Szobafitnesz: kérdezz-felelek Bánkuti Gabival

Véget ért 4 hetes életmódváltó programunk, és csokorba gyűjtöttünk pár kérdést, amit ezen idő alatt az olvasók feltettek szakértőnknek, Bánkuti Gabriellának. 

IMG 6396
Rostás Bianka / Dívány

Szerinted is egészségtelen, ha valakinek 155 cm-es magassággal és 50 kg súllyal 13% a testzsírja?(Tündi)

Ez egy kicsit alacsony a normális hormonműködéshez. Egy nő esetén legalább 16% testzsírra lenne szükség, és 12% százalék alatt már komoly gondok adódhatnak. Javaslom, hogy fogyassz zsírban gazdagabb élelmiszereket, pl: olajos magvakat (mandula, dió, kesudió), és nyugodtan tegyél a salátádra is több olíva- vagy tökmagolajat.

Nincs gondom a súlyommal, annyi a problémám, hogy folyton éhes vagyok és mindig nassolnék, főleg este!  Szedek vitaminokat és amennyire a munkám engedi, próbálok egészséges ételekhez jutni, de tudom, hogy ez így nem jó! Kérlek, segíts, hogy mitévő legyek! (Fati)

Valószínű, hogy a véred inzulinszintje ingadozik. Vannak táplálék-kiegészítők, amik segítik ennek a beállítását, ilyen például az alfa-liponsav, ehhez kell még zöldteakivonat és egy kis króm. A kiválasztottaim között Mónika  hasonló problémákkal küzdött. Napi szinten 2-3 liter gyógynövény kivonatból készült teát fogyasztott a fent említett termékekkel együtt. Neki elmúltak az éhségrohamai, és a 4 hetes program végére jelentős súlytöbblettől szabadult meg.

A 8 éves kislányom nem nagyon akar enni, és szeretnék neki táplálék-kiegészítőt adni. Adhatok-e neki a felnőtteknek szánt termékekből? Ha nem, akkor van-e gyermekeknek való? (Ramiz)

Mindenképpen kérdezd meg a gyermeked kezelőorvosát. Én biztos javasolnék egy vérvételt, ami megmutatja, hogy van-e valamilyen hiánybetegsége a gyermekednek. Ez alapján az orvosa bizonyára meg tudja mondani, hogy mi az, amit javasolt szednie, és mekkora adagban, és az is lehet, hogy további vizsgálatokra van szükség. 

Hogyan érhetem el, hogy olyan kockás hasam legyen, mint neked? (Krisztina)

Mindenkinek a hasa kockás az izomzat struktúrája miatt, csak a felette lévő zsírréteg ezt eltakarja. Ahhoz, hogy látszódjon, nem elég a testmozgás, oda kell figyelni az étkezésre is. Csökkentett szénhidrátbevitel (napi bevitel 20%-30%-a), kevés zsírbevitel (napi bevitel 10%-a) és magas fehérjebevitel (napi bevitel 60%-70%-a) és persze megfelelő, rendszeres edzés mellett, könnyedén láthatók lesznek a kockák. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a hasfalunk vastagodjon, tehát ún. dinamikusabb strukturáltságot szeretnénk, olyan gyakorlatokat kell végezni, amik vastagítanak, tehát szükség lesz súlyzókra is. 

IMG 6429
Rostás Bianka / Dívány

Kb. 2 éve végzek súlyzós edzéseket kisebb-nagyobb megszakításokkal, de kevés fejlődést látok magamon, ami a fogyást illeti. Ezért szeretnék én is életmódot váltani, mert így hiábavalóak az edzések, ha a táplálkozás nem megfelelő, nincs látszatja. Ebben a cikkben olvastam, hogy Tribulus terrestrist javasolsz az edzésekhez. Ezt nők is szedhetik vagy csak férfiaknak ajánlott?  Illetve ha ezt nem, akkor melyik tesztoszteron-készítményt javasolnád nőknek? (Edina)

A Tribulus terrestrist (királydinnyét) a tradicionális keleti gyógyászatban a libidó fokozására és a termékenység elősegítésére használták, de energizáló, vitalizáló, antidepresszáns hatása miatt is alkalmazták. Emellett csökkenti a koleszterinszintet és segíti az egészséges hormonegyensúly kialakulását. A sportolók elsősorban tesztoszterontermelés fokozása miatt szedik a növényi kivonatot. Aktív hatóanyagai az ún. szaponinok és flavonoidok. Amennyiben a leghatékonyabb formát keressük, legyünk figyelemmel, hogy a protodioszkinok szintje elérje a 20 %-ot. Ajánlott adagolása 1000-2000 mg lehet naponta három részre bontva, és nők is nyugodtan szedhetik, sőt, a 40 feletti hölgyeknél kifejezetten segít a hormonszintet harmonizálni. 

Nagyon tetszenek a szobafitneszes videóid. Hogyan érdemes kombinálni ezeket a hatásosabb vagy hosszabb edzésért? (Rita)

Ezek a videók otthonra készültek, de lehet súlyzós vagy egyéb edzés részeként vagy kiegészítéseként is használni. Ahogy a videókban is mondom, kezdésnek elég egyszer végigcsinálni a programot, de ha már könnyűnek tűnik, akkor az 5 perces blokkokat lehet duplázni vagy triplázni is. Ha még komolyabb edzésprogramot szeretnél, akkor csináld végig a két comb- és farvideót egy hasas blokkal. Így kaptál 15 perces edzést, de ha akarod ezt is duplázhatod, úgy már 30 perces az edzésprogramod. Vagy végezz edzést a felsőtestre (mell-tricepsz edzés + hát-váll edzéscore izmok edzése + kardióedzés, mindegyiket 1x ismételve).
A te fantáziádra van bízva, hogyan rakod össze az 5 perces blokkokat. Egy-két szakmai jó tanács: az edzéseidet bemelegítéssel kezd, és mindig nyújts a végén. A core edzését ne rakd össze a has edzésével, tehát vagy ez vagy az legyen. Ha szereted a pörgős, intenzív edzést, akkor kezdj kardiózással, és a nyújtás előtt ezzel zárd a programot. Sok sikert! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra