Romantikus kiruccanás földön, vízen, levegőben

Mihez lenne inkább kedvük: páratlan természeti csodák közt andalogni, pazar panorámában együtt megtanulni valami újat? Esetleg sziklamászással, vagy tandemugrással, vagy éppen hatalmas olasz lakomákkal erősítenék kapcsolatukat? Segítünk megtalálni a megfelelő úti célt!

Víz fölött andalogva: Plitvicei-tavak

Mélykékben, türkizben, világoszöldben pompázó tavak, folyamatosan morajló vízesések, kristálytiszta víztükör fölött átívelő fapallók: a Plitvicei Nemzeti Park olyan hely, amiért sokan a fél világot átutazzák, hogy egyszer az életben láthassanak ilyet. Nekünk meg akkora mázlink van, hogy egyszerűen itt van a szomszédban. Az ősz pedig a legpompásabb időszak egy romantikus kirándulásra itt.

Az ilyen pillanatokra ősszel jóval nagyobb esélyünk van, mint főszezonban
Az ilyen pillanatokra ősszel jóval nagyobb esélyünk van, mint főszezonbanFotó: mimi / Travelo

Elő a kényelmes cipőkkel és a fényképezőgépekkel, és irány Horvátország legnépszerűbb látnivalója. És hogy miért éppen most? Mert ősszel a falevelek a sárga és vörös millió árnyalatában pompáznak, a vízesések ugyanolyan lenyűgözők, mint főszezonban, a népsűrűség viszont jóval alacsonyabb. Így a nyárral ellentétben most tényleg lesz terünk a romantikára. Milyen túraútvonalak vannak itt, hol a legfinomabb a kaja, és hol érdemes szállást foglalni? Minden tudnivaló kiderül innen.

Víz mellett sportolva: golf a Balatonnál

Régóta keresnek valami közös hobbit? Mit szólnának a golfhoz? Nem viccelünk: a golf már rég nem a milliomosok sportja, és az országban csomó helyen elsajátíthatják az alapokat. És ha már eldöntötték, hogy megtanulják, miért ne tennék csodás balatoni panorámában? Összegyűjtöttük a Balaton környéki golfozási lehetőségeket, és azt is megmondjuk, hol szerezheti meg a legolcsóbban a pályaalkalmasságit.

Ilyen tájban még annak is kedve támad golfozni tanulni, aki egyébként hülyeségnek tartja az egészet
Ilyen tájban még annak is kedve támad golfozni tanulni, aki egyébként hülyeségnek tartja az egészetFotó: Royal Balaton Golf Club

Sziklafalon lógva, égből zuhanva: extrémsportok itthon

A golfozást túl unalmasnak találják, de azért szívesen sportolnának? Mit szólnának valami igazán extrém kihíváshoz? A közös adrenalinlöket garantáltan még közelebb hozza majd önöket egymáshoz. Vérmérséklettől függően suhanhatnak drótkötélpályán, kipróbálhatják a hazai via ferratákat, vagy akár a szabadesés élményét is megtapasztalhatjuk szélcsatornában vagy konkrétan egy tandemugrás keretében. Jól hangzik? Itt minden részletet megtalálnak.

A közös kaland erősíti a kapcsolatot: legyen az egy bátorságpróba a canopy-pályán, vagy éppen életünk első via ferrata túrája
A közös kaland erősíti a kapcsolatot: legyen az egy bátorságpróba a canopy-pályán, vagy éppen életünk első via ferrata túrájaFotó: Magyar Kaland - Sport Egyesület

Gasztromán pároknak: októberi gombakalandok Olaszországban

Olaszországban, Alba városában – Torinótól délre – közel másfél hónapot szentelnek a szarvasgombának a 86. Nemzetközi Fehér Szarvasgomba Vásáron. A programok nyolc hétvégén keresztül, október 8-a és november 27-e között látogathatók. Középkori vásár, borkóstolók és utcafesztivál felel a jó hangulatért, 3 euróért pedig felfedezhetjük a piacot, ahol szigorúan csak a legjobb minőségű fehér szarvasgomba kapható. Ha jobban elmerülnének a témában, erre is lesz lehetőség: szakértők fognak tartani egy workshopot, ahol megtudhatjuk, milyen a jó szarvasgomba, hogyan tudjuk igazán értékelni az ízét, és hogy hogyan kell tárolni, és elkészíteni.

Egymást érik a szarvasgomba fesztiválok
Egymást érik a szarvasgomba fesztiválokFotó: Manfred Klimek / Getty Images Hungary

A fapadossal könnyedén megközelíthető Pisa környékén is lesz szarvasgomba fesztivál: San Miniatóban 46. alkalommal rendeznek ünnepi hétvégéket a fehér szarvasgombának. Itt a legnagyobb szarvasgomba és a legidősebb szarvasgombász is díjat nyer. További olasz gasztrotippeket ebben a cikkünkben talál.

Mustra