Ezekre figyeljen, ha tükör nélkül tornázik

Zanza!

Edzéshez vagy testedzéshez nem sok mindenre van szükség, ám az mindenképpen jó, ha van ön előtt egy nagyobb tükör, hogy láthassa, valóban helyesen végzi-e a gyakorlatokat. Persze az otthoni edzéshez keveseknek áll a rendelkezésére tükörfal, de ez se legyen kifogás, ha megfogadja a következő tanácsokat, akkor biztos lehet benne, hogy minden pózt és gyakorlatot a megfelelő módon kivitelez.

Deszka póz

Hibás: a jógából is ismert deszka póz az egyik legjobb hasizom gyakorlat, ám figyeljen arra, hogy próbálja valóban egyenesen tartani magát, vagyis ne nyomja fel túl magasra a fenekét és a csípőjét, a háta alsó részét pedig ne engedje lesüllyedni.

Helyes: feszítse meg jól a hasizmait, és így tartsa meg a pozíciót! Amennyiben a hátában fájdalmat érez, akkor rosszul csinálja. Húzza be a hasát, miközben a csípőt, a vállakat és a fejet egy síkban tartja.

Fekvőtámasz

Hibás: rengetegen ott rontják el a fekvőtámaszt, hogy az állukat a mellkasukoz szorítják, emelkedés közben pedig a hátat behajlítják.

Helyes: Ismét fókuszáljon a hasára! Annak ellenére, hogy ez a gyakorlat inkább a mellkast, a vállakat és a tricepszet edzi, mégis akkor csinálja jól, ha közben a hasát is érzi. Kezdetben az is előfordulhat, hogy nem tudja egyenes törzzsel végezni, ilyenkor könnyítsen azzal, hogy valamilyen emelvényre, pl. zsámolyra vagy egy padra támaszkodik – tanácsolja Michael Boyle edző.

Guggolás

Hibás: bár az egyik leghatásosabb comb- és fenékformáló gyakorlat, sokan mégse tudják helyesen kivitelezni, még tükörrel sem. Ha ugyanis közben túlságosan előre szegeződik a térde, esetleg a lábujjai is előre csúsznának, az vagy azt jelenti, hogy túl nagy súlyt helyez a lábfeje első felére, vagy a mellkasát dönti nagyon előre.

Helyes: Először is nézzenek előre a lábujjai, a testsúly a sarkon legyen, a csípőt ne tolja előre! Úgy guggoljon, mintha egy székre ülne le, miközben a fejét tartsa egyenesen és ne dőljön előre. Akkor végzi helyesen a gyakorlatot, ha a fenekét és a combját érzi.

Kitörés

Hibás: szintén nagyon könnyű elrontani ezt a gyakorlatot, főleg azért, mert közben könnyen kibillenhet az egyensúlyából. Hogy a dülöngélést elkerüljék, a hajlítás során sokaknál a térdük a lábujjak elé kerül, valamint a túlzottan egyenes hát is problémát szokott okozni.

Helyes: tegye a kezeit a feje mögé, majd fókuszáljon arra, hogy húzza ki magát. Hajlításnál a testsúlyt a sarkaira helyezze, és figyeljen arra, hogy a combja merőleges legyen a lábszárára!

Egyszerű híd

Hibás: a Women's Health Magazine szerint az emberek többsége tükör nélkül a csípő emelése helyett inkább a hátát íveli, a sarkak helyett pedig a lábujjakra helyezik a testsúlyt.

Helyes: feszítse meg a hasát, és csak úgy kezdjen neki a gyakorlatnak! Nyomja le erősen a sarkait, majd emelje fel a fenekét. Ha nagyon fájna a térdízülete, tegye az egyik kezét a feneke alá és úgy feszítse meg a farizmait!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra