Tudta, hogy mennyi mindenre jó a vazelin?

A vazelin sokkal többet tud, mint amit elsőre gondolnánk róla. Mutatunk néhány trükköt!

Már korábban írtunk arról, hogy a nagy sztárok is szívesen bevetik szépségük karbantartásáért. Nem árt otthon egy tégellyel tartani a belőle, mert számos szépségápolási és az élet egyéb területén bevetheti. 

Mi a vazelin?

 A petrolátum (más néven puha paraffin vagy vazelin) gél állagú szénhidrogén keverék (főként 25 szénatomnál hosszabb szénláncot tartalmazó szénhidrogének keveréke). Színtelen, áttetsző, íztelen és szagtalan anyag. Levegő hatására nem oxidálódik, és nehezen lép reakcióba más anyagokkal. Vízben nem oldódik.

A petrolátumot először egy fiatal kémikus, Robert Chesebrough tanulmányozta. Rájött, hogy desztillálással világos színű, gélszerű anyaggá alakul. A folyamatot 1872-ben levédette. Chesebrough először égési sérülések kezelésére ajánlotta a vazelint, de bebizonyosodott, hogy az nem segíti a bőr regenerálódását, és nem is szívódik fel a sebben. Hatása abban rejlik, hogy légmentesen lezárja a sérülést, így a baktériumok nem tudnak bekerülni a sebbe, ezáltal a fertőzések elkerülhetők. Egy másik hatása, hogy meggátolja a bőr nedvességének elpárolgását, így a seb nem szárad ki.

Miután széles körben alkalmazták égési sérülések gyógyításaként, számos más betegség kezelésére is elkezdték használni, például száraz bőr, megfázás, orrvérzés, lábgomba ellen. Állatgyógyászati célokra is felhasználták, például élősködők elpusztítására, vagy a teknőspáncélon megjelenő gombák ellen.

Forrás: Wikipédia

1. Sminklemosásra

Drága sminklemosók helyett nyugodtan használhatja, mert tökéletesen eltávolítja a szempillafestéket és szemhéjfestéket. Aki pedig szeretné, ha arcbőre ragyogóan sima lenne, kenjen fel keveset az arccsontokra, mert tökéletesen ellátja a highlighter funkcióit, meg ugye puhít is.

2. A tartós parfümillatért

Kenjen vazelint arra a területre, ahova a parfümöt szokta fújni, így az illat kitarthat egész nap is. Ha pedig attól fél, hogy a mosogatástól lepattogzik a körömlakk, az ujjhegyére is lenhet belőle. Meg akkor már a lakkos üvegcse szájára is, így nem szárad rá a festék. 

shutterstock 379253770

3. Hajfestéshez

Az otthoni hajfestés nem olyan egyszerű, hiszen olyan helyre is kerülhet a festékből (pl. fülek, nyak és homlok), ahol semmi keresnivalója nincs. A megodlás egyszerű: kenjen egy kis vazelint az ujjára, majd oszlassa szét a hajas fejbőr szélénél, és így nem kell agóddnia a kellemetlen foltok miatt.  

4. Copf- és konytkészítéshez

Sokakat nagyon zavarnak a kilógó babahajak copf- vagy konytkészítés közben. Szerencsére nem kell a legdrágább hajfixálókra költeni, elég egy kicsi vazelint végigoszlatni a fejünkön, és máris eltűnnek a renitens hajszálak. 

5. Ajakápolásra

A vazelin nagyszerű alternatívája az ajakbalzsamnak, ráadásul olcsó is. És azt tudta, hogy akár csillogó szemhéljfestékként is működhet, sőt, ha igazi fütös szemet akar, akkor tegyen egy kis vazelint egy fülpiszkáló végére, és maszatolja el a szemceruzával rajzolt vonalat. 

6. Csillogó bőrtáskához

Ha nem akar speciális ápolószerre költeni, de szeretné, ha kedvenc bőrtáskája sokáig szép maradna, akkor egy tegyen rá egy kisebb adag vazelin, majd osszlassa szét egy rongydarabbal, és törölgesse le róla a felesleget. Természetesen a cipőkkel is működhet a trükk.

7. Tappancsvédőnek

Télen az utakra szórt só kimarhatja az állat bőrét,  és ha kedvence nem bírja a kutyáknak készült lábbeliket, akkor a vazelin lehet a pótmegoldás. Sőt, nyáron is nyugodtan előveheti a tégelyt, mert a kence ekkor a száraz bőr ellen nyújthat védelmet. 

8. Rúzsos fogak ellen

A rúzst használó nőnek az az egyik legnagyobb félelme, hogy maszatos lesz a foguk. Erre a problémára is tökéletes megoldás lehet a vazelin, hiszen a fogakra kenve megakadályozza, hogy rúzsnyom maradjon rajtuk.

shutterstock 353589725

9. Gyűrűeltávolítóként

Kánikulában, de akár a nap végére is megdagadhatnak az ujjak, és ha pont ilyenkor venné le a gyűrűjét, nem biztos, hogy mennyi fog. Ilyenkor kell az ékszer köré kell egy kis vazelint kenni, és máris lekerül az ujjáról.

10. Bőrpuhítóként

A hideg időben különösen ki tud száradni az ember keze és lába. Ha van otthon egy kis vazelin, akkor kenje be a kiszáradt részeket, majd a kezére húzzon kesztyűt, lábára pedig zoknit, és így még hatásosabb lesz a puhítás. Sőt, az orvosok szerint kisebb vágásoknál is hatékony gyógyír lehet

11. Vízhólyagok ellen

Ha rendszeresen fut, akkor jó, ha van otthon vazelin. Miért? Előfordulhat, hogy a cipő kidörzsöli lábat, ami nagyon nagyon kellemetlen tud lenni, de ez meg lehet előzni azzal, ha bekeni az érintett területeket egy kis vazelinnel. És ez nem minden, ha a lábszárára is felvisz egy kis krémet, akkor a nedvesség a bőréről. Jó, ennek persze csak akkor van értelme, ha rövidnadrágban indul el róni a köröket az esőben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra