Támad a megfázás, de nem kell, hogy mindenki kidőljön az irodában!

Itthon egyelőre még nincs influenzajárvány, de ami késik, nem múlik, és ha ettől a vírustól egyelőre nem is kell rettegni, náthás, meghűlt  emberekkel bárhol találkozhat, mondjuk a munkahelyén is, és ugye ön is tudja, hogy mennyire gyorsan terjedhetnek a betegségek az irodában. A Mashable szerencsére összeszedett pár tippet, ami segíthet abban, hogy ön ne dőljön ki, vagy ha már megtörtént a baj, legalább a többieknek ne adja át a téli nyavalyát. 

Ül, marad!

A jó munkaerő betegen is bevonszolja magát a munkahelyére? A francokat! Ha alig tud kikelni az ágyból, kiveri a víz, hidegrázása és láza van, maradjon otthon pár napot, mert ez tényleg segít abban, hogy gyorsan leküzdje a betegséget és a zombiapokalipszistől is megmenti a céget. Persze nem mindenhol működik, de sok helyen már megoldható a home office, és ha annyira nagyon nincs rosszul, felajánlhatja, hogy az ágyból intézi a dolgait, ez nem hátráltatja a gyógyulásban, és akkor a lelkiismeretét is megnyugtathatja egy kicsit. Nem mondjuk, hogy ez egy win-win szituáció, mert náthásnak lenni nagyon nem nyerő állapot.

A Journal of Occupational and Environmental Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyébként a munkaadóknak éves szinten 160 milliárd dollár kiesést jelentenek termelékenységben azok a dolgozók, akik betegen is bemennek dolgozni, ez pedig egy elég erős érv, amivel talán főnökeit is meg tudja győzni. 

shutterstock 164433818

Ha hős akar lenni

Ha még vagy már olyan vészes a helyzet, és bemegy dolgozni, legyen azért tekintettel a többiekre. Michael Zimring, az egyik baltimore-i egészségügyi központ orvosa szerint ezekre kell figyelni, ha nem akarja, hogy a munkatársai is megbetegedjenek:

  • A könyökhajlatába és ne a tenyerébe köhögjön, így nem lesz akkora baj abból, ha megfog valamit, a kórokozók ugyanis akár több órán keresztül is megmaradnak az olyan felületeken, mint például az asztallap vagy a kilincs.
  • Jó, Jodi Smith illemtanár szerint mondjuk pont nem illik könyökhajlatba tüsszenteni, szóval mindenki cselekedjen belátása szerint. És egyéb tanácsai is vannak: egyrészt ha tüsszent, tegye a szája elé a kezét vagy egy zsebkendőt (aminek egyébként mindig megfelelő mennyiségben kell lennie az asztalánál), és ha lehet, akkor a mosdóban fújjon orrot. Még egy jó tanács: ha valaki éppen akkor tüsszent, amikor beszélünk vele, illik azt mondani, hogy egészségére, de nem kell átüvölteni az irodán, ha több asztalnál arrébb történik ilyesmi, és csak az első pár tüsszentésnél kell udvariasnak lenni.
  • Biztos, ami biztos, alaposan rendszeresen törölgesse át az asztalát fertőtlenítő kendővel, de ha éppen nincs lerobbanva, az olyan tárgyakat, felületeket, amikhez sokszor hozzáér (pl. telefonkagyló) érdemes azért megtisztogatni.
  • Alaposan mosson kezet, és ha gondolja, a vécéajtót is megfoghatja törlőkendővel, de azért nem kell túlzásba esni,  hiszen annak ellenére, hogy mi minden borítja a használati tárgyainkat, azért különösebb óvintézkedés nélkül is sikerül általában úgy átvészelni egy munkanapot, hogy ne kapjunk el semmit.

Fiókban és hűtőben a gyógyír!

Rachel Stahl dietetikus szerint az sem mindegy, hogy mit eszünk/iszunk ilyen vészterhes időkben, és a következő dolgokat halmozza fel a fiókjában, ha egy kicsit fel akarja turbózni az immunrendszerét. 

  • Mandula: A benne található E-vitamin segít a vírusos megbetegedések ellen, és mandula helyett szotyizással is védekezhet, de úgy általában jó bármilyen magkeverékes nassolnivaló.
  • Zöldtea:  Tele van antioxidánsokkal, ennyi. 
    shutterstock 194800148
  • Kiwi, répa, miegymás: Az előbbi minden zöldségről, gyümölcsről elmondható, és azok az igazán hatásosak, amelyeknek erős és a sötét a színe
  • Joghurt: Nincs testi és lelki egészség megfelelően működő bélflóra nélkül, ezért kell élőflórás tejtermékeket fogyasztani. 
  • Tojás, tej és narancslé: Ezek a D-vitamintartalmuk miatt (is) hasznosak, persze nem árt, ha néha tesz egy sétát is a napfényben, már ha éppen nem esik a hó/eső és egészsége is engedi. 

Itt és itt még többet olvashat arról, milyen ételekkel és gyógynövényekkel küzdhet a megfázás ellen!

Oltatni jó!

Az ÁNTSZ szerint még nem késő beoltatni magunkat az influenza ellen, és korábban írtunk már arról, hogy miért érdemes vállalni ezt a kis kellemetlenséget.  „Az oltóanyag nem egyetlen fertőzés leküzdésére szolgál, de vírusok sorozatát és terjedését állíthatjuk meg vele. A beoltott egyének nemcsak magukat védik meg, de azokat a környezetükben élőket is, akik valamilyen okból kifolyólag nem kaphatnak védőoltást. Számukra tehát az jelenti a védelmet, ha körülöttük az egészséges emberek mind be vannak oltva. Arról nem is beszélve, hogy a csekély kisebbség is fenyegető lehet a nagy többség számára" - vázolta a fertőző betegségek kutatója, Romina Libster TED-es előadásában.

Természetesen vannak, akik nem kaphatnak oltást. "Nem olthatók viszont a hat hónapnál fiatalabb csecsemők, illetve azok, akik az oltóanyag bármely összetevőjére (pl. tiomerzál, vagy a nyomokban visszamaradt tojásfehérje, formaldehid, bizonyos antibiotikumok) érzékenyek, továbbá azok a személyek, akiknek kórelőzményében bármely oltás következtében olyan súlyos szövődmény alakult ki, mint az agyvelőgyulladás, az agyvelőbántalom, nem lázas görcs, Guillen-Barré szindróma, érgyulladás, ideggyulladás vagy arcidegbénulás. Ezenkívül akut lázas esetben is kerülni kell az oltást, ám ilyenkor a tünetek elmúlta után két-három nappal már beadható a vakcina. Lehetőleg kerüljük a tömegközlekedést és a zsúfolt helyeket, ha pedig valaki nem oltható be, fontos, hogy a környezetében élők legyenek védettek" – nyilatkozta a Díványnak dr. Dienes Csaba Emil háziorvos.

GettyImages-150788072
Ulrich Baumgarten

Nátha vagy influenza?

Mindkettőnek szezonja van és mindkettőt vírus okozza, de természetesen a tünetek alapján könnyű megkülönböztetni egymástól.

1. A náthánál lassan fejlődnek ki a tünetek, az influenza gyorsan dönt le a lábunkról, de tovább tart a gyógyulás.

2. A náthánál hőemelkedés vagy enyhe láz tapasztalható, míg az influenzát a hirtelen kifejlődő magas láz jellemzi.

3. A náthánál a felső légúti tünetek közé tartozik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, az influenzánál pedig jelentős a köhögés, a torokfájdalom is sokkal erősebb. Fejfájás is előfordulhat mindkét esetben, de más-más intenzitással.

4.  A nátha esetében sem jó a közérzetünk, de a fáradtság, gyengeség, kimerültség, fejfájás és a végtagfájdalmak, az erős hidegrázás inkább influenzára utal.

Forrás: NáthaDoktorHVG

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek