A magyarok nehezen uralkodnak az érzelmeiken

A Selfmapping HR szoftverrel 1500 magyar munkavállaló különféle kompetenciáit vizsgálták, különös tekintettel az érzelmek irányítására, valamint arra képességre, hogy mennyire tudjuk betartani a határidóket - derül ki a felmérést végző cég közleményéből. A felmérést kis- és középvállalatok, valamint multinacionális cégek alkalmazottai töltötték ki, de kis arányban található köztük egyéni kitöltő is.

Az eredmények nem túl meglepőek, most már tudományos bizonyíték is van rá, hogy elég gyengék vagyunk az érzelmeink irányításában és a határidők betartásában is.

"A magyarok érzelmi kontrollja és határtartás-képessége életkortól függetlenül alacsony. A szoftver a 20 és 60 év közötti magyar munkavállalók kompetenciáit vizsgálta, és arra a meglepő eredményre jutott, hogy vannak faktorok, amelyekben életkortól függetlenül igen gyengék a magyarok. A Selfmapping 1 és 6 közötti skálán méri az egyes kompetenciákat, ahol a „megfelelő” érték 4,00-tól 4,99-ig terjed. Minden vizsgált generáció a meglehetősen alacsony 3,2 és 4,0 közötti pontszámot kapta az érzelmi kontroll képességére, de még ennél is rosszabbul teljesítettek a tesztalanyok a határtartás képességét illetően: a 3,8-as átlagérték volt a legjobb, amit elértek, ami még a „megfelelő” kategóriába sem esik bele" - áll a közleményben.

shutterstock 315654053

A gyenge érzelmi kontroll következménye például, hogy rágódunk a sérelmeinken, állandóan panaszkodunk vagy csak a dolgok negatív oldalát nézzük, ami időigényes, nem visz előre és még rosszul is érezzük magunkat közben. „Számos módszer létezik arra, hogy uralkodjunk az érzelmeinken, ilyen például az időkérés, amikor valamilyen ürüggyel nyerünk néhány percet, amit arra használunk fel, hogy lehiggadjunk, illetve valamilyen relaxációs technika elsajátítása is segíthet kikerülni a szorongató helyzetekből” – mondta dr. Marik Ágnes pszichiáter, tréner és coach, a Selfmapping szakmai vezetője.

A gyenge határtartás is életkortól függetlenül jellemző a magyarokra. A határtartás az arra való törekvés, hogy világosan lássuk, mekkora a teherbírásunk, mi fér bele az időnkbe, mit tolerálunk, pontosan mi a feladatunk, felelősségünk és döntési körünk. Aki ebben gyenge, az könnyen túlterhelődik, valamint állandóan rohan és kapkod. „A határtartás kiválóan fejleszthető. A legfontosabb, hogy kérdezzünk magunktól és másoktól is: tisztázzuk, hogy az egyes feladatokat illetően meddig tart a mi felelősségünk és honnan kezdődik valaki másé. Így elérhetjük, hogy rövidebb legyen a feladatlistánk, és magunkra is marad időnk” – mondja dr. Marik Ágnes.

A felmérés szerint vannak más faktorok is, amelyekben életkortól függetlenül gyengék a magyar munkavállalók: a döntésképességben, a proaktivitásban és a fejlesztő szemléletben sem jeleskednek. Ezek pedig tovább növelik az időnyomást és a munkamennyiséget, melynek következményeként a munkavállalók nehezen regenerálódnak és meglehetősen kiégettek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra