Így mondj nemet arra, amit valójában nem akarsz.

Nemet mondani sokszor nehéz, nagyon fontos azonban, hogy döntésünket hogyan képviseljük.

Amúgy is el vagy havazva a munkahelyen, de a kollégád megkér, hogy csinálj meg neki még valamit. Diétázol, de a vendégségben a kedvenc sütid a desszert. Még tukmálják is. Épp visszafognád a kiadásaidat, de leárazás van a kedvenc ruhaboltodban. Nemet mondani sokszor kemény próbatétel. Nemet mondani sokszor konfliktussal jár. Szembe kell szállni másokkal vagy éppen saját magaddal. 

Nemet ezért az tud csak mondani, aki magabiztos. Aki nem csak kimondja a szavakat, de a kimondott szó mögött ő maga is szilárdan ott van. Nem számít, hogy egy rád akaszkodó kollégáddal, vagy a benned élő, cukorra éhes kisördöggel szemben kell határozottnak lenned, a tukmálást, az alkudozást csak ezzel tudod megállítani. Egy amerikai kutatássorozat eredményei szerint pedig rengeteget számít ebben a nyelv, amit használsz. Hogy azt mondod: nem tehetem vagy azt: nem teszem. Nem ehetek édességet, nem eszem édességet. Nem költhetek több pénzt ruhára, nem költök több pénzt ruhára.

shutterstock 98621012

Míg a nem tehetem-típusú mondatokban egy külső akadályra hivatkozva hárítjuk el a csábítást vagy az erőnkön felüli szívességet, addig a nem teszem kijelentés egy belső döntést üzen. Egy döntést, amit korábban meghoztunk, és ahhoz tartjuk magunkat. Ezzel szemben, ha külső tényezőkre hivatkozunk, azzal lényegében azt mondjuk: döntésünket mások befolyása is nagyban alakítja. Egy kis szelet azért még belefér, húsz perc az egész, nem is drága ez a felső, nem ettől fogok csődbe menni. Vagyis teret engedünk az alkudozásnak. Teret engedünk a másik félnek, teret engedünk magunkban a kisördögnek, hogy győzködni kezdjen. És jó érveik lesznek.

A magabiztos nemet mondással tehát le kell zárni a témát. Azt kell képviselni, hogy ez már egy lefutott meccs, erről már hoztál egy döntést. És vállalni kell érte a felelősséget. A másik fél duzzogása, a lemondás a cukorról vagy a ruhatár színesítéséről ugyanis ritkán okoznak olyan rossz érzéseket, mint ha nem tudjuk tartani magunkat korábbi elhatározásainkhoz. 

Blogmustra