A friss levegő jót tesz az önbecsülésünknek

Azt eddig is tudtuk, hogy természetben lenni egészséges. Most azonban egy tanulmánnyal azt is alátámasztották, hogy az önbizalmunkra is pozitív hatással bír a szabad levegőn töltött idő.

Az mindenki számára evidencia, hogy azok, akik több időt töltenek zöld környezetben, kevésbé hajlamosak a stresszre és a mentális betegségekre mint azok, akik folyamatosan nagyvárosi környezetben forgolódnak. A legújabb kutatások viszont már ennél is tovább mennek: most éppen összefüggést találtak a szabadban töltött idő, az önmagunkról kialakított testkép és a testtel szembeni társadalmi elvárások kezelése között - adta hírül a DailyMail.

shutterstock 281454461

A cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem szociálpszichológiai tanszékének munkatársa, Viren Swami közel négyszáz 19 és 76 év közötti férfit és nőt vont be abba az online felmérésre alapuló tanulmányba, amiben a résztvevőknek a testképről szóló állításokat 1-től 5-ig terjedő pontozással kellett értékelniük.

Ebben olyan állítások szerepeltek, minthogy „elfogadom a testemet”, „ha látok egy jó nőt/férfit arra gondolok, milyen távol állok én ettől”, „gyakran nézek tükörbe, csak hogy csekkoljam, vállalhatóan nézek-e ki”, „a családom azzal stresszel, hogy le kéne fogynom” stb. Ezen kívül egy sor kérdés vonatkozott arra is, hogyan kapcsolódnak a természethez az emberek mindennapi életük során. A kísérletből kiderült, hogy azok, akik több időt töltenek a szabadban, sokkal inkább távol tudják tartani magukat a társadalmi nyomástól és az olyan sztereotípiáktól, mely szerint például a nőknek karcsúnak, a férfiaknak izmosnak kell lenniük – mondta Viren Swami.

„A természetben töltött idő során megtanuljuk elfogadni és tudatosan használni a testünket, ami nagyobb komfortérzetet ad, ezáltal megnő az önbecsülésünk. Ha pedig felismerjük, hogy egy nagyobb ökoszisztéma részei vagyunk, akkor talán a saját egészségünk megóvására is nagyobb gondot fordítunk, távol tartjuk magunkat a káros környezeti hatásoktól” - tette hozzá. Egyúttal megjegyezte, óvatosan kell kezelni a felmérés eredményeit: lehetséges ugyanis, hogy azok, akik nagyobb magabiztossággal rendelkeznek a testük felett, azok eleve jobban keresik a természeti közelségét, tehát alkatilag közelebb állnak a természethez. További kutatások mindenesetre igazolhatják, hogy azok, akik nem szeretik a testüket, javíthatnak önképükön olyan terápiás hatású programokkal, mint a túrázás, kempingezés.

Nincsenek egyedül

Korábban már voltak hasonló kutatások: ezek során bebizonyították, hogy a természetközeli életet élők jobban alszanak, a zöldövezetben lakók 7 évvel fiatalabbnak érezhetik magukat és körükben kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés mint azok körében, akik a belvárosban laknak. Egy chicagói kutatás szerint pedig még a legszegényebb területek lakói között sem egységes a kép: a fákkal övezett területeken élők körében kisebb arányú a bűnelkövetés mint az ugyancsak szegény, de zöldövezettől menetes betondzsungelek lakói körében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra