Sajnos úgy tűnik, nem fogunk lefogyni a műcukortól

Requiem a light kóláért: hízunk a műcukortól???

Bár a kutatások általában nem képesek egyértelmű ok-okozati összefüggések felmutatására, sok esetben pedig nyilvánvaló, hogy bizonyos tényezőket egyáltalán nem vesznek figyelembe.

A híresen megbízhatatlan élelmiszerekkel kapcsolatos kutatások alapján általában elég nehéz ok-okozati összefüggésekre rámutató kijelentéseket tenni, egy ilyen kutatásokat elemző meta-analízis szerint viszont úgy tűnik, annyi legalább igaz a cukormentes édesítőszerekkel kapcsolatos fenntartásokból, hogy a fogyás szempontjából nem igazán hatékonyak. A Popular Science beszámolója alapján ugyanakkor úgy tűnik, bár a fogyást nem segítik, legalább rákot nem okoznak az édesítőszerek. 

Néhány kutatás alapján egyébként úgy tűnik, az édesítőszerekre átállt emberek testtömegindexe még nagyobb is volt a továbbra is cukron sínylődőkénél. Mindez könnyen lehet, hogy annak köszönhető, hogy az édesítőszerekhez hozzászokott szervezet egy idő után a kalóriáktól jóval kevésbé mentes cukrot is ugyanúgy kezeli, mint az édesítőszereket, felborítva így bizonyos anyagcsere folyamatokat.

shutterstock 144235945

Biztos, hogy az édesítőszer a hibás?

Igazi felüdülés jelent ugyanakkor, hogy a Popular Science ezúttal nem csak a kutatás persze most sem éppen bombabiztos megállapításait részletezte csak, de arra is felsorolt néhány példát, milyen potenciális ellentmondások torzíthattak az eredményeken.

Sokan ugyanis éppen azért választják a cukormentes édesítőszereket, mert egy már létező egészségügyi probléma miatt ezt tanácsolják nekik az orvosaik. A felmérésben résztvevő cukorbetegek esetében éppen ezért nem igazán fair az édesítőszerekre fogni a fogyás hiányát.

Ráadásul sokakra jellemző az, hogy amennyiben átállnak az édesítőszerekre, hajlamosak egy-egy sütivel vagy nagyobb kalóriatartalmú nasival megajándékozni magukat a megspórolt kalóriákért cserébe, pontosan úgy, ahogy bizonyos gyakran edző emberek is hajlamosak az elhízásra, hisz úgy érzik, edzés után megengedhetnek maguknak egy-egy méretesebb pizzát is. Elvégre megdolgoztak érte. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek