Ne irtsa a csalánt! Inkább igya, kenje, egye!

Amikor az ember kisétál a kertbe, és megpillant egy kisebb területen burjánzó, magas, zöld levelekkel borított területet, ahol a levelek cakkos szélűek, akkor már fogja a fejét, és keresi a kesztyűt. Ha pedig a parkban sétálva találja szemben magát a növénnyel, akkor messziről kerüli, hiszen azon túl, hogy haszontalan gyom, ráadásul még csíp is.

Igen, a csalánról van szó, melynek napjainkban igen rossz a megítélése, pedig az hajdanán nagyon nem volt így. A római korban külön termesztették is, hiszen a hidegben megfáradt katonák ezzel csapkodták magukat, mert a csípések melegítették őket, valamit az ízületi fájdalmaikra is gyógyírt jelentettek. Nem is beszélve arról, hogy a friss hajtásokat elfogyasztották, illetve a leveleket kikészítve, azokból szövetet is készítettek, mely majdnem olyan erős volt, mint a vászon, de tapintásra sokkal kellemesebb - olvasható a Vital.hu cikkében.

GettyImages-539416108
Arterra / Getty Images Hungary

A csalán a gyógyításban

Tehát, mielőtt nekiesne kihúzni tövestől ezt a növényt, azért várjon egy kicsit. A csalán ugyanis hatásos gyógynövény, soroljuk is, mi mindenre jó. Allergia ellen is ajánlják, meg afrodiziákumnak, sőt, gyomor- és bélhurut esetén is, vagy vérzés- és gyulladáscsillapítőként, de talán vízhajtó és vértisztító hatása a legismertebb. Nem véletlen hát, hogy előszeretettel fogyasztják a teáját vese és húgykövesedésre hajlamos emberek is, hiszen segít a homok kiválasztásában, még azelőtt, hogy az gondot okozhatna, de a húgyúti fertőzéseknél is jól jön, hogy segít kiűríteni a szervezetből a kórokozókat. A hölgyek esetében a PMS tüneteit is enyhítheti, hiszen csökkenti a szervezet vízvisszatartását, ugyanakkor szívbetegség és veseelégtelenség miatt létrejött ödéma megszüntetésére nem alkalmas.

Mi van benne?

 A csalán rendkívül gazdag jótékony hatóanyagokban, így megtalálható benne A-, B-, C-, K-, U-, P- vitaminok, vas, szelén, kalcium, klorofill, a csípősséget okozó hangyasav, továbbá különböző flavonoidok és egyéb fitokemikáliák.

Forrás: Házi Patika

Mivel a vérben csökkenti a húgysavszintet, így a csalán hatékonyan alkalmazható köszvény és ízületi bántalmak esetében is, és nemcsak teaként, hanem az érintett terület „csalánozásával”, vagyis megcsípetésével. A csalán levelein lévő apró szőrök olyanok, mintha üreges tűk lennének, érintésre a tetejük letörik, és a bennük lévő, a hangyasavhoz hasonló, de több vegyületet tartalmazó anyag a bőrre, a bőr alá kerül, ez égő érzést vált ki, amely azonban 1-2 óra alatt magától is múlik. Mindez a vértöbblet eredménye, ami azért jó, mert a fokozott keringés elősegíti a salakanyagok elszállítását, melyek szerepet játszanak mind az ízületi bántalmak, mind pedig a köszvény kialakulásában, és meglétében is.

GettyImages-629417043
Getty Images

A boltok polcain sokszor találkozhatunk csalánsamponnal is. Ennek oka, hogy a csalán élénkíti a fejbőr vérellátását, ezzel erősítve a hajat, illetve serkentve annak növekedését. Rengeteg gyártó foglalkozik ezzel a sampontípussal, de itt is érdemes a valóban magas hatóanyag tartalmú, gyógynövényes verziót keresni. A friss levelekből készült krém nagyon jó bőrtisztító, a zsíros bőrre kifejezetten ajánlott, ráadásul az ára is messze jobb mint a többi, nem gyógynövényes krémnek, de a főzetével gőzölhet is, sőt, a levelek üdévé teszi a leheletet is.

Mint azt említettük, a csalánt régebben ételként fogyasztották is. A csalánfőzeléket azonban csak a friss, tavaszi hatásokból szabad készíteni, melyek még nem is csípnek, és arra is figyeljen, hogy könnyen túladagolható, mely esetben vesegörcsöt okozhat, így csak hetente egy alkalommal fogyassza. Ha így is érdekli a dolog, akkor itt elolvashatja, hogyan kell csalános nudlit készíteni. 

Ésszel!

 A csalántea akár fél évig is gond nélkül fogyasztható, szem előtt tartva, hogy a napi mennyiséget, vagyis a 3-5 csészényit (1,5 dl, illetve 8-12 gramm csalán) nem szabad túllépni - írja a Vital.hu. Túlzott fogyasztása gyomorbántalmakat, és akár erős allergiás reakciót, szélsőséges esetben fulladást válthat ki. 

Érdemes tudni azt is, hogy mint minden gyógynövény, a csalán is gondokat okozhat egyes betegségek megléte esetében. A cukorbetegek, illetve az alacsony vérnyomással küzdők mindenképpen konzultáljanak a kezelőorvossal, illetve abban az esetben is szakemberhez kell fordulni, ha véres lesz a vizelet, vagy akut vizelettartás jelentkezik! És hiába javasolták ezt nagyanyáink a terhesség alatti lábdagadásra, a várandósok óvatosan alkalmazzák, mert méhösszehúzódásokat okozhat.

Csalán a kertben

A csalán jótékony hatásai nem állnak meg a szépségápolás, vagy éppen a gyógyítás területén. Arra is alkalmas, hogy a kertben lévő növényeket megvédjük a kártevőktől és a gombáktól, természetes módon. Ehhez 5 kg csalán és 20 liter víz kell. Tegye a csalánt a vízbe, és hagyja állni a napon egy hétig. Elég kellemetlen szagok szabadulnak fel erjedés közben, így kellő tisztelettel bánjon az edénnyel, és lehetőleg ne az ablak alá tegye. Egy hét után a levet leszűrheti, majd ötszörös hígítással kipermetezheti vagy öntözhet is vele. Hatására a növények ellenállóbbak lesznek mind a gombafertőzésekkel, mind pedig a kártevőkkel szemben. Mivel a csalános permetezés inkább megelőzésre jó, ha már kialakult a probléma, inkább kiegészítésként alkalmazza a komolyabb vegyszerek mellett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra