán lehet persze, hogy akik jobb egészségnek örvendenek, eleve többet szexelnek, ráadásul tovább is élnek, mint betegeskedő társaik. Lehmiller szerint azonban mégis valószínűbb, hogy a szex jó hatással van az egészségre, mint az, hogy ártalmas.

#3 - Testmozgás

A legtöbben persze nem edzés gyanánt bújnak ágyba a párjukkal, egy kanadai kutatás eredményei szerint azonban néhány (a férfiak átlagosan 101, a nők pedig 69) kalóriát szexszel is elégethetünk. Ez persze sokban függ az aktus hosszától és intenzitásától is, a vizsgálat résztvevői között volt például olyan férfi is, aki nem kevesebb, mint 306 kalóriát tüzelt el egy aktus alatt.

#4 - Növeli a szellemi teljesítőképességed

Leszállt az agyából a vér, avagy elvette a szex az eszét. Hogy ezek a szólások hosszabb távon talán mégsem igazak, mi sem bizonyítja jobban, mint az a kutatási beszámoló, melyet angol kutatók tettek nemrégiben közzé. A tanulmány szerint a 6833 ötven évnél idősebb résztvevő válaszai arra utalnak, hogy a szexuális aktivitás pozitív összefüggésben állhat a szellemi teljesítőképességgel. Állatkísérletekből azt is tudjuk, hogy a sok szex a neurogenezisre, vagyis az agyat felépítő új idegsejtek születésére is pozitív hatással van.

#5 - Jobb lesz a hangulatod

Egy jól sikerült éjszaka után annak sem biztos, hogy nincs igaza, aki az irodába lépve a De ki vagy simulva! felkiáltással üdvözöl. Egy amerikai tanulmány szerint ugyanis a szexuális együttlét már önmagában is pozitívan hat a másnapi hangulatunkra. Ha pedig még élveztük is a szexet, az általános érzelmi állapotunkra is kedvezően hat. Aki tehát szexelt előző nap, másnap a munkahelyén is jobban teljesít - véli Lehmiller.

shutterstock 514793383

#6 - Sokáig élvezheted

Akár egész hátralévő életedben. Amerikában legalábbis a 70 évnél idősebb férfiak 43, a 70 évnél idősebb nők 22 százaléka aktív szexuálisan. Az ember persze visszább vehet a lendületből, ahogy idősödik, lemondania azért mégsem kell az élvezetekről.

#7 - Még maszturbálni is jó

Legalábbis ami a stresszoldást illeti, hiszen az orgazmus nagyszerűen oldja a feszültséget. Pozitívan hat továbbá az alvásra és az immunrendszer működésére, a medencefenéki izmok erősítésével hozzájárul az egészséges szexuális működéshez, sőt, férfiaknál az örökítőanyag minőségét is javítja. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.