Így veheted rá a szervezetedet, hogy több kollagént termeljen

Olvasási idő kb. 2 perc

A szakértők szerint egyáltalán nem egyértelmű, hogy érdemes-e kollagéntartalmú táplálékkiegészítőkkel kísérletezgetni.

A Precious, azaz „drágaság” névre keresztelt, természetesen Japánban piacra dobott, kollagént is tartalmazó sör, amelyről a kampány szerint nagyon is tudják a férfiak, melyik nő fogyasztja, jó eséllyel teljesen hatástalan maradhat, bizonyíték ugyanis nem nagyon van rá, hogy a szájon át bevitt kollagén valóban eljut a bőrig - legalábbis Dr. Mary Stevenson, a Huffington Post által megkérdezett három orvos egyike szerint. 

A kollagén a legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje az emberi szervezetben, és bizonyos aminosavak összekapcsolódásának köszönhetően jön létre. Bizonyos mennyiségben megtalálható a bőrben, az inakban, a porcokban és a csontokban is, és mivel a sebek begyógyulásához és a feszes és nyúlékony bőrhöz is elengedhetetlen, komoly üzletág lett a kollagéntartalmú szerek és a kollagéntermelést serkentő eljárások értékesítése.

shutterstock 343403024

Az étrend is segíthet

Annak ellenére, hogy Stevenson szerint nem biztos, hogy a táplálékkiegészítők hatékony megoldást jelentenének, az omega-3 zsírsavakban és A-vitaminban gazdag, sok tonhalat és lazacot tartalmazó étrend segíthet a szabadgyökök eltakarításában, valamint gyulladáscsökkentő is, ez pedig gátolja a kollagén roncsolódását, tehát legalább a meglévő készleteket megóvhatja a pusztulástól.

Lézer, hyaluronsav

Stevenson szerint a harmincas éveink közepétől már kisebb mennyiségben termelődő kollagén pótlására ugyanakkor hatékony megoldást jelenthetnek a peptideket és antioxidánsokat tartalmazó krémek, Dr. Anne Chapas, egy másik bőrgyógyász pedig a lézeres kezeléseket javasolja, amelyek képesek eltávolítani a sérült kollagént és aktiválni a kollagén termelésért felelős sejteket. A bőr mélyebb rétegeibe fecskendezett hyaluronsav szintén segíthet a bőrünk feltuningolásában, bár a bőrgyógyászok szerint még mindig az a legfontosabb, hogy megvédjük azt a kollagént, amivel rendelkezünk, és védjük a bőrünket naptejekkel, A-vitaminnal, növekedési faktorokkal (a sejtműködést aktiváló, gyorsító fehérjék) és peptidekkel.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek