Gyakrabban válnak el, akik jól néznek ki

Új kutatások egész sora szól amellett, hogy a szépség bizony rizikófaktor, ha párkapcsolatokról van szó.

A külsőjüket tekintve vonzóbb emberek könnyebben találnak partnert, ugyanakkor a kapcsolataik is gyakrabban mennek gajra. Mindez azért van, mert hajlamosabbak alternatív partnerek után nézni, különösen, ha elégedetlenek aktuális kapcsolatukkal.

A kutatási erdemények érthetőbbé teszik a szépek és jóképűek kálváriáját. Régebbi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy jobban keresnek, bárhova mennek is, intelligensnek és barátságosnak gondolják őket, és ezenkívül olyan jelentéktelen dolgokra is jobbak az esélyeik, mint a boldogság. De most lehull a lepel, itt a sötét oldal! A féltékenység mellett most már instabil párkapcsolatokkal is számolniuk kell. 

shutterstock 355674770

A kísérlet

Personal Relationshipsben publikált kísérletben Harvardon lefolytatott kísérlet során nőket kértek fel, hogy középiskolás képeik alapján osztályozzanak 238, akkor 17-18 éves férfit. A kutatók ezután az Ancestry.com adatainak segítségével megnézték, hányan házasodtak össze, és hányan váltak el közülük. A nők által jóképűbbnek talált férfiak gyakrabban váltak el, és házasságaik is rövidebb ideig tartottak.

Ugyanezt a procedúrát aztán híres emberek adataival is lefolytatták. Az IMDB és a Forbes listái által legsikeresebbnek gondolt hírességeket is osztályozták, és az ő házasságaikat is kielemezték. A vonzóbb celebek megint csak jobb eséllyel voltak elváltak, és házasságaik is kérészéletűek voltak.

Egy tényezőt mindenképp tesztelni akartak kutatóink, hogy megvizsgálják, miért érnek véget gyakrabban a vonzóbb emberek párkapcsolatai: nagyobb érdeklődést tanúsítanak-e alternatív partnerek iránt. Ahhoz, hogy ezt megértésük, fontos tudni, hogy az emberek többsége máshogy viselkedik, ha kapcsolatban van. Hajlamosak vagyunk például kevésbé vonzónak gondolni olyanokat, akiket imádnánk szingliként. Felmerül a kérdés, mi van, ha a vonzóbb emberek nem védik hasonló bűbájjal kapcsolataikat.

Menjek, vagy maradjak

A válasz meglepőbb, mint gondolnánk. Úgy tűnik, a kapcsolatban élő, vonzóbb alanyok nem csak nagyobb valószínűséggel buknak másokra, de gyakrabban is találnak érdeklődésüket felkeltő potenciális partnert, mint egyedülálló társaik. Mindezt egy másik kutatás is megerősítette. A résztvevőknek egy részének itt először megmutatták néhány rondácska ember képét, megerősítve őket saját külsejükkel kapcsolatban. Emellett azt is megkérdezték tőlük, mennyire elégedettek jelenlegi kapcsolatukkal. Ezután jött a vonzó embereket felvonultató képnézegetés. A szépségükben megerősített csoport tagjai hajlamosabbak voltak magasabb osztályzatokat kiosztani, de csak abban az esetben, ha kapcsolataikkal szemben is elégedetlenséget fogalmaztak meg.

Nem kellenek hozzá brit tudósok, hogy belássuk, a vonzó emberek pont azt csinálják. Vonzanak. De úgy tűnik, könnyebben szánják rá magukat arra is, hogy tovább lépjenek, és hamarabb lépnek a tettek mezejére, ha elégedetlenek kapcsolatukkal.

Ha nemrég tették ki a szűrödet, vagy sikertelenül próbálkoztál szíved választottjánál talán segít ha arra gondolsz: ha össze is jött volna a dolog, jó esély van rá, hogy nem tartott volna soká. Úgy tűnik jóképű társainkkal nehezebb egy tartós kapcsolat.

Blogmustra