Ezért jobb futópadon futni, mint szabadban

Ha nagyon esik az eső, vagy hideg és szeles az idő, és ön még nem edződött hozzá, ne keseredjen el, akkor sem kell feladnia a szokásos futást. A megoldás ilyenkor teremben, futópadon futni. Bár azt nem vitatjuk, hogy szabadban futni sokkal élvezetesebb, mint zárt teremben egy csomó ember között izzadni, de ha máshogy nem tudja megoldani az edzést, elhanyagolni viszont nem szeretné, ez lehet a  tökéletes megoldás

 

Boston Magazine Sarah Walker távfutót (és egyben a Boston Running Center személyi edzőjét) kérdezte, tényleg annyira hatékony-e futópadon futni, mint terepen. Emellett még összeszedtük, milyen adottságok mellett, miért érdemes edzőteremben, futópadon futni.

„Jobban kedvelem, ha a futók, akiket edzek, a szabadban futnak, és csak olyan extrém körülmények miatt választom a futópadot, mint a hóvihar, kánikula vagy a sötétség. Ugyanakkor nem igazán kedvelem az edzőtermi futást, mert így kevesebb az energiafelhasználás, ugyanis a futószalag mozog, a legtöbben csak a sík terepes futást viszik bele az edzésbe, és légellenállás, sem szél” – mondja a szakértő. Ennek ellenére vannak feltételek, melyek esetén ez a megoldás még mindig nem elvetendő.

shutterstock 207016756

Azért persze, vannak árnyoldalai is a futópadon lévő futásnak. A  Huffington Post  egyik cikke szerint például idővel túl monotonná válik az edzés. Erre az esetre azt tanácsolja Jason Karp személyi edző, hogy futás közben érdemes váltogatni a sebességfokozatot, illetve a terepviszonyokat is, azaz, hogy sík terepen, vagy éppen emelkedőn fut. „Ügyeljen arra is, hogy futás közben ne kapaszkodjon a futópadba, mert ezzel megkönnyíti a futást, és kevesebb kalóriát éget el. Ha úgy érzi, hogy kapaszkodnia kell, valószínűleg annak a jele, hogy még nem áll készen a beállított sebességfokozatra.” De miután így összeszedtük, mik a hátrányok és hogyan küszöbölhetőek ki, jöjjenek az előnyök.

Biztonságos

Sokan csak a korai szürkületben vagy munka után, este, a téli sötétben tudnak elmenni futni, és ilyenkor már nem feltétlenül érezheti magát biztonságban az ember szabad terepen, főleg, ha az mp3-as lejátszóról még dübörög is a teljesítménynövelő ütem a fülébe. Mindenki ismeri azt a jelenetet a filmekből, amikor ilyen helyzetben megtámadják az egyedül futó nőt, és bár ennek előfordulási valószínűsége azért nem sok, de azért azt a pár százalékot is érdemes kiküszöbölni, ha lehet. Fő a biztonság, és persze a biztonságérzet, tehát ha ön is azok közé tartozik, akik néha-néha maguk mögé lesnek, hogy megtudhassák, ki fut mögöttük, inkább válassza a futógépet az edzőteremben.

Hegymenetben is futhat

Ha nincs a közelében erdő, hegyes-völgyes vidék, ahol még futni is lehet, akkor is a futópad a megoldás, ugyanis az újabb gépeken már beállítható ez is a rengeteg funkció között. Amellett, hogy a sebességet is változtathatja, az emelkedő vagy éppen a lejtős szakasz nehézségi fokát is ön határozhatja meg, ahogy fentebb Jason Karp már említette is. Ezzel egyébként több kalóriát tud égetni, mintha csak simán futna, és a vádlija, combja és feneke is sokkal formásabb lesz. 

 „Ha nincs más lehetősége, csak a futópadon való futás, javaslom, hogy állítsa 1%-ra a lejtésszöget, takarja le egy törülközővel a sebességi fokozat és a megtett kilométer kijelzőjét, majd egy olyan kényelmes tempót válasszon, amelyről tudja, hogy hosszútávon is kényelmesen tudja tartani. A futás időtartama függ attól, hogy mennyire edzett, milyen fitt, és hogy milyen célból fut” – teszi hozzá Walker.

Kisebb az esélye, hogy lesérül

Hidegben az izmok sokkal sérülékenyebbek, főleg, ha nem melegít be megfelelően mozgás előtt, előfordulhat, hogy lesérül. Ezt még csak tetőzi, hogy ha futópálya helyett terepen fut, megeshet, hogy nem vesz észre egy gödröt, bukkanót (közút esetén akár az is, hogy önt nem veszik észre), amiknek kellemetlen következményei lehetnek. A futópadon ilyesmitől sem kell tartania.  

Közelebb a családhoz

Ha nagyon elfoglalt, feszített tempóban dolgozik, és van esélye arra, hogy otthonra vegyen egy futópadot, azt az időt is megspórolhatja amit az edzőteremig, illetve onnan hazafelé kell megtennie. Sőt, közben akár a gyerekei is a közelében lehetnek, kell ennél több?!

Kényelmes

Nem csak az előbbiek miatt kényelmes futópadon futni, de például a jobb gépeken lehet rádiót hallgatni és filmeket is nézni. Ezekkel megkönnyíti a futást, és még kedvenc sorozatáról sem kell lemaradnia. 

shutterstock 203354548

Az biztos, hogy edzőteremben futni sokkal kényelmesebb, mint szabad téren: kiszámítható a terep; nem kell rétegesen öltözködni, ha kint hideg van; van a közelben csap, amiből inni lehet; mosdó, ha a mozgástól beindulna az anyagcseréje; nem kell cipelni sem a kulcsot, sem az mp3-as lejátszót, és félni sem kell (van olyan, aki nem szeret egyedül futni); és nem utolsósorban: edzés után azonnal mehet zuhanyozni. Ön miért választaná az edzőtermi futást? Írja meg nekünk levélben

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!