Így sportoljon a menstruáció alatt

A szerencsésebbek görcsök, puffadás és hangulatingadozás nélkül átvészelik azt a néhány napot, de sokaknak ilyenkor az edzéshez sincs elég motivációjuk. Pedig a mozgás segít enyhíteni a kellemetlen tüneteket. Korábban írtunk arról, hogy hogyan befolyásolja a menstruáció az edzést, most pedig arra voltunk kíváncsiak, mit szabad – vagy kimondottan ajánlott – sportolni ilyenkor, és mi az, ami ártalmas.

Nem kell kihagyni, csak jól kell időzíteni

"Mivel a menstruáció tünetei minden nőnél egyénenként eltérőek, így nem lehet általánosítani abban a kérdésben, hogy mely mozgásformák tesznek jót és melyek ártanak. Az edzésterv kidolgozásánál azonban figyelembe kell venni a ciklusban előforduló fiziológiai és pszichológiai változásokat (ilyenkor például hajlamosak vagyunk a túledzésre), így az intenzitás mértékét is ehhez lehet igazítani a kitűzött célokkal együtt – mondta a Díványnak Moravcsik Réka személyi edző.

"Fájdalmas és fokozottan kellemetlen tünetek (menstruációs görcsök, szédülés, fejfájás, súlyosabb esetben migrén) megléte esetén ilyenkor persze célszerű elkerülni az intenzív rugdosást és ütést igénylő mozgásformákat, illetve a nagy erőfeszítéssel járó súlyzós edzéseket. Amennyiben a tünetek kevésbé zavaróak, bármilyen mozgásforma megengedett, sőt javallott. A kulcs itt is a mértékletesség. A különböző pózokra illetve gyakorlatokra vonatkozólag nincsenek szabályok, bármit végezhetünk, amit nem érzünk kellemetlennek vagy fájdalmasnak az adott szituációban. Az állóképességi edzések, versenyek és tesztek beosztása viszont a legjobb teljesítmény érdekében lehetőleg a menstruációs ciklus második felére essen, nagyon magas intenzitású súlyzós edzést pedig a ciklus közepén ajánlott végezni. Biztosítani kell, hogy az edzés hűvösebb környezetben történjen, különösen a menstruációs ciklus vége felé" – javasolja a szakértő.

Shutterstock

Súlygyarapodás és hőemelkedés

"A premenstruációs időszakban egy elég általánosan előforduló jelenség a testsúly növekedése, amely főleg a vízvisszatartásnak, az elektrolit-egyensúly változásának és a glikogénraktározásnak köszönhető. A nők ilyenkor úgy érzik, hogy fel vannak fúvódva, végtagjaik megduzzadnak, de esetenként légszomjról is beszámolnak. A menstruáció ideje alatt a hőszabályozó rendszerünk nem működik elég hatékonyan, jobban szenvedünk, jobban izzadunk, főleg ha az edzés melegben vagy klimatizálatlan helyiségben zajlik. A magasabb hőmérséklet miatt ráadásul a nyugalmi pulzus és az edzés alatti pulzus is növekszik" – magyarázta Moravcsik Réka.

„Általánosságban elmondható, hogy a nők az állóképességi sportokban jobb teljesítményt nyújtanak a menstruáció előtti 10-14 napban, mivel ilyenkor jobb a zsírmobilizáció és a glikogénfelhasználás, valamint kevesebb laktát termelődik az izomzatban, így hosszabb időn keresztül képesek kisebb fáradással és nagyobb intenzitással dolgozni” – fűzte hozzá a személyi edző.

Shutterstock

Minden, ami jó

  • A gyaloglás, a futás, az elliptikus tréner használata és más kardiógyakorlatok rengeteg endorfint szabadítanak fel, ami nemcsak a jó közérzethez, de a görcsök és a fejfájás enyhítéséhez is hozzájárul. „Mivel az ilyen mozgásformák nagy mértékben fokozzák testünkben a véráramlást, enyhíthetik vagy akár meg is szüntethetik a hasi görcsök okozta diszkomfortérzést és a fájdalmakat” – nyilatkozta Mary Rosser New York-i szülész-nőgyógyász a Health magazinnak. 
  • Tudta, hogy a nagy intenzitású intervallum edzésekkel (HIIT) sokkal hatékonyabban lehet zsírt égetni a menzesz ideje alatt? „Mivel a vérzés kezdetekor csökken a szervezetben az ösztrogén- és a progeszteronszint, sokkal könnyebben hozzájutunk a szénhidrát/glikogénraktárunkhoz, míg abban az időszakban, amikor magas a szervezet ösztrogénszintje, a zsír lebontása lassan történik” – magyarázza Stacy Sims fiziológus, az Osmo Nutrition társalapítója.
  • Amellett, hogy feldobják a hangulatunkat, a tánc vagy a zumba segítenek a rugalmasság növelésében és az ízületek ellazításában azokon a merev és görcsölős napokon – nem beszélve arról, hogy az állandó sóvárgást is csökkentik – írja a Health.
  • Az alacsony ösztrogénszintnek köszönhetően egyesek sokkal energikusabbnak érzik magukat a menzesz ideje alatt, ami a súlyemelés hatékonyságán is meglátszik. Figyelni kell azonban arra, hogy a túl nagy súlyok nyomást gyakorolhatnak az alhasi tájékra, így erősíthetik a görcsöket. Ha önre inkább a fáradékonyság jellemző ebben az időszakban, akkor a sérülések elkerülése érdekében vegyen vissza a túl nagy ellenállást igénylő gyakorlatokból
  • Bizonyos nyújtó gyakorlatok (pl. a térdek mellkashoz emelése – akár állva, akár fekve) enyhítik a menstruáció okozta hátfájást. "Ha a megfelelő hasi légzést alkalmazzuk, az izmok is lazábbak lesznek ” – állítja Amanda Young fitneszedző, aki hozzátette, 20-30 másodpercig érdemes megtartani a pozíciót. 
  • Az úszásban az a jó, hogy kellemesen ellazít, ugyanakkor energiával tölt fel, ráadásul kíméli az ízületeket. „Mivel növeli a véráramlást, az úszás is megfelelő gyógyír lehet a menstruációs görcsökre, kellemetlenül erős tünetek esetén azonban nem kell erőltetni” – javasolja dr. Rosser.
  • Most már biztosan felmerült önben a kérdés, hogy mi a helyzet a jógával. A jóga igen tág fogalom és számos ága létezik, amelyeknek más-más hatásai lehetnek a szervezetünkre. A szelíd, meditációval egybekötött helyreállító gyakorlatok enyhítik a menstruációval járó kellemetlen tüneteket, de a menzesz alatt végzett fordított pózoktól óva intenek. „Egyes szakértők szerint a fejen-, kézen- és vállállás a természetellenes véráramlás miatt növelheti az endometriózis kialakulásának kockázatát. A modern kutatások alapján azonban a betegséget nem a visszafelé áramló vér, hanem a hasüregbe kerülő méhnyálkahártya okozza. "Jelenleg nem létezik egyértelmű bizonyíték arra, hogy a menstruáció alatt végzett inverz pózok károsak vagy hasznosak lennének a szervezet számára” – nyilatkozta a LiveStrongnak Mary Pullig Schatz orvos, a Back Care Basics című könyv szerzője.
Oszd meg másokkal is!
Mustra