Törtető típus? A Mardekárban lenne a helye!

Ha eddig hiányérzete volt, hogy pont a hétrészes Harry Potterből nem készült kutatás, akkor van egy jó hírünk: egy friss vizsgálat szerint az, hogy valaki a Roxfort melyik házába sorolná be magát, sokat elárul az illető személyiségéről is. A griffendélesek például sokkal inkább extrovertáltak, a hugrabugosok pedig kellemes társaságnak ígérkeznek – tudtuk meg a PsyBlogtól.

Laura Crysel és kollégái egy online Harry Potter-közösséget kerestek fel, hogy megtalálják a leginkább hardcore rajongókat. Ezután megkérték őket, hogy töltsenek ki egy tesztet – ebben meg kellett adniuk a kedvenc házukat is –, amiből kiderült, hogy alapvető jellembeli különbségek vannak a különböző házakhoz tartozók között.

GettyImages-468374232
Chesnot / Europress / Getty

A Hollóháthoz vonzodókat mozgatják az intellektuális kihívások és a megismerés iránti vágy, a Mardekárba tartozók pedig sokkal inkabb narcisztikusak, és gyakoribbak közöttük a machiavellista, illetve pszichopata vonások. Ez egyébként – talán nem annyira meglepő módon – a sorozatban is hasonlóképpen alakul. A filmben egyébként a Teszlek Süvegre hárult a gyerekek szortírozása: az írónő, J.K. Rowling ezzel utalhatott arra is, hogy már fiatal korunkban eldől, hogy melyik bandába tartozunk majd, de akár arra is, hogy egy csoportba kerülve átvesszük a domináns egyedek tulajdonságait.

Ön melyik házba tartozna?

Oszd meg másokkal is!
Mustra