Okostampon - hát kell ez nekünk?

Zanza!

Mostanában több olyan esetről is lehetett hallani, hogy valaki - ki tudja milyen okból - elfelejtett időben tampont cserélni, és ennek komoly egészségügyi következményei lettek. Persze azért elhanyagolható az ilyen eseteknek a száma, és a Mayo Klinika felmérése szerint amióta a gyártók bizonyos szuper nedvszívóképességgel rendelkező tamponokat kivontak a forgalomból, azóta tényleg minimálisra csökkent az intim higiéniai termékek használatával összeköthető toxikus sokk szindróma előfordulása. És józan paraszti ész ide vagy oda, vannak, akik szerint biztosan jó lenne, ha azokon a napokon valaki levenne plusz egy terhet a vállunkról, és jelezné, ha idő van. Igen, jól sejti, erre a problémakörre is kifejlesztettek már egy okosterméket. Részletek a hajtás után! 

Go with the flow!

Az Engadget munkatársát, Dana Wollmant nemrég meghívták, a my.Flow nevű okostampon termékbemutatójára. Mint kiderült, a tampon azért annyira nem okos, hanem inkább az eszköz, amivel egy hosszú vezetékkel össze van kötve, és amit könnyen a fehérneműre vagy az övünkre csíptethetünk. A szenzorok egy telefonos alkalmazáson keresztül közlik velünk, ha az adott tampont lassan ki kell cserélni, és a my.Flow idővel állítólag azt is meg tudja mondani, hogy mikor esedékes a következő havi vérzés, hogy meddig tart és mikor vannak a legnehezebb napok.

Az okostampont kitaláló Amanda Briefnek és társainak a célja az volt, hogy a már említett toxikus sokk szindrómát ki lehessen küszöbölni, és a kellemetlen kis balesetek megelőzése sem volt elhanyagolható szempont. Dana Wollman szerint aki ismeri a testét és meg van a magához való esze, annak talán nincs szüksége erre az eszközre, de hát nem vagyunk egyformák. "Vannak nők, akik tényleg jól ismerik, hogyan működik a ciklusuk, a mi termékünk azoknak szól, akikkel nem ez a helyzet, vagy akik jobban szeretnék követni, hogy mi történik a szerveztükben" - nyilatkozta Brief. "Azért van szükségünk erre az eszközre, mert nem ellenőrizhetjük, hogy mennyire ázott át a tampon, és ha túl korán vesszük ki, az egyrészt pazarlás, másrészt kellemetlen érzés" - tette hozzá.

Mikor? Hol? Mennyiért?

A terméket egyelőre nem lehet kapni, a kitalálói remélik, hogy sikerül annyi pénzt összekalapozni, hogy jövőre kereskedelmi forgalomba kerüljön találmányuk. Ha ez összejön, a szenzor 49 dollárba (kb. 13 ezer forintba) kerül majd, és az elem állítólag évekig bírja. A tamponokat is meg lehet majd vásárolni online, egyhavi adagot 13 dollárért (kb. 3600 forintért) árusítják, ami nem annyira olcsó, de hát a technológiát meg kell fizetni. 

De kell ez nekünk?

És hogy lesz-e kereslet az okostamponra? Dana Wollman szerint nem biztos, hogy a nők kapkodni fognak érte, mert ugyan az ötlet jó, de a kivitelezésen még lehet finomítani, ott van például a hosszú zsinór, ami összeköti a tamponokat a monitorozó készülékkel. Hozzáteszi, az új intimtermékeknek nem feltétlenül kell a legfejlettebb technológiával rendelkezniük, hanem az a fontos, hogy tényleg megkönnyítsék nekünk azokat a napokat.

A Guardian szerzője, Arwa Mahdawi szerint pedig ugyan üdvözlendő, hogy ilyen újítások vannak, de a női létet, egészen konkrétan a menstruációt övező tabut nem a találmányok döntik meg, hanem a megfelelő tájékoztatás, oktatás, hogy tényleg ne legyen semmi szégyellni valónk. Meg hát ott van az adatbiztonság, mert az is tök jó, hogy így rengeteg információt lehet gyűjteni a témába vágó kutatásokhoz, de azért meg van az esély arra is, hogy ezek az intim adatok illetéktelenek kezébe kerülnek, láttunk már ilyet. 

Jó ötletnek tartja az okostampont?

  • Nem, csak le akarják húzni a nőket. 271
  • A szándék jó, a kivitelezésen viszont még tényleg dolgozni kell. 219
  • Nem, a többi találmány szimpatikusabb. 76
  • Igen, meg is rendelem majd. 31

Még több találmány

Kezdeményezésekből persze nincs hiány, az Engadget szerzője összegyűjtött még két említésre méltó ötletet, mi pedig hozzácsaptunk még egyet. 

- A Loon Labegy okos intimtölcsérrel rukkolt elő, amiben három érzékelő van és amihez jár egy telefonos alkalmazás is, hogy pontosan követni tudjuk, hogy mi is a helyzet éppen odalent. A termék értelemszerűen jelzi, ha ideje felkeresni a mosdót, az app pedig szól, hogy mikor esedékes a következő menzesz, és a tölcsér akkor is szól, ha valami szokatlant érzékel.

photo-original.png

- A THINX pedig olyan fehérneműt gyárt, ami kiváltja a betétet és a tampont is.  

The THINX Story from Thinx on Vimeo.

- Ősztől talán kapható lesz a Flex menstruációs korong, ami hipoallergén, biszfenol A-mentes, és állítólag problémamentessé teszi a menstruáció alatti a szexet.

flex2
Blogmustra