Gyorsan szokj le a kézfertőtlenítőről!

A víz és szappan nélkül is használható kézfertőtlenítők azért praktikusak, mert elég bármikor előkapni őket, és máris sterilizálhatjuk velük a kezünket – csakhogy az IFLScience egyik cikkéből kiderült, hogy bizony többet árt, mint amennyit használ: ugyanis megkönnyíti a biszfenol-A, azaz a BPA felszívódását a szervezetünkbe. 

A biszfenol-A az egyik legnagyobb mennyiségben előállított kemikália: évente 2,7 millió tonnát gyártanak belőle évente, ebből az anyagból készülnek például a mosószeres flakonok és az ételhordók is. Az elmúlt években több mint száz tudományos jelentés bizonyította, hogy a BPA több egészségügyi probléma (például rákos megbetegedések, cukor- és szívbetegség, asztma vagy a hormonszint megborulása) kialakulásához is hozzájárulhat – olvasható a Wikipédián

Mint az a DNews 2,5 perces videójából kiderül, leginkább az az aggasztó, hogy a kézfertőtlenítőben található összetevők (elsősorban a triklozán) megölik a jó baktériumokat, továbbá fokozzák a BPA bőrbe jutását is. A kutatók blokkokat használtak (ezekben nagy mértékben található meg ez a vegyület), hogy megnézzék, vajon a kézfertőtlenítők tényleg segítik-e a bennük található anyagok felszívódását – és mint kiderült, igen, ráadásul a felesleg a kezén marad majd.

Tehát, ha ezzel az instant kézfertőtlenítővel megtisztítod a kezed, majd utána megfogsz egy nyugtát vagy blokkot, majd eszel valamit, akkor dupla annyi BPA kerül a szervezetedbe, mint egyébként. Mit tehetsz? Mivel még nincs tudományos alternatíva rá, ezért jobban teszed, ha felhagysz az instant kézfertőtlenítő használatával (kivéve akkor, amikor tényleg nagyon-nagyon-nagyon szükséged van rá), pláne, ha éppen elvitelre rendelsz ételt.

Mustra