Lelki problémákhoz vezethetnek a fitneszvideók?

Milyen érzés, amikor nézi a tornavideón ugráló, mosolygó edzőt, miközben magáról folyik a víz és levegőt se kap? Ezt és az ebből következő frusztrációt elemzi a kutatás, amelynek eredményeit a Sociology of Sport Journal című folyóiratban ismertették. Részletek a hajtás után! 

Sokan nem szívesen járnak edzőterembe, főleg, ha éppen életmódváltásra készülnek, és még nem jöttek formába. Az otthoni torna első blikkre jó megoldás lehet neki, de sajnos az Oregoni Egyetem friss kutatása szerint nem eszik olyan forrón a kását, megállapításuk szerint ugyanis fitnesz DVD-k lelki problémákhoz vezethetnek, például rossz hatással lehetnek a testképünkre.     

A kutatók tíz kedvelt DVD-t elemzetek különböző szempontok (képi világ, az edzők motivációs szövege, stb.), és arra a megállapításra jutottak, hogy ezek a videók azt a képzetet keltik, hogy az egészséges ember vékony és überszexi, meg persze fehér bőrű. Igen, pontosan így ábrázolják a nőket a magazinokban és a reklámokban is, és az már nem titok, hogy ez bizony káros hatással vannak az önbecsülésre és a testképre. A tornavideóknál pedig azért különösen kényes kérdés ezt, mert a vásárlók közül sokan túlsúlyosak vagy elhízottak. 

shutterstock 107041826

Tényleg frusztráló egy álomtestű edző?

Ez persze nem jelenti azt, hogy a fitneszvideókat el kell felejteni, hiszen agyon sokan képesek szép eredményeket elérni az otthoni tornával. Ez ránk is igaz lehet, csak egy dolgot kell szem előtt tartani. "Az ilyen videók miatt rosszul érezhetjük magunkat a bőrünkben, és meggátolhat abban, hogy egészségesen éljünk, hiszen a kellemetlen élmény miatt nő az esélye annak, hogy valaki idő alatt felhagy az edzéssel. De ne feledje, hogy nem érdemes összehasonlítani magunkat másokkal, hogy nem vagyunk egyformák sem alkatilag, sem abban, hogy milyen és mennyi edzés bizonyul hatékonynak" - tanácsolja Brad Cardinal, az Oregoni Egyetem munkatársa.

Oszd meg másokkal is!
Mustra