Kiderült, miért fogunk kezet

Az üdvözlésnek számos formája lehet: kézcsók, arcra adott puszi és kézfogás is. Azt tudja, hogy utóbbi miért alakult ki? Egy, az elifesciences.org-on publikált kutatásban nemrég ezt vizsgálták és arra jutottak: azért rázzuk meg egymás kezét, hogy szagmintát vegyünk. Bár ez elsőre humorosnak tűnhet, de úgy tűnik, ez az egyetlen közösségileg elfogadott mód arra, hogy a testszagunkkal kommunikáljunk.

Természetesen a szaglálást nem feltűnő módon tesszük, hanem mondjuk orrvakarásnak vagy ásításnak álcázzuk. Az első benyomás kialakítása eléggé összetett dolog, ennek egyik fontos része az illatunk. „Az köztudött, hogy a szagok, amelyeket a szervezetünk bocsát ki, hatással van másik viselkedésére és az alapján is ítélnek meg minket, de a többi emlőssel ellentétben mi nem nyíltan veszünk mintát, hanem rejtetten, kézfogás útján" – mondta Noam Sobel professzor, a kutatásban résztvevő egyik neurobiológus.

134973530
John Moore / Europress / Getty

A vizsgálat során 280 embert filmeztek le – egyesek kezet fogtak a kísérletvezetővel, mások nem. Az előbbi csoportba tartozók kétszer tovább szagolgatták a jobb kezüket, ha a partnerük ugyanolyan nemű volt – ha ellenkező nemű, akkor a bal kezükkel csinálták ugyanezt. A kutatás azért nem volt ilyen egyszerű: néhány résztvevőnek katétert ültettek az orrába, hogy mérni tudják a légáramlás erősségét. A teszt csak megerősítette a szabad szemmel látható sejtéseket: kézfogás után kétszer akkora volt a beáramló levegő erőssége. A kézfogások után kémiai elemzést is végeztek a kutatók és kiderült, hogy a köszöntésből antioxidáns hatású szkvalén és a majdnem minden zsírban megtalálható hexadekánsav maradt hátra. Hogy mi a közös bennük? Mindkettő olyan vegyület, amely társas jeleket küld. A kísérletnek akad olyan része is, amikor a kutató parfümöt fújt a kezére, ilyenkor a partner még tovább szagolgatta a kezét az interakció után.

„A kézfogásról eddig is tudtuk, hogy rengeteg információval szolgál  – legyen szó a hosszúságáról, erősségéről vagy arról, milyen pózban teszik – mondta Sobel professzor. – Most bebizonyítottuk, hogy ezeken túl a kézfogás a társakról való kémai mintavétel egyik lehetséges módja is, de ezt a funkcióját a tudatunk számára hozzáférhetetlenül tölti be." 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra