A higiénia, a látvány és a szex miatt fazoníroznak a nők

Ha nyár, akkor szőrtelenítés! A JAMA Dermatology oldalán nemrég jelent meg egy tanulmány, melynek szerzői annak jártak utána, hogy a nők milyen arányban és miért fazoníroznak, és persze mellékeltek pár jó tanácsot azoknak, akik nem ragaszkodnak az eredeti állapothoz. Jó, a felmérésben csak amerikai nők vettek rész, de azért van benne pár érdekes adat. Részletek a hajtás után!

Az arányok

Dr. Tami Rowe és csapata 3316 nőt kérdezett meg a témában, 83,8 százaléka elismerte, hogy igenis ápolja a fanszőrzetét, a többiek pedig soha nem foglalkoztak vele. Talán nem meglepő, de a fazonírozás arányaiban sokkal népszerűbb a fiatal és a magasabb végzettségű nők között, a jövedelem, a lakhely viszont nem igazán befolyásolja, hogy valaki mit művel a szőrzetével. 

Az okok

A válaszadók 59 százaléka higiéniára hivatkozva (is) fazoníroz, azért nem szabad elfeledkezni arról, hogy a szőrzet elvileg azért van, hogy védelmet nyújtson, és távoltartsa (az oda nem illő dolgokat (kórokozok, kosz) az érzékeny részektől.

A Mashable cikke szerint a megkérdezettek több mint fele pedig azért szentel erre időt és pénzt, mert szerintük ettől sokkal jobban néznek ki ott lent (31,5 %) vagy éppen partnerük igényeinek akarnak megfelelni. Persze nemcsak a férfiakat, meg a pornóipart lehet okolni azért, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy részben vagy teljesen megszabadulnak a fanszőrzetüktől, állítólag azok a nők is hibásak, akik azzal büszkélkednek, hogy az ő intimfazonjuk milyen csodás. Mi mondjuk nem futottunk bele ilyen helyzetbe, de nyilván nem vagyunk egy reprezentatív közeg.  

shutterstock 270552656
Shutterstock

Sokan voltak azok is, akik nyaralás, orvosi vizsgálat és beavatkozás miatt szabadultak meg a szőrzettől, vagy mondjuk az orális szex (19,1%) miatt.  "Úgy tűnik, hogy bármilyen olyan helyzetről is van szó, amikor a nőknek meg kell mutatniuk az intim testrészeiket, arra készteti a őket, hogy fazonírozzanak" - tette hozzá Rowen, aki szerint vizsgálat előtt tényleg semmi szükség nincs arra, hogy megnyiratkozzunk. Persze ha valakinek ettől nő a komfortérzete és sérülés nélkül meg tudja úszni a szőrtelenítést, akkor tegyen így, ez mindenkinek a saját döntése. 

A fazonok és módszerek

A válaszadók 20 százaléka több mint 11 alkalommal tüntetett el minden szőrt az intimterületekről, de ne aggódjon, ha ön soha nem bírta rászánni magát a barbis altájra, a többség soha nem kopaszította meg magát, vagy maximum ötször szánta rá magát erre. 

A felmérésben résztvevők 61 százaléka használ klasszikus borotvát, 17,5 százalékuk az ollóra esküszik, 12 százalékuk pedig az elektromos borotvákra, csupán 0,7 százalékuk próbálta ki a lézer szőrtelenítést, 0,1 százaléuk pedig az elektrolízises módszert. 

A veszélyek

Dr. Tami Rowe, a tanulmány szerzője nem ítéli el azokat, akik borotvával, gyantázással vagy más módszerrel fazoníroznak, de felhívja a figyelmet, hogy ennek a szokásnak nemcsak előnyei vannak, és aggasztónak találja, hogy tulajdonképpen  aminek megvannak az egészségügyi kockázatai, ráadásul idő- és pénzigényes. "Nemcsak a komplikációkról kell beszélnünk, de arról is, hogy mennyi időt és pénzt áldozunk ezekre a módszerekre, és milyen fájdalommal is járnak ezek" - fűzte hozzá. 

A borotválkozás a legrosszabb módszer, gondoljon csak a kis vágásokra és a begyullladt szőrtüszőkre, és Rowe a gyantázásról sem gondol sokat többet, és talán a lézeres szőrtelenítés a legbiztonságosabb módszer. Ha az utóbbi mégsem opció, a szakértő azt javasolja, ollóval igazítson fazont, mondjuk ez nem segít azokon, akik a kopaszságra esküsznek. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek