Idős nő – fiatal pasi: működőképesek az ilyen kapcsolatok?

Egy pszichológus minifelmérése alapján úgy tűnik, az ilyen kapcsolatokban élő nők a legelégedettebbek párkapcsolatukkal.

Ez a felállás még 2017-ben is rosszindulatú élcelődések célpontjává teszi az ilyen kapcsolatban élő, nyilván tudatosan fiatal férfiakra „vadászó pumákat”, pláne ha egy nagyobb európai ország elnökéről és feleségéről van szó. A frissen megválasztott francia elnök, Emmanuel és Brigitte Macron között 24 év a korkülönbség, ami jóval több médiafigyelmet és ostoba viccet eredményez a rosszakarók és a vicces hangulatban lévő kommentelők részéről, mint az amerikai elnök, Donald Trump és felesége, Melania Trump között lévő, pontosan ugyanekkora korkülönbség. Donald Trumpot például nem nagyon nevezik „viccesen” pedofilnak, mint Brigitte Macront, vagy legalábbis nem azért, mert Melania jóval fiatalabb nála. A pszichológus Dr. Justin Lehmiller cikkéből kiderül, mennyire elégedettek az idősebb nők az effajta kapcsolatokkal.

Árral szemben

Az ezzel kapcsolatos kérdőívekre adott válaszok alapján is egyértelmű, hogy az emberek általában bizalmatlanok a nagyobb korkülönbségek ellenére létrejött párkapcsolatokkal szemben, különösen akkor, ha a nő az idősebbik fél. Ráadásul az ilyen kapcsolatok esetében is inkább a nőket ítélik el az emberek. A pszichológus által kezdeményezett, 200 nő megkérdezésével készült felmérés azonban azt mutatja, hogy a társadalmi elítéltség ellenére éppen ezek a nők a legelégedettebbek a kapcsolatukkal, és ők a legelkötelezettebbek is. A felmérés esetében átlagosan 22 év volt a korkülönbség az ilyen párkapcsolatok esetében, a nők pedig úgy tűnik jóval elégedettebbek voltak, mint a partnerükkel azonos korú, vagy azoknál jóval fiatalabb hölgyek.

shutterstock 451397788

A francia Okostojás

Mindez tehát azt látszik alátámasztani, hogy a viszonylagos társadalmi kirekesztettség ellenére - vagy talán épp azért, mert a közutálat összekovácsolja ezeket a párokat - az ilyen kapcsolatok nagyon is működőképesnek tűnnek. Macron és felesége amúgy gyakorlatilag Wes Anderson Okostojás című filmjének történetét valósították meg, Emmanuel ugyanis, ahogy Jason Schwartzman is az említett filmben, már 15 évesen kinézte magának az őt tanító Brigittet, kitartása pedig ebben az esetben ki is fizetődött. 

Mustra