Nem a kávé miatt fogunk rákban meghalni!

Van egy jó hírünk meg egy rossz: a kávétól nem kap rákot, a forró italok viszont potenciálisan rákkeltőek. Ezt közölte a Nemzetközi Rákkutató Intézet (International Agency for Research on Cancer-IARC) tanulmányára alapozva az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 

A kávét a  WHO még 1991-ben nyilvánította potenciálisan rákkeltőnek,a hólyagrák kialakulásának esélyével vádolták meg, de azóta nem készült olyan vizsgálat, ami ezt alátámasztotta volna. Az IARC most 23 kutatót kért fel arra, hogy nézzenek át több mint 1000 tanulmányt a témában, és a csapat kijelentette, nincs elégséges bizonyíték a rákkeltő hatásra sem a kávé, sem a matétea esetében.

A szakértők sajnos azt is megállapították, hogy a 65°C-nál melegebb italok fogyasztása esetén a nyelőcsőrák kockázata megnőhet. Ennek oka, hogy a forró folyadék égési sérüléseket okozhat, vagyis nem maguk az italok, hanem azok hőmérséklete jelent veszélyt. A megoldás nagyon egyszerű: ne igyon iszonyatosan forró italokat!

Mustra