Inkább egyen sokszor keveset, mint kevésszer sokat

Akiknek fontos az egészséges étkezés, illetve azok, akik fogyni szeretnének, az ételek kiválasztása mellett folyamatosan belebotlanak egy másik kérdésbe is: kevésszer egyenek sokat vagy sokszor keveset? Sőt, olyan drasztikus elképzelések is keringenek, hogy a fogyókúra akkor a legjobb, ha egyszerűen nem is eszünk semmit, mert akkor a súlyvesztés garantált. Vajon mi az igazság?

Sokszor keveset vagy kevésszer sokat?

Annak ellenére, hogy a világhálón időről időre feltűnnek olyan kutatások és vizsgálati anyagok, melyek határozottan bizonyítják, hogy a testnek nagyon is jót tesz, ha kevésszer eszik sokat az ember, ez az állítás valójában messze nem igaz. A szakemberek ugyanakkor abban egyetértenek, hogy egészségesebb, ha a napi 4-5-szöri étkezésre áll be az illető, hiszen így lehet elérni gyors anyagcserét és optimális tápanyag felhasználást.

„Amikor ritkán eszik sokat, akkor a szervezete egyfajta túlélő üzemmódba kapcsol, ráadásul egyszerre nagyon megterhelő nagy mennyiségű ételt lebontani. Számára ugyanis ez azt az üzenetet hordozza, hogy egy teljes nap alatt csak 1-2 alkalommal jut tápanyaghoz, így azt bizony nagyon be kell osztani. Ez különösen igaz akkor, ha a ritka étkezések még rendszertelenek is. Ha csak kevésszer kap 'üzemanyagot' a szervezetünk, akkor bizony raktároz, amit csak tud, hogy mindig tudjon a tartalékokból energiához jutni. Ezzel szemben a napi 5-szöri, vagyis a durván 4-5 óránkénti étkezéssel a tápanyagbevitel optimális és rendszeres lehet. Ez persze nem azt jelenti, hogy ilyenkor ki kell enni a hűtőt, a lényeg éppen az, hogy annyi tápanyagot vigyünk be, amennyire éppen szüksége van a szervezetünknek. Például egy alma elfogyasztása is étkezésnek számít, tehát tényleg nem kell nagy dolgokra gondolni. Ez pedig nagyon pozitív hatással lesz a szervezetre: az anyagcserénk gyors lesz, a tápanyagok lebontása, hasznosítása is kevesebb energiát igényel, és megkönnyíti a szerveztünk munkáját, ennek következtében pedig az energiánk több lesz, emésztésben részt vevő szerveink munkáját is megkönnyítjük” – mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

184796934
Oli Kellett / Europress / Getty

A fogyókúra sohasem jelent nem evést!

Természetesen az ember akkor tud fogyni, ha kevesebb energiát visz be, mint amennyit felhasznál, illetve, ha növeli az energia felhasználást, vagyis aktívan mozogni kezd. Ám ez sohasem jelenti azt, hogy el kell hagyni az étkezéseket! „Fogyókúra esetén különösen fontos, hogy a szervezet rendszeresen jusson tápanyaghoz, hiszen ha nem így van, akkor – ahogyan azt már említettem is – raktározni kezd. A gyakoribb étkezésekkel ez a folyamat megállítható. Sokakban felmerül a kérdés, hogy a több étkezéssel hogyan is lehet fogyni, hiszen az több ételt is jelent. Természetesen csökkenteni kell a naponta bevitt összkalória mennyiségét, és ezt a csökkentett értéket kell elosztani 5 alkalomra" – állítja a szakértő.

És ez nem minden. Fontos az is, hogy jó minőségű ételeket fogyasszunk, és az étkezésünk legyen rostban gazdag. „Nagyon sokszor a fogyókúra egyik nagy ellensége az éhségérzet, amit nem szabad félvállról venni, hiszen ki akar úgy élni hónapokig, hogy mindig egy kicsit éhes? A rostban gazdag ételek (például a teljes kiőrlésű gabonák a zöldségek, gyümölcsök, stb.) elősegítik a teltségérzet kialakulását – mindenki tapasztalta, hogy egy teljes kiőrlésű kenyérből kevesebbet tud megenni, mint a fehér változatból. Emellett, ha még mindig éhesnek érzi magát, akkor folyadékkal pótolja a szükségesnek érzett ételt. Ezzel nemcsak az éhségérzet csökkenhet, hanem javíthatja az emésztését is, de a több folyadék (szerencsés esetben víz, semmi esetre sem cukros üdítők) a szervezet hidratáltságát, a bőr állagát is pozitívan befolyásolhatja” – tette hozzá.

485209619
Steve Prezant / Europress / Getty

A helytelen táplálkozás következményei

Ha a cél az, hogy egészségesen étkezzen, akkor az ételek kiválasztása mellett az is fontos, hogy egy nap hányszor eszik. Ha ugyanis kevesebbszer fogyaszt nagyobb mennyiségeket, akkor leterheli a szervezetét. Íme pár példa: ha az epéből csak ritkán tud kiürülni a benne lévő epesav,  akár epekő is kialakulhat, és a vércukorszintnek sem tesz jót a hirtelen, nagy mennyiségben bevitt szénhidrát, ugyanis óriási emelkedést okoz, ami nagy adag inzulin termelését követeli meg. Ha ráadásul a kevésszer sokat elve mellé még mozgásszegény életmódot is folytat, valamint nem az egészséges ételeket részesíti előnyben, akkor ugrásszerűen megnő a különböző krónikus betegségek, köztük a cukorbetegség, a szívinfarktus vagy akár a stroke kockázata is.

518495011
Thomas Barwick / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra