Ezt mondja el a menstruáció az egészségedről

A fájdalom mértéke, a menzesz színe, mennyisége mind jó mutatója egy nő egészségi állapotának.

Igazi tabudöntögetésre került sor nemrég, amikor a Bodyform piros festéket használt egy egészségügyi betét reklámja alatt. A betétek nedvszívóképességét demonstráló reklámok ugyanis szinte mindig kék festéket használnak erre a célra, sőt, néha még zöld festék is feltűnik egy-egy ábrán, ami talán még furcsább, hiszen a zöld váladékra a vérnél is gyorsabban rávágható, hogy „ez undorítóóóó”. A Guardian mindenesetre üdvözölte a változást, és ennek kapcsán össze is gyűjtötte, mit árul el a menstruáció gyakorisága, vagy épp a menstruációs vér színe a nők egészségéről. 

Fájdalom

A komoly fájdalmakkal járó menstruáció is olyan panasz például, amit érdemes komolyan venni, hisz mindez a sokszor csak hosszú évek fölösleges szenvedése után diagnosztizálásra kerülő endometriózis vagy a policisztás petefészek szindróma jele is lehet.

Egy amúgy még menstruáló nő esetében a vérzés három hónapnál hosszabb ideig való elmaradás (amenorrhoea) is olyasmi, ami mindenképp kivizsgálásra szorul, ennek hátterében ugyanis számos dolog, így a túlzott leterheltség, a stressz, a túlzásba vitt testmozgás, táplálkozási zavar vagy akár súlyos betegség is állhat.

shutterstock 340210601

Szín, mennyiség

A szokásosnál kicsit sötétebb, barnás színű menzesz ugyanakkor normális jelenség, főleg a vérzés vége felé. Kisebb csomók szintén előfordulhatnak, de ha több van belőlük, mint általában, vagy nagyobbak egy tízesnél, nem árt orvoshoz fordulni, ez ugyanis valamilyen hormonális zavar, vagy fibrómák jelenlétére is utalhat. A jelentős mértékben megváltozott vérmennyiség ezenkívül pajzsmirigyproblámákat is jelezhet, a túl sok vér pedig a vérszegénység és a vashiány jele lehet. A menstruáció alatt amúgy nagyjából 30 ml-nyi vérveszteség tekinthető átlagosnak, és a 80 ml az, ami már gyanúsan soknak tűnhet. Ezt persze lehetetlen pontosan lemérni, ha viszont valaki 1-2 óránként cserélni kénytelen a betéteket/tamponokat, vagy egy hétnél tovább vérzik, könnyen lehet, hogy valami nincs rendben. A megszokottnál erősebb vagy rendszertelenül jelentkező méhi vérzés ezenkívül a terhesség, vagy valamilyen szexuális úton terjedő betegség jele is lehet.

Folyékony iránytű

Mindez persze nem jelenti azt, hogy folyamatosan méricskélned vagy színskáláznod kellene, a menzesz színe és mennyisége ugyanakkor olyasmi, ami a vérnyomáshoz vagy a testsúlyhoz hasonlóan fontos információkat hordoz az egészségeddel kapcsolatban.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek