Megvan, mitől lesz jó a csapatmunka

Egy csapat intelligens ember ügyesebben és hatékonyabban fog megoldani egy közös feladatot, mint egy csapat kevésbé intelligens ember. Igaz? Egyáltalán nem igaz. Egy friss kutatás szerint ugyanis a jó csapatmunka nem a résztvevők intelligenciájától, hanem a társas készségeiktől függ. 

A Current Directions in Psychological Science-ben megjelent vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon egy munkacsoport teljesítményét a csoportban résztvevők intelligenciája, képességei, vagy inkább a csoporttagok közötti interakció minősége befolyásolja inkább. Kiderül, hogy az utóbbi. 

shutterstock 236659255

A csoport kollektív intelligenciáját, vagyis azt, hogy mennyire hatékonyak a közös feladatok megoldásában az határozta meg, hogy mennyire voltak képesek a tagok egymásra hangolódni, egymásra figyelni. Ahol ez megvolt, ott jobb volt a tagok közötti kommunikáció, és a résztvevők egyenlőbb mértékben vették ki a részüket a feladatokból, mint azokban a csoportokban, ahol a csapat nem állt össze, ahol nem figyeltek eléggé egymásra, ahol inkább csak egy-két résztvevő dominált. A legfontosabb pedig az, hogy az előbbi csoportok jobban funkcionáltak, jobban teljesítettek, és jobban is fejlődtek a többinél.

A tanulság tehát az, hogy ha csapatban dolgozunk, és számít milyen eredményt érünk el, akkor érdemes a saját, egyéni képességeink és tudásunk csillogtatása helyett inkább a többiekre figyelni, társainkat értékesnek, érdekesnek és egyenlőnek tekinteni. Így nemcsak a csoportmunkában, de egyénileg is jobban járunk. 

Mustra