Megvan, miért szeretik a férfiak a kerek fenekeket

Amíg a nők hajlamosak túlzásba vinni a testalkatuk miatti aggodalmat, a férfiak nem győzik hangoztatni, hogy őket bizony a formás idomok vonzzák. Lehet, hogy ideje végre hinnünk nekik...

Korábbi kutatások szerint a keskeny derék és a széles csípő a fiatalságot és a termékenységet jelenti a férfiak számára, egy új tanulmány pedig alátámasztja, hogy miért is vonzódnak annyira a formás fenekekhez – egész pontosan a medence dőlésszögéhez.

A magyarázat

A szakértők szerint a jelenség hátterében az evolúciós fejlődés áll: "A növekvő magzat miatt előrébb került a nők súlypontja és fokozódott az ágyéki gerinc görbülete, ami enyhítette a terhességgel járó fizikai feszültségeket. (Enélkül a görbület nélkül a csípőre eső nyomás akár 800 százalékkal is nőhet, ami súlyos egészségügyi kockázatokat jelent a várandós nők számára.) Ez a specifikus anatómiai séma ezután tovább fejlődött, hogy az ikerterhesség és az azzal járó nehézségekhez való alkalmazkodás se okozzon gondot a nők számára. A feltételezések szerint a férfiak szexuális vonzalmának az az oka, hogy őseik az ilyen alkatú nőket találták a legalkalmasabbnak a párzásra - nyilatkozta a Huffington Postnak Eric Russel, a Texasi Egyetem végzős pszichológia hallgatója.

264EAEB900000578-0-image-a-11 1425469274532
Evolution and Human Behavior

Az új vizsgálatban 300 férfi vett részt, akiknek különböző női sziluetteket ábrázoló képeket mutattak be, amiken más-más mértékű (21-61 fokos) ágyéki görbületeket láttak. A résztvevőket ezután arra kérték, hogy határozzák meg, melyik alakot tartják a legvonzóbbnak. Az eredmények azt mutatták, hogy az ideális dőlésszög a 45,5 fok, ami a kutatók szerint azzal magyarázható, hogy egy ilyen mértékű görbület evolúciós szempontból még előnyösnek számított, mivel nem okozott olyan egészségügyi problémákat, mint a hátfájás vagy a csigolyacsúszás. A női hátsó sikerének kulcsa tehát elsősorban nem a zsír vagy az izomzat, hanem maga a gerinc szerkezete.

„Miközben a férfiak a nők fenekére összpontosítanak, valójában a gerincoszlop dőlésszögéről gyűjtenek információt, még ha ennek nincsenek is tudatában. Természetesen lehetséges, hogy az ágyéki görbület mellett a fenék mérete is lényeges szempont, de ennek megértéséhez még több vizsgálatot kell végeznünk” - nyilatkozta a Daily Mailnek Dr. David Lewis pszichológus, a kutatás vezetője.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek