no

Ezekre figyeljen, ha tükör nélkül tornázik

Edzéshez vagy testedzéshez nem sok mindenre van szükség, ám az mindenképpen jó, ha van ön előtt egy nagyobb tükör, hogy láthassa, valóban helyesen végzi-e a gyakorlatokat. Persze az otthoni edzéshez keveseknek áll a rendelkezésére tükörfal, de ez se legyen kifogás, ha megfogadja a következő tanácsokat, akkor biztos lehet benne, hogy minden pózt és gyakorlatot a megfelelő módon kivitelez.

Deszka póz

Hibás: a jógából is ismert deszka póz az egyik legjobb hasizom gyakorlat, ám figyeljen arra, hogy próbálja valóban egyenesen tartani magát, vagyis ne nyomja fel túl magasra a fenekét és a csípőjét, a háta alsó részét pedig ne engedje lesüllyedni.

Helyes: feszítse meg jól a hasizmait, és így tartsa meg a pozíciót! Amennyiben a hátában fájdalmat érez, akkor rosszul csinálja. Húzza be a hasát, miközben a csípőt, a vállakat és a fejet egy síkban tartja.

Fekvőtámasz

Hibás: rengetegen ott rontják el a fekvőtámaszt, hogy az állukat a mellkasukoz szorítják, emelkedés közben pedig a hátat behajlítják.

Helyes: Ismét fókuszáljon a hasára! Annak ellenére, hogy ez a gyakorlat inkább a mellkast, a vállakat és a tricepszet edzi, mégis akkor csinálja jól, ha közben a hasát is érzi. Kezdetben az is előfordulhat, hogy nem tudja egyenes törzzsel végezni, ilyenkor könnyítsen azzal, hogy valamilyen emelvényre, pl. zsámolyra vagy egy padra támaszkodik – tanácsolja Michael Boyle edző.

Guggolás

Hibás: bár az egyik leghatásosabb comb- és fenékformáló gyakorlat, sokan mégse tudják helyesen kivitelezni, még tükörrel sem. Ha ugyanis közben túlságosan előre szegeződik a térde, esetleg a lábujjai is előre csúsznának, az vagy azt jelenti, hogy túl nagy súlyt helyez a lábfeje első felére, vagy a mellkasát dönti nagyon előre.

Helyes: Először is nézzenek előre a lábujjai, a testsúly a sarkon legyen, a csípőt ne tolja előre! Úgy guggoljon, mintha egy székre ülne le, miközben a fejét tartsa egyenesen és ne dőljön előre. Akkor végzi helyesen a gyakorlatot, ha a fenekét és a combját érzi.

Kitörés

Hibás: szintén nagyon könnyű elrontani ezt a gyakorlatot, főleg azért, mert közben könnyen kibillenhet az egyensúlyából. Hogy a dülöngélést elkerüljék, a hajlítás során sokaknál a térdük a lábujjak elé kerül, valamint a túlzottan egyenes hát is problémát szokott okozni.

Helyes: tegye a kezeit a feje mögé, majd fókuszáljon arra, hogy húzza ki magát. Hajlításnál a testsúlyt a sarkaira helyezze, és figyeljen arra, hogy a combja merőleges legyen a lábszárára!

Egyszerű híd

Hibás: a Women's Health Magazine szerint az emberek többsége tükör nélkül a csípő emelése helyett inkább a hátát íveli, a sarkak helyett pedig a lábujjakra helyezik a testsúlyt.

Helyes: feszítse meg a hasát, és csak úgy kezdjen neki a gyakorlatnak! Nyomja le erősen a sarkait, majd emelje fel a fenekét. Ha nagyon fájna a térdízülete, tegye az egyik kezét a feneke alá és úgy feszítse meg a farizmait!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra