Ez történne a testével, ha kihajigálná a magassarkú cipőit

Talán az ön életében is eljött már az a pillanat, amikor úgy érezte, nem feltétlenül éri meg a hosszabbnak tűnő, vonzó lábakért cserébe bütykökkel, hólyagokkal, fájdalmakkal élnie és jobb lenne megválni a kellemetlenségeket okozó cipőktől – vagy legalább csak alkalmanként hordani azokat. A Women's Health magazin összegyűjtötte, hogyan hálálja meg a testünk, ha egyszer tényleg lemondunk a magas sarkakról.

Hosszabb lábai lesznek

Lehet, hogy magassarkúban hosszabbnak tűnnek, lapos cipőben azonban valóban meg is nyúlnak a lábak. Egy a Journal of Applied Phisiology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői megállapították, hogy azok, akik rendszeresen magassarkú cipőt hordanak, nemcsak rövidebb léptekkel járnak (akár tűsarkúban, akár mezítláb), de vádlijuk izomzata is összezsugorodik. Ez annak köszönhető, hogy a láb hozzászokik a megemelt térd- és bokatartáshoz, és mivel a sarkak folyton a bokához közelítve helyezkednek el, csak ritkán nyúlnak meg - ami egyébként az ideális állapot lenne. Ha viszont egy kis nyújtással, szivacshengeres gyakorlatokkal és kényelmes lapos talpú cipővel kompenzáljuk a természetellenes tartást, akkor a vádlik idővel visszanyerik eredeti formájukat.

Marc Piasecki / Europress / Getty

Megszűnik a hátfájás

Biztosan önnek is feltűnt már, hogy magassarkú cipőben a nők feneke is kerekebb, hiszen ilyenkor a medence előrebillen, ami kiemeli a hátsót. „Ugyanakkor mindez fokozott nyomást gyakorol a gerinc ágyéki szakaszára, illetve az azt stabilizáló izmokra. A megszállott magassarkút viselő nőknél ráadásul nagy eséllyel alakul ki az úgynevezett Spondylolisthesis,ami azt jelenti, hogy egy csigolya (a fölötte lévő gerincszakasszal együtt) az alatta levő csigolyán előrecsúszik, és ez bizony idegkárosodással, illetve fájdalommal járhat" – mondta a Women's Health magazinnak Todd Sinett kiropraktőr, a 3 Weeks to a Better Back című könyv szerzője. Amint megszabadul a magas sarkaktól, testtartása automatikusan javul, így csökken a gerincet érő nyomás és az azzal járó fájdalom is enyhül.

És a futótérd is eltűnik

"Nem számít, milyen domborúvá varázsolják a feneket a magas sarkak, ha a test súlypontja kimozdul természetes helyzetéből, az a térdinak számára is igen megterhelő" – mondja Krista Archer, a Lenox Hill Kórház boka- és lábbeteg specialistája. Éppen ezért ha netán megrögzött magassarkú-viselő, miközben rendszeresen futni is jár, akkor a fájó térdek miatt nem feltétlenül a sportolást kell abbahagynia. 

A sarka viszont bánhatja

Persze nem a cipőé, hanem az öné, hiszen a magassarkú nemcsak a vádlit, de az Achilles-inakat is rendesen kurtítja és feszíti. „Ha pedig egyszer csak visszaszokunk a lapos cipőkre, lábfejünk újra 90 fokos szöget fog bezárni (a lábszárral - a szerk.), azaz fellazulnak a túl szoros inak” - magyarázza Archer. "A talpi fascia egy vastag rostszövet, amely összeköti a sarkat a lábujjakkal – így tartva a lábfej boltozatos formáját. Gyakori feszítés hatására azonban a sarkakhoz kapcsolódó rész begyulladhat, ami súlyosbítja a sarokfájdalmat" - fűzi hozzá a szakértő. Akinek sikerül lemondania a magassarkú cipők viseléséről, annál - attól függően, hogy milyen gyakorisággal hordta azokat -napok, hetek vagy hónapok elteltével az inak visszaállnak a normális méretükre, így előbb-utóbb alábbhagy, végül teljesen megszűnik a sarokfájdalom.

Ian Gavan / Europress / Getty

Egyensúlyban lesz

Sanszos, hogy aki rendszeresen magassarkúban jár, az néha-néha akkor is elveszti az egyensúlyát, még akkor is, amikor éppen lapos talpú cipőt visel. Egy dél-koreai légitársaság személyzetének bevonásával készült friss tanulmány szerint a boka mozgatásában résztvevő izmok erejének és hatékonyságának egyensúlya néhány éven belül megbomlik, ami ingatagsághoz vezet. A lapos talpú lábbelik azonban visszaadják a bokák stabilitását, így a testtartásunk és az egyensúlyunk is újra a régi lesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek