Rémálmai vannak? Aludjon eleget!

Ha eddig kínosan kerülte a horrorfilmeket vagy a késői étkezést, hogy megelőzze a rémálmokat, akkor jó hírünk van: ezentúl egyikről sem kell lemondania. Finn kutatók szerint ugyanis valójában a depresszió (illetve az önmagunk iránt érzett negatív érzések), az álmatlanság és a kimerültség tehető felelőssé a rémálmok kialakulásáért. 

Dr. Nils Sandman, a Turku Egyetem kutatója és társai 13 922 embert vizsgáltak meg 2007 és 2012 között, az eredményeket pedig idén publikálták. A résztvevők feladata az volt, hogy kitöltsenek egy kérdőívet az egészségükről, és jelezzék, hány rémálmuk volt az azt megelőző 30 napban. 45 százalék (gyakrabban nők) számolt be szorványosan előforduló rémálmokról, míg a többieknek egyáltalán nem volt ilyen élményük a vizsgálati idő alatt. 

A depressziós, önmagukkal szemben negatív érzéseket tápláló emberek 28,4 százaléka szenvedett a rémálmoktól, míg az alvási nehézségekkel küzdő inszomniások 17,1 százalékánál jelentkeztek rémálmok. Sandman szerint egyébként az is elképzelhető, hogy a rémálmok a kialakuló depresszió előjelei lehetnek, így érdemes azokat komolyan venni. Ugyanakkor úgy véli, hogy a rémálmok, az inszomnia és a depresszió gyakran járnak együtt, így a kezelés során érdemes lehet a rémálmok megfékezésével is foglalkozni.  

A vizsgálatban egyébként mókás, hogy a kutatást végző orvos neve (Sandman) egy olyan lény neve is, aki homokot szór az emberek szemére, mielőtt elalszanak, hogy szép álmuk legyen. Magyarul Álommanónak szokták hívni. 

tk3s 1167260
Fotó: Northfoto
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra