Edzőteremteszt: Familia Fitness

Év eleje óta futó sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket általában All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Furcsamód a Fő utca környékén nincs sok edzőterem, de nem csak ezért választottam a Familia Fitnesst, hanem mert előtte visz a bringaút, így sokszor láttam már a helyet kívülről. Ránézésre is ezer (de legalább 13) éve itt lehet, az árak nagy táblán kint lógnak és baromi alacsonyak, így természetesen nem hatalmas, csili-vili teremre számítottam, inkább valami kis hangulatos (a neve alapján) családias, kedves helyre. Az sajnos nem derül ki semmilyen leírásból (mert nem is léteznek bő leírások), hogy ez a terem tényleg egy családi vállalkozás-e, pedig érdekes lenne, hogy valóban egy család tartja fent és működteti az egészet vagy csak jól eltalált név az egész? A kedvességgel egyébként nem volt gond, viszont sajnos sok tekintetben az Astoria Fitnessre emlékeztetett a Familia pincehelyisége - azzal a különbséggel, hogy ők már talán helyrehozták a vízkárokat.

A recepciós rendes, de az öltöző nagyon spártai. A terem dohos, kicsit sötét, a gépek régiek, némelyikről gombok hiányoznak, másokról az ülés egy része, de van egy személy, aki segít beállítani a bringát, ha már nem tudom megfejteni, melyik gomb hiánya mit takar. Nincs fertőtlenítőfolyadék, és kiírás se, hogy mindenki legyen szíves letakarítani maga után a gépet - kár. Ennek ellenére sokan vannak 5 körül a teremben, majdnem mindenhol gyúr valaki.

A vécé és zuhanyzó is érdekesen van megoldva, ugyanis több öltöző van (négy), és ezek közül az egyikhez egy lépcsőn lehet felmenni. Ott van a zuhanyzó, és van egy vécé, de nincs csap sehol, ahol kezet lehetne mosni. Az egy másik msodóban van csak, ami rögtön a bejárattal szemben található és oltári büdös. Amúgy ha egy lenti öltözőbe kapok helyet, akkor fel kell csattognom a földszintre zuhanyozni, amit nem nagyon tudom, hogy oldanék meg. Törülközőben felsasszézok? Felviszem minden cuccom? Mindegy, nem is nagyon volt kedvem a helyszínen lezuhanyozni, mert tényleg ráférne a helyre egy felújítás.

Mivel csoportos órákat is tartanak - aerobik, zumba, kick box, kettlebell - meglátogattam egy Aranka féle fitboxot. Sajnos a terem levegője dohos, amin az edző egy apró nyitott ablakkal akart segíteni, így viszont hideg volt. Az óra jó volt, összegyűltünk rá vagy heten, épp kellemesen átmozgatott. Szerencsére nem voltak súlyzós gyakorlatok, a kis rózsaszín súlyok ugyanis penészesek és nem szívesen fogdostam volna őket. Egyébként nézze meg az órarendet, mielőtt elindul, mert nem biztos, hogy lesz ezentúl 5 órás edzés, ezt hallgattam ki az edző és pár törzsvendég beszélgetéséből.

A csoportos órákon, személyi edzésen kívül táplálékkiegészítők árusításával foglalkozik a hely, neten is lehet tőlük rendelni. Összességében: az a helyzet, hogy ennyire olcsó teremben még sose jártam, egy alkalom mindössze 800 forint, az éves bérlet döbbenetes, csak 54 ezer forint, és S-es All You Can Move kártyával is lehet a termet látogatni, de ráférne egy felújítás. Akkor talán árat is lehetne emelni, de addig is: ha önnek pont 800 forintot ér meg egy aerobik óra és nem zavarják a spártai körülmények, akkor tudom ajánlani a Familia Fitnesst.

Cím: 1027 Budapest, Fő utca 80. (bejárat a Kacsa utca felől!)

Honlapwww.familiafitness.hu

Nyitva tartás: hétfő - péntek 7:00 - 22:00, szombat - vasárnap 9:30 - 18:00

Összességében így éreztem magam: 3/5 pont

Árak: Egyalkalmas fitneszbelépő 800 forint, nyolc alkalom 5000 forint, diákoknak 4500, további részletek itt.

S, M, L, XL-es és XXL-es All You Can Move kártyával is igénybe vehető, azaz havi 7500 forinttól már elérhető.

Recepció: 4/5 pont

Terem berendezése, stílusa: 2/5 pont

Öltöző: 2/5 pont, kicsi, zsúfolt, hűvös, nem a legtisztább

Tisztaság: 2/5 pont

Szolgáltatások: kardiógépek, csoportos órák, baráti árak

Update: megkeresett minket a Familia Fitness tulajdonosa és már okosabbak vagyunk: a terem tényleg családi vállalkozás keretében működik és mégis van vízkár

Megkeresett minket Bodnár Zoltán, az edzőterem tulajdonosa és vezetője, akitől rögtön megtudhattuk, amit szerettünk volna: a Familia tényleg családi vállalkozás, mely 19 éve működik mostani helyén! De a továbbiakban beszéljen helyettünk Zoltán:

"Ahogy a név is árulkodik róla, családommal (Bodnár Zsuzsa, Bodnár Dénes és Kovács Anita) közösen 19 éve (1996) működtetjük a Fő utcában lévő edzőtermet. Mindig is egy olyan konditermet szerettünk volna létrehozni ahol a klasszikus testépítés szerelmesei találnak otthonra. Ennek tükrében állítottuk össze az edzőterem gépparkját és felszerelését.

Nem gondolom, hogy ami olcsó az egyenlő a rossz és silány minőséggel. Árainkat úgy határoztuk meg hogy azok elérhetőek legyenek mindenki számára. Tisztában vagyunk vele hogy pincehelyiségben vagyunk és az öltözőinket nem borítja márványpadló, de higgyék el nem mindenki vágyik puccos divatbemutatóra és mindenféle olyan géppel felszerelt teremre amire azt sem tudják mire jó?! Ami minket igazol és nagyon büszkék is vagyunk rá hogy sportolóink között tudhatjuk a Jövő SC (Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn,...) úszócsapatát és a Darnyi úszóiskola növendékeit is. A konditeremnek sok jó tulajdonsága mellett sajnos van néhány olyan, tőlünk kívülálló okokból eredő hátránya amit a hosszú évek alatt sem tudtunk tökéletesen még megoldani. Ez pedig nem más mint az árvíz.

Kevesen tudják de hogy teljes képet kapjanak a teremről és annak működéséről tudniuk kell hogy az edzőterem teljes területe alatt éjjel-nappal 4 szivattyú dolgozik hogy árvíz idején ne öntsön el minket a Duna! Emellett a vizíváros remek csatornarendszerének köszönhetően, nagyobb felhőszakadás esetén is kapjuk az áldást. Csak ebben az évben két olyan beázásunk volt amiből valóban még nem tudtunk "felállni".

Az edzőterem jelenlegi állapota azért olyan amilyen mert nem csak nálunk, hanem az utcaszakaszon és a ház teljes területén cserélni kell a csatorna rendszert. A felújítási költségeket nem könnyű családi vállalkozásnak egyik percről a másikra kitermelnie, itt szeretném megjegyezni, hogy biztosító nem köt biztosítást a Duna partjától 200m belül vízkárra. Önerőből, családi vállalkozásként igyekszünk a lehető legjobbat kihozni a helyből."

A károk helyreállítása után természetesen ismét ellátogatunk majd a terembe, addig is minden jót kívánunk Zoltánéknak!

Hirdetés
Hirdetés
Oszd meg másokkal is!
Mustra