Pénisztörés és más érdekességek a hűtlenségről

Rengeteg pszichológiai, kulturális és gazdasági tényező befolyásolja a hűtlenség megjelenését és gyakoriságát egy ember életében, de egy biztos: a hűtlenség jellemző emberi tulajdonság, ami a legtöbb kultúrában megjelenik valamilyen formában. A miértre számos elmélet született, és kutatások tucatja foglalkozik a jelenség hátterének és következményeinek felderítésével. Ezekből válogattunk. 

shutterstock 3535093

A hűtlenség tele van ambivalens érzésekkel

Ez mondjuk nem nagy bréking, a kérdés inkább az, hogy miért. Hogyan szerethetjük egyszerre a partnerünket, miközben mással szeretnénk szexelni? Hogyan lehet valaki szerelmes egy emberbe, akit közben megcsal? Hogyan lehet az, hogy a házas férfiak 56, a nők 34 százaléka boldognak tartja a házasságát, amiből egyébként félrelép? Helen Fisher antropológus szerint a választ az agyunk működésében kell keresni, pontosabban azoknak az agyterületeknek a működésében, melyek részt vesznek az intim kapcsolatok kialakításában. Három egymástól elkülöníthető, egymással dinamikus kölcsönhatásban álló rendszerről van itt szó, melyek közül az egyik a szexuális hajtóerőt, a másik a romantikus értelemben vett szerelmet, míg a harmadik a partner iránti kötődést adja. Ezek az idegi rendszerek rugalmasak, hatásuk, kölcsönhatásaik számos motiváció, érzés, viselkedés formájában megnyilvánulhatnak, így komplex és ambivalens helyzeteket képesek teremteni. 

A hűtlen férfiak hajlamosabbak szex közben meghalni

Tudjuk, hogy a rossz házasságokban szó szerint tönkremegy a szív, és úgy tűnik, nincs ez máshogy akkor sem, ha hűtlenek vagyunk a partnerünkhöz. Egy 2012-ben publikált olasz tanulmány szerint ugyanis a hűtlen férfiak valószínűbben kapnak szívrohamot félrelépős szex közben, mintt amikor a feleségükkel vannak. Arra, hogy ez pontosan miért van így, nincs egyértelmű magyarázat, de valószínűleg a lelkiismeret-furdalás, a titkolózás és a lebukás lehetőségének stressze, a feleségnél sokszor fiatalabb partnernek való megfelelés, a teljesítménykényszer lehet a háttérben. Meg persze az, hogy a nagyobb szenvedély nagyobb fizikai megterheléssel jár együtt. 

shutterstock 206126410

A félredugás a hetero férfiakat viseli meg a leginkább

Legalábbis az, ha partnerük lesz hűtlen. A kutatásokból úgy tűnik, hogy a heteroszexuális férfiak a nőknél kétszer jobban hajlamosak kiborulni azon, ha partnerük lefekszik mással. Mindeközben a heteroszexuális nők azt viselik sokkal nehezebben, ha a hűtlenség lelki természetű. Bezzeg a meleg és biszex férfiak és nők között ilyen jellegű különbséget nem találtak a kutatók.

A hűtlenségünkről is anyu tehet! 

Vagy éppen apu. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a hűtlenségre való hajlam örökölhető. Egy több mint hétezer finn ikerpárt és testvéreiket felmérő vizsgálatból kiderült, hogy a férfiak esetében 62 százalékban, a nők esetében pedig 40 százalékban magyarázzák a gének a hűtlenségre való hajlamot. Az mondjuk izgalmas, hogy a hűtlenségre hajlamosító konkrét géneket csak a nőknél sikerült felderíteni. Náluk a vazopresszin nevű hormon receptoraiért felelős génben találtak mutációt a kutatók. A vazopresszin a hipotalamuszban termelődő hormon, amely aztán az agyalapi mirigy hátsó lebenyében várakozik, hogy mikor kerülhet be a véráramba vagy egyenesen az agyunkba, ahol a bizalom, az empátia, a társas viselkedés és a szexuális motiváció folyamataiba nyúl bele. A vazopresszin receptor mutációja pedig nemcsak a hűtlenségre való hajlammal függ össze, de a kockázatos szexuális viselkedéssel is. Talán részben a genetikai háttér lehet a magyaráz arra, hogy aki egyszer már félrelépett, at valószínűbben teszi ezt meg a következő kapcsolatában is. 

shutterstock 99801137

Nem a hűtlenség a válások vezető oka

A hűtlenség ugyan az esetek többségében rombolja a párkapcsolatot, a házasságot, a legtöbbször mégsem ezért válnak el az emberek. Legalábbis egy brit ügyvédekkel végzett kutatás ezt mutatja, ők pedig az eseteikből összerakott statisztikák alapján jutottak erre a következtetésre. Az emberek eszerint azért válnak el leginkább, mert elmúlik a szerelem, a második leggyakoribb válóok a hűtlenség, majd az ésszerűtlen viselkedés, az életközepi válság és a lelki és/vagy fizikai bántalmazás. A hűtlenség tehát önmagában nem nem feltétlenül vezet szakításhoz, sőt. Amennyiben a pár tagjai képesek súlyos vészjelzésként felfogni a történteket, és képesek arra, hogy ezután újra egymás felé forduljanak, hogy tudatosan dolgozzanak a kapcsolatukon, hogy más szemmel nézzék a másikat, akkor a hűtlenség akár a kapcsolat előnyére is válhat. Persze idáig eljutni kemény meló. Nagyon kemény. 

A hűtlenség növeli a pénisztörés esélyét

A pénisztörés elnevezés csalóka, hiszen a hímvesszőben nincs csont, van viszont barlangos test és az azt körülvevő kötőszöveti tok, ami bizony egy hirtelen, erőteljes mozdulat következtében – például akkor, amikor a pénisz véletlenül kicsúszik a vaginából, de a megmaradó lendülettel folytatódik a mozdulat, és a másik testének csapódva meghajlik – hajlamos elrepedni, behasadni. Amellett, hogy ez baromi fájdalmas, számos súlyos egészségügyi következménye is lehet a bevérzéstől kezdve a péniszgörbületen át a merevedési zavarokig – így amint megtörténik, érdemes vele azonnal orvoshoz fordulni. És hogy ez hogy jön ide? Hát úgy, hogy a kutatások szerint ez gyakrabban történik azokkal a nős férfiakkal, akik megcsalják a feleségüket. Hogy miért? Feltételezhetően azért, mert a szeretővel hevesebb, szenvedélyesebb az együttlét, és gyakoribb, hogy a hálószobán kívüli helyszíneken történik az aktus, ahol a kényelmetlenebb pózoknak köszönhetően valószínűbb a pénisz sérülése. 

Ahhoz, hogy a hűtlenség jelenségét jobban megértsük, először is azzal érdemes foglalkozni, hogyan működünk mi egy párkapcsolatban, hogy milyen a vágy természete, hogy kulturális és társadalmi működésünk milyen tipikus élethelyzetekbe sodorja a nyugati embert. Ha érdekli a téma, ezt feltétlenül olvassa el. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek