Az izom, amit fejleszteni kell, hogy ne hülyüljön el

Az, hogy megöregszünk és meghalunk, kőbe van vésve, a hogyan viszont egyáltalán nincs. Az egészséges és boldog öregkorért rengeteg dolgot tehetünk, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy idősen is penge maradjon az agyunk. Tudjuk például, hogy az egészséges étkezés, a társaság, a nyelvtanulás vagy zene segíthetnek ebben, és egy friss vizsgálat most ezekhez a kutatásokhoz tett hozzá még valamit. Méghozzá a lábizmokat. 

A Gerontology nevű lapban megjelent vizsgálatban az agykutatók 324 egypetéjű ikrekpár (mind lányok) tagjait követték nyomon tíz éven át. Az egypetéjű ikrekkel végzett kutatások azért izgalmasak, mert általában nehéz kiszűrni, hogy mit okoznak genetikai, mit környezeti vagy más egyedi faktorok, az egypetéjű ikrek esetében viszont a génállomány megegyezik, ha együtt nőttek fel, akkor a korai gyerekkor is hasonló, így az ő esetükben gyakran elég csak a személyiségből, életmódból, életstílusból, szóval az egyedi jellemzőkből fakadó eltéréseket vizsgálni. Pont így volt ez most is. 

shutterstock 133934684

Az ikerpárokat a kutatók kifaggatták életmódbeli szokásaikról, felmérték izmaik állapotát, fizikai fittségüket, és vizsgálták memóriájukat, tanulási, gondolkodási képességeiket is. Az eredmények szerint pedig az, mennyire maradt tíz évig ugyanolyan penge valakinek az agya az összes mutató vizsgált mutató közül leginkább a lábizmok állapotával járt együtt. Tehát azok az emberek, akik erősebb lábizommal bírtak, agyban is egészségesebben öregedtek, és testvéreiknél több szürkeállománnyal is rendelkeztek. Hogy miért? Tudjuk, hogy a lábizmok relevánsak az általános fittség szempontjából, és tudjuk azt is, hogy aki többet mozog, annak az agya is fittebb. De mit jelent ez az egész számunkra? 

“Ez azt jelenti, hogy egyszerű, a fizikai aktivitásunkat felpörgető életmódbeli változások a későbbiekben mentálisan és fizikailag is egészségesen tarthatnak minket” – foglalta össze dr. Claire Steves, a kutatás vezetője. Szóval hagyja ma a liftet, sétáljon egy jót, erősítse a lábizmait, növelje az aktivitását, és tartsa idősen is pengén az agyát. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra