A nyári megfázás nem vicc

Csillapíthatatlan fejfájás szerdán, pokoli torokkaparás csütörtökön, és péntekre már biztos voltam benne, hogy ennek a hétvégének lőttek. Novemberben rezignáltan vettem volna tudomásul, hogy ágyban, párnák közt, ipari mennyiségű C-vitamin és zsebkendő társaságában, sapkával a fejemen sállal a nyakamon vészelem át az első napokat, de hát most nyár van, kinek van ehhez kedve, kinek van erre ideje és egyébként is. Mire emberek közé merészkedtem, kiderült, hogy sok ismerős járt úgy mint én, mert a megfázás/nátha nem őszi és téli betegség, jobb, ha felkészül rá.

Lehet más is!

shutterstock 174520427

Allergiaszezon van, tehát ha valakinek folyik az orra, prüszköl és köhög, akkor elsőként lehet, hogy a polleneket teszi felelőssé, igaz, azért nem olyan könnyű összekeverni a két állapotot. Ha nem biztos a dolgában, ez a táblázat majd segít:

   Megfázás Allergia
Szemviszketés nincs gyakori
Láz gyakori nem jellemző
Izom/ízületi fájdalom gyakori nincs
Köhögés hurutos köhögés nem jellemző, néha száraz köhögés
Fejfájás gyakori nincs
Lefolyás max. 2 hét amíg az allergén a levegőben van (ez lehet pár óra, de több hónap is)

Hosszú évek gyakorlata ellenére bennem is felmerült, hogy a nyálkahártyám azt sínylette meg, hogy a pollentérkép vörösbe borult, és még egy iszonyatos porral és kosszal járó költözés is becsúszott, de ezt gyorsan el is vetettem. Esetleg nem lett megfelelően kitisztítva a légkondicionáló az irodában? A nem megfelelően használt légkondicionáló egyébként egy rakat gondot okozhat, de ha megfelelően használja, nem lesz probléma. Az már más kérdés, hogyan győzi meg a kollégákat arról, hogy ne tekerjék túlzottan le a hőmérsékletet, mert ön, pontosabban a nyálkahártyája már így is elég ramaty állapotban van. Igen, ideális esetben nem kellene betegen dolgozni, de ezt nem mindig lehet megvalósítani.

De nemcsak az allergiát és a megfázást lehet összekeverni, a Lyme-kórnak is vannak influenzaszerű tünetei. A láz ritka, inkább csak hőemelkedés, enyhe izomfájdalom, levertség, nyirokcsomó duzzanat, torokfájás jellemző. "Ha ebben a szakaszban nem történik meg a diagnózis felállítása és kezdődik el a kezelés, akkor a testben szétszóródó baktériumok további tüneteket okoznak, ilyen az izom- és ízületi fájdalom, az ízületek – leggyakrabban a térd – duzzanata" - olvasható a Webbeteg oldalán. Szóval ha ilyen tüneteket észlel, és felfedezi magán a jellegzetes bőrtünetet is, akkor mindenképpen menjen el orvoshoz. 

A nyári nátha komoly dolog

Tudta, hogy  a hideg levegőnek önmagában semmi köze ahhoz, hogy megbetegszik? A megfázásos megbetegedéseket okozó vírusok közül sokan 32 fok körül érzik jól magukat. "Nyáron és tavasszal inkább az enterovírusok fertőznek, télen pedig a rhinovírusok" - nyilatkozta dr. Heidi Van Deventer, a Health24 szakértője, aki egy rossz hírrel is szolgált: a nyári megfázástól nehezebb megszabadulni mint a télitől (akár 10 napig is tarthat és visszatérhet). Ennek okai pedig a következők:

- Ilyenkor sokkal aktívabbak vagyunk, az ágynyugalom nem tűnik annyira vonzó lehetőségnek. 

- A gyógyulás szempontjából fontos a stabil hőmérséklet, ám ha kint meleg van, és ön bemegy egy hűvös helyre, akkor szervezete lassabban birkózik majd meg a betegséggel.

- A légkondicionáló szárítja a szoba levegőjét, ami szemszárazságot, kiszáradt légutakat okoz. A száraz területek ezután érzékenyen reagálnak a baktériumokra és allergén anyagokra. (Csak hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, télen a fűtés okoz hasonló problémákat.)

- Ha összekeveri valaki az allergiával, akkor később kezdi el kúrálni magát. 

- A nyári vírusok sokkal fertőzőképesebbek mint a téliek. 

Az enterovírusokat egyébként nemcsak köhögéssel és tüsszentéssel passzolhatjuk tovább, a cseppfertőzés mellett székletelkenődéssel is terjednek, és a megszokott megfázásos tünetek mellett bizony lehet, hogy hasmenéssel és kiütésekkel is számolnunk kell. 

ok

Mit tehet ellene?

Nagy titok nincs abban, hogyan lehet elkerülni a nyári megfázást vagy éppen enyhíteni a tüneteket, de azért itt van néhány tipp:

- A legjobb védekezés, ha gyakran mos kezet, és mindig van önnél kézfertőtlenítő. Apropó fertőtlenítés: a közös használatú felületeket is tisztítsa rendszeresen, bár lehet, hogy kollégái nem értik majd, hogy miért rohangál fertőtlenítő kendőkkel - olvasható a HealthCentral cikkében.

- Nyáron folyamatosan mozgásban vagyunk, de bármennyire is rövidek az éjszakák, bármennyi kaland és program is vár ránk, ügyeljen arra, hogy mindig jól kialudja magát. Ugye nem kell emlékeztetnünk, mi mindennnel jár, ha nem piheni ki magát megfelelően?

- A nagy melegben ez egyébként is fontos, hogy elég folyadékot fogyasszunk, de ha nem akar lebetegedni, akkor pedig különösen figyeljen arra, hogy kellően hidratált maradjon. Persze nem mindegy, hogy mit iszik, az alkohol, a kávé és a dinnye például nem annyira jó ötlet

- Szerencsére szezonja van a gyümölcsöknek és a zöldségeknek, szóval most eggyel kevesebb kifogása van arra, hogy miért nem eszik belőlük eleget. 

- Ha teheti, messzire kerülje el azokat, akik már betegek. Mondjuk, nem mindig annyira könnyű megmondani, hogy kivel nem szabad érintkezni. Itt mindenesetre elolvashat pár tanácsot, ha nem akarják, hogy mindenki kidőljön az irodában.

- Ha mégis beütött a krach, akkor maradnak a szokásos módszerek. Az antibiotikum ebben az esetben sem megoldás, de bármi jöhet, amivel enyhíthetőek a tünetek, például orrcsepp, gőzölés, láz- és köhögéscsillapítók, valamint bármilyen népi gyógymód, ami önnél beválik. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra