Bükfürdő kezdő és profi fürdőzőknek is jó választás

A gyógyfürdőzésről sokaknak az jut eszébe, hogy egész nap a strandon kell ülni a meleg vízben, miközben a környéken mást nem is nagyon lehet csinálni. Ehhez képest van egy jó hírünk és egy tippünk azoknak, akik eddig úgy érezték nem ők a célközönségei strandolós-gyógyvízes nyaralásnak: Bük és Bükfürdő az a hely, ahova bátran mehet az egész család, sőt még fiatal párok is, ugyanis messze több élmény várja őket, mint a napi lángos és a napégés elleni gondos védelem. 

A fürdő

Természetesen anélkül senki sem mehet haza Bükről, hogy ne látogatott volna el a fürdőbe, vagyis a Gyógy- és Élménycentrumba. A 20-as és 50-es években a környéken még kőolajat kerestek, ehhez képest olyan gyógyvizet találtak, amivel Bük az ország második legnagyobb gyógyfürdője lett, ráadásul itt a legmagasabb a víz ásványianyag tartalma az egész országban. 1962-ben nyitott a fürdő, most már 32 medencével és összesen 5200 m vízfelülettel várják a nyaralókat. A fedett medencék mellett szabadtéri és részben fedett medencéket is lehet találni és természetesen van kimondottan úszómedence is. Sőt, gyerekesek örülni fognak az olyan kialakítású medencéknek, aminek egyik felében  a nagyobbacska, de még mindig felügyeletre szoruló gyerekek labdázhatnak és játszhatnak a sima vízben, miközben a szülők vagy nagyszülők folyamatosan szemmel tarthatják őket a gyógyvízben ücsörögve. A wellness részben különböző masszázsok és szaunavilág is látogatható, és akkor még az ingyenes csúszdázásról vagy a gyerekmegőrzőről nem is beszéltünk. A kezelések egy részét ráadásul a társadalombiztosító is támogatja, úgyhogy érdemes érdeklődni a háziorvosánál a lehetőségekről, mielőtt elindul. Mikor ott jártunk egy sima masszázson vettünk részt, amit leginkább az ülőmunkát megsínylő háti és nyaki izmok háláltak meg, és egy tangentor kezelésen is voltunk. Ezt úgy képzelje el, hogy ül egy nagy kád meleg vízben, miközben nagy nyomású vízsugárral masszírozzák. Élénkíti a vérkeringést és tényleg nagyon frissítő és kellemes, főleg ha nem esik abba a hibába mint én, aki nem tudtam szabadulni azoktól a képektől, amikor a partra vetett bálnákat slagozzák, hogy túléljék a szárazföldi kalandot. Arra viszont figyeljen oda, hogy a gyógyvízben maximum 30 percet tud relaxálni, utána pihenni kell egy kicsit, az ékszereit  pedig inkább hagyja a szállodában, ugyanis a kémiai reakciók nem kímélik sem az aranyat, sem az ezüstöt, és azonnal befeketednek. 

Bük és az élmények

Bük idén lesz 750 éves, így nem meglepő, hogy ez a nyár a bulizásról is szól majd. Szinte minden hétvégén van valamilyen program, koncert vagy bál, de ezeken felül is lehet szórakozási lehetőséget találni.

Akik az aktív kikapcsolódást választják, azok mehetnek például a felnőtt játszótérre, ami gyakorlatilag szabadtéri edzőpark, ami nem csak a fiataloknak és az időseknek is használható, de odafigyeltek arra is, hogy kimondottan mozgássérülteknek szóló eszközöket és gépeket is telepítsenek. 

Akik ennél is aktívabbak, azoknak pedig a Kristály torony szabadidőpark lesz a legkalandosabb élmény. A kristály szerkezetű mászó és kalandpályán három emeletet mászhat, közben pedig ott az óriáshinta és a 200 méteres Flying Fox csúszás. A gyerekeknek is van pálya, az nem ennyire vészes, viszont akár egész napra tökéletes kikapcsolódás. Aztán pedig mehet a szomszédos cukrászdába lefojtani az izgalmakat egy kis sütivel. 

Akikhez inkább a séta áll közelebb, azoknak ott a Kneipp park, ahol például az 510 méter hosszú száraztaposó természetes talpmasszását is kipróbálhatják. A bátrabbak nyilván cipő nélkül kezdjenek neki a kalandnak. Arra azért figyeljen, hogy a nagy relaxálás közben ne kapjon sokkot, amikor nem találja a gyereket, aki valószínűleg a bokorlabirintus foglya lett. Ha mégis, akkor a Nordic Walk és a Kneipp park pihenőhelyén, az Organikus Pontban már tényleg nyugodtan tud relaxálni a fémgumók valamelyikén. 

Ha pedig kipróbálná a golfot, miközben különleges madarakat néz, akkor nézze meg a 18 lyukú golfpályát, ami a kezdők számára is látogatható. Azt azért kalkulálja bele, hogy 18 lyuk nagyjából egy egész napos program és rengeteg séta, hacsak ön éppen nem egy született Tiger Woods.  A terület egy részét víz borítja, de még ennél is érdekesebb, hogy számos védett madárfaj telepedett meg a pályán. Egy-egy ütés előtt így a madarakat is lehet tanulmányozni, amik már rutinosan térnek ki a repülő labdák elől. 

Ha pedig valami igazán kalandosra vágyik, akkor menjen egy kört a településen lovasszekérrel. Persze ez nem lesz mindig olyan kalandos, mint ahogy azt mi megtapasztaltuk, ehhez ki kell fogni azt a lovat, aki egyébként elképesztően nyugodt, amíg egy helyben kell állni, amikor viszont megindul, akkor kizárólag vágtában hajlandó közlekedni lakott területen. Mi így műsoron kívül kipróbálhattuk a szekérrel driftelés élményét is, és akár bónusz körök is járnak a vele közlekedőnek, ha a lónak éppen nincs kedve megállni. De nyugodtabb vérmérsékletűek is tudnak hagyományos módon is közlekedni a lovaskocsival a városban, ha pedig még ez is túl természetközeli volna, a helyi járat is a rendelkezésére áll a vendégeknek, vagy bérelhet kerékpárt, akár tandemet is. 

Szállások és gasztronómia

Szállások közül mindenki talál az ízlésének és a pénztárcájának megfelelőt, legyen szó magánszállásokról vagy szállodákról. Ha javarészt azért strandolással töltené a szabadságát, akkor a legjobb választás például Hungest Hotel Répce, vagy a négycsillagos Répce Gold, egészen egyszerűen azért, mert közvetlen összeköttetésben vannak a hotellel, így köntösben átsétálhat egy zárt folyosón keresztül és vissza, egy nap akár tízszer is. Ráadásul saját wellness részleggel is rendelkezik, úgyhogy vacsora után is jakuzzizhat, vagy leúszhatja a napi palacsintát, ami minden este frissen készül a látványkonyhában. De választhatja a Danubius Health Spa Resortot is azok, akik a fürdő mellett a korlátlan fogyasztást is előnyben részesíti, főleg ha a konyha is kiváló.  Akik golfoznának, azoknak a Greenfield Hotel a jó választás, a Kristály toronyhoz pedig a Hotel Caramell esik a legközelebb, családi nyaraláshoz pedig az Apartmanhotel is kiváló választás. A település nagy hangsúlyt fektet a helyi termelők népszerűsítésére is, a Hotel Piroskában például az ő alapanyagaikból készülnek az ételek, de június 19-től termelői piacot is indítanak péntek délutánonként, így vihet haza igazi házi lekvárt vagy éppen sajtot és kolbászt. Ha pedig megfogta a környék gasztronómiája, akkor megveheti a Büki Recepteskönyvet, hogy otthon is süthessen gáncát vagy éppen kalinkót. 

Kedvezmények

Ha Büki, Bükfürdői Turisztikai Egyesület partnereinél száll meg, akkor igényelhet Bükfürdő Cardot. Ezzel a környék és Bük turisztikai helyszínein juthat kedvezményekhez. Olcsóbb lesz étterembe járni a nyaralás alatt, de a vonatjegy is olcsóbb és egyéb szolgáltatásokra is igénybe lehet venni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek