5 étel a zsírégetés szolgálatában

Ha fogyni szeretne vagy csak szeretné megtartani a súlyát, a mozgás nem elég, a táplálkozás nem hagyható ki az egyenletből. Tudjuk, a tél közeledtével nehéz lesz, de a zsíros ételekről le kell mondani vagy legalább mérsékelni kell a fogyasztásukat. Helyettünk sok friss zöldség és gyümölcs a javasolt, ugye. És a rend kedvéért ismételjük át a Lifehack.org cikke alapján, hogy milyen élelmiszerek segítenek a zsírégetésben. 

Erős paprika

A paprikának a kapszaicinben rejlik az ereje. Ez az anyag fokozza a vérkeringést, gátolja a zsír raktározásában szerepet játszó enzimek működést, és ez csak kettő a jótékony hatásai közül. A bátrabbak nagyobb mennyiségekkel is próbálkozhatnak – persze csak az ésszerűség határain belül – de a kisebb dózis is hatékony lehet.

Teljes kiőrlésű gabona

A fehérkenyér igazi közellenség lett, és a csapból is az folyik, hogy teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek sokkal egészségesebbek. Miért? Nos, például lassan emelik a vércukorszintet, ami azért fontos, mert ha gyorsan nő a vércukorszint, a szervezet nagy inzulin-kiáramlással reagál, ez pedig kedvez zsírraktározásnak kedvez. Ráadásul gyorsabban telítenek el, és tovább nem lesz tőlük éhes az ember. 

Kókusz

Meglepő, ugye? Pedig ez a gyümölcs verhetetlen az anyagcsere gyorsításában! A benne található közepes szénláncú triglicerideknek hála akár 30%-al is fokozhatja, ráadásul az íze is nagyon jó. Használhat kókusztejet, de a kókuszpehely is ugyan olyan jó. A rántott hús esetében például tökéletes lehet zsemlemorzsa helyett, ráadásul ilyenkor sokszor még a lisztre sincsen szükség.

Avokadó

Ha eddig nem is szerette, akkor most majd megszereti. Az avokádó egyik jó tulajdonsága, hogy nagyon jól fűszerezhető, és krémes az állaga, így például isteni guacamole készíthető belőle. Ezért még persze nem került volna a listára, de azért van mégis helyet itt, mert ez is gyorsítja az anyagcserét, és ha tényleg egészségesen akar élni, akkor szüksége van a "jó zsírokra", az avokádó pedig remek forrása ezeknek.

Gyömbér

A listán természetesen a gyömbérnek is bérelt helye van, méghozzá azért, mert megemeli a testhőt, és ez bizony kalóriaigényes folyamat. A gyömbér egyébként tökéletes levesek, rázva pirításhoz és sütéshez is, szóval a lehetőségek tárháza majdnem kimeríthetetlen. 

Persze nem elég, ha csak arra figyel, hogy milyen ételeket eszik, a mikor is nagyon fontos. Ne hagyjon ki főétkezéseket, mert az kifejezetten rosszat tesz, és ne is maradjon éhes, mert akkor egész nap nassolni akar majd. A lényeg, hogy kerülje a készételeket, és törekedjen a friss alapanyagok használatára. A süti is elfér, de lehetőleg ne cukorral, hanem valamilyen cukorhelyettesítővel készüljön, és használjon hozzá teljes kiőrlésű lisztet (ez azért erősen változtat az alap ízen, így olyan recepteket válasszon, amik alapból ilyet használnak).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek