20 tevékenység, amivel fitten tarthatja az agyát

Gondolta volna, hogy ha középkorúként számítógépet használ, akkor később kevésbé lesznek gondjai a memóriával? A Psyblogon találtunk egy listát 20 olyan teljesen hétköznapi tevékenységről, amelyek bizonyítottan csökkentik a memóriaproblémák kockázatát, és a már említett számítógép-használat mellett szerepel benne a barátokkal való kapcsolattartás és a művészi tevéknységekben való elmerülés is.

A 256 idős ember megfigyelésével végzett kutatás eredményeit itt találja, röviden összefoglaljuk, miről is szól: a kísérlet elején egyik résztvevőnek sem voltak memóriával, gondolkodással kapcsolatos problémái, négy évvel később viszont többüknél MCI (mild cognivite impairment, azaz enyhe kognitív zavar) lépett fel. Megfigyelték, hogy azoknál, akik rendszeresen végeztek művészeti tevékenységet, kézimunkáztak, társaságba jártak és/vagy számítógépeztek, a betegség előfordulásának aránya kisebb volt.

481681225
Bsip / Europress / Getty

A lista

A 20 tételes lajstromba belekerült a rajzolás, szobrászkodás, festés, fazekasság, quilling, famegmunkálás, kerámiázás, foltvarrás, varrás, barátokkal találkozás, moziba/színházba/koncertre járás, könyvklubba/bibliaórára járás, utazás, kutakodás a neten, online vásárlás, internetezés és a számítógépen játszás.

„Mivel évente többmillió amerikai felnőtt lép abba a korba, amikor a demencia tünetei jelentkeznek náluk, nagyon fontos, hogy megtaláljuk, melyek azok az életmódok vagy tevékenységek, amik befolyással vannak az állapotukra. Arra jutottunk, hogy ezek a mindennapos elfoglaltságok megvédik a neuronokat, újakat termelnek és segítik is azok növekedését" – mondta Rosebud Roberts professzor, a tanulmány egyik szerzője.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra