9 dolog, ami miatt pont téged szeretnek a szúnyogok

Egy részükre sajnos nincs magyarázat, de van azért néhány dolog, amin érdemes lehet változtatni.

Van persze 1-2 olyan dolog is, amin változtathatsz, ha nem akarod, hogy a rettegett ázsiai tigrisszúnyog célkeresztjébe kerülj. Az IFLScience összegyűjtött néhány dolgot, ami mágnesként vonzza a többek között Zika-vírust, maláriát, sárgalázat, dengue-lázat, chikungunya-lázat és nyugat-nílusi lázat terjesztő rovarokat. Sajnos az általuk felsorolt, kisebb-nagyobb kutatások által is megerősített szúnyogbarát tulajdonságok/jelenségek nagy részén nem lesz könnyű változtatnod, a legjobb megoldás tehát még mindig a hermetikusan lezárt atombunker. 

Ha nem fogysz le, megesznek a szúnyogok!

Nehéz például mit kezdeni azzal a jó tanáccsal, hogy „Ne ess teherbe!”. Pedig úgy tűnik, a terhes nőket nagyjából kétszer akkora valószínűséggel veszik célba bizonyos maláriát terjesztő szúnyogfajok, ráadásul a terebélyesebb embertársainkhoz hasonlóan a terhes nők is viszonylag nagy mennyiségű szén-dioxidot lélegeznek ki, duplán is veszélyeztetettek tehát a szúnyogcsípés szempontjából. 

Bizonyos gének is vonzóbbá tehetnek egyeseket a szúnyogok számára, ráadásul – egyelőre ismeretlen okoknál fogva – egyesek megállás nélkül a szúnyogokat vonzó, míg mások szúnyogriasztó vegyületeket bocsátanak ki magukból.

shutterstock 657528181

Mégsem jó ötlet bepisilni!

Vannak azonban olyan szagok és anyagok, amelyeknek a jelenlétén változtathat, aki nem akar az ázsiai tigris prédájává válni. A szúnyogokat ugyanis az izzadságban és a vizeletben található bizonyos anyagok is beindítják, és az edzés után a pórusokon távozó tejsavra is érzékenyek. Érdemes tehát edzés után azonnal lezuhanyozni, és lehetőleg nem bepisilni, ha valaki szúnyogmentes életmódot akar folytatni.

Ne légy nő!

Ezekhez a dolgokhoz hasonlóan az alkoholfogyasztás is vonzza a vérszívókat, itt azonban véget is ér azoknak a tényezőknek a listája, amelyeken változtathat az ember. Szintén nagyobb eséllyel landolnak ugyanis a szúnyogok a nullás vércsoporttal rendelkezőkön, sőt a nőkön is, ezeken a dolgokon pedig egyelőre bizony nem kis kihívás lenne változtatni. Ami pedig védene a szúnyogok ellen, a bőrön megtalálható sokrétűbb baktériumfelhozatal, nem biztos, hogy mindenkinek tiszta szívvel ajánlható stratégia. Marad tehát a napalm és az atombunker, ezek továbbra is megbízható módszernek tűnnek. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek