A diétázás öt alapszabálya

Rengeteg legenda kering már különféle tuti módszerekről, amikkel a  legegyszerűbben és leggyorsabban lehet lefogynimégis a legjobb megoldás súlyvesztésre valójában nagyon egyszerű – írja az angol Shape magazin . Nem kell mást tenni, mint betartani öt egyszerű szabályt – bármelyik étel elhagyása, letiltása nélkül. Az alább felsorolt pontokban van igazság, és tényleg jelentős eredményeket lehet elérni ezek megtartásával, azért mi mégis hozzátennénk egy apróságot: a kalóriaszámlálást. Úgy véljük, ez elengedhetetlen a sikeres fogyókúrához.

1. Egyen többször, keveset

Sokan javasolják azt, hogy naponta ötször étkezzünk. A helyzet valójában az, hogy napi hét-kilenc adag gyümölcsre és zöldségre lenne szüksége a szervezetnek, és ez különösen igaz fogyókúrás időszakra. A zöldségek és a gyümölcsök – a Shape szerint – nem tartalmaznak zsiradékot. Tegyük azért hozzá, hogy de, van pár olyan, amelyik igen. Ilyen például az avokádó (igaz, ebben telítetlen zsírsavak vannak, amik egészségesek, de maga a zsírtartalma miatt kalóriákban is igen gazdag). A Shape szerint a zöldségek és gyümölcsök kalóriatartalma alacsony, ami a fenti példa alapján máris nem teljesen helytálló, és azt is tudjuk már, hogy sok gyümölcs is lehet a diéta ellensége. Amit biztosan tudunk: a nyári gyümölcsök közül nyugodtan falhatja a málnát, a görögdinnyét, a meggyet, a nektarint, a szilvát, az áfonyát, a ribizlit, a savanyú almát, valamint módjával sárgabarackot és cseresznyét is. A Dash diéta és a mediterrán diéta ráadásul tele van zöldséggel és gyümölccsel, ezért érdemes rájuk vetni egy pillantást.

shutterstock 99323570

2. Mérje ki az adagokat

Az adag (étel) súlyának ellenőrzése a mértékletesség legjobb barátja. Minden étkezés előtt mérje ki azt a mennyiséget, amitől jóllakik, de még nem érzi úgy, hogy degeszre zabálta magát. Konzultálhat ez ügyben dietetikussal is, aki meg tudja mondani, hogy mekkora mennyiség felel meg leginkább az ön szervezetének. Ha éppen annyit visz be, amennyire szüksége van, jobb lesz a közérzete, megnő a teljesítőképessége, ráadásul méltán büszke is lehet, hogy képes uralkodni magán. Ez az érzés ráadásul növeli a fogyókúra melletti eltökéltségét is – megjegyezzük, teljesen jogosan! Észre fogja venni, hogy egy idő után már a csökkentett adag mennyisége is sok, így további grammokkal apaszthatja a porciókat. Azért vigyázzon, túlzásba sem kell esni! 

A legegyszerűbben akkor tudja betartani ezt a diétát, ha kistányérokat kezd használni a megszokott nagyok helyett (esetleg gyerekméretűeket, amik szintén sokkal kisebbek az általunk megszokottnál). Az is jó megoldás, ha konyhai mérlegen méri ki az adagokat. Ennek a diétának az a lényege, hogy minél hosszabb ideig csinálja, annál jobban összeszűkül a gyomra. 

shutterstock 95749147

3. Néha egye nyugodtan azt is, amit megkíván

Az egyhangú diétás étrend boldogtalanná teheti, nem megfelelő diéta esetén akár táplálkozási rendellenességek is felléphetnek, aztán a végén ott a kudarc, hogy visszajöttek a nehezen leadott kilók. A jó diéta nem fosztja meg a diétázót semmilyen élvezettől, csak éppen a mennyiséget szabályozza. Néhány diéta ezt egészséges csalásnak hívja, míg a másik egyenesen jutalomnak. De nem az a lényeg, hogy minek hívjuk, hanem az, hogyha néha kicsit lazíthat a szigorú szabályokon, a köztes időben sokkal egyszerűbb betartani a unalmasabb étrendet.

4. Gyűjtsön fogyókúrázó barátokat

Állítólag az ember tudat alatt vágyakozik arra, hogy utánozza barátai viselkedését. Így hát nem árt, ha olyan emberekkel veszi körül magát, akik szintén fogyókúrába kezdtek vagy egészséges életmódot folytatnak. A Shape szerint az is teljesen mindegy, hogy a támogató barátok közel vagy éppen messze laknak öntől; nem okvetlenül a személyes találkozás a lényeg, hanem hogy végigkísérjék a fogyását, és bátorítsák, amikor kudarc éri, vagy együtt örüljenek önnel, ha megint lement egy kiló (és persze ön is viszont örvendezzen, amikor ők járnak sikerrel).

shutterstock 58327057

5. Mozogjon többet

Akkor van a legnagyobb szükség a mozgásra, ha nem akarja, hogy visszakússzanak a leadott kilók. Persze mozogni sosem árt, és gyorsabban is fogyhat, ha űz valamilyen sportot. Az American College of Sports Medicine szerint kezdetnek napi harminc perc is megteszi. Ez állhat eleinte akár abból is, hogy gyalog teszi meg a távolságot otthona és a munkahelye között, már ha kellő messze van a kettő egymástól.

+1: számolja a kalóriákat

Nem árt, ha nem csak az adag súlyát méri meg étkezés előtt, de úgy is állítja össze étrendjét, hogy az napi szinten ne haladjon meg egy előre meghatározott kalóriamennyiséget. A legjobb, ha naponta 1300-1500 kcal között étkezik. Ezzel a kalóriabevitellel fogyni ugyan nem fog drasztikusan, de ez nem is cél, hiszen szeretné elkerülni a jojó-effektust. Ez a kalóriamennyiség ahhoz viszont pontosan megfelelő, hogy legyen energiája a fogyókúra mellett valamit edzeni is, plusz segít a szintentartásban és a súlyának a kontrollálásában. Ha mellette valóban rendesen edz, és megfelelő összetételben fogyasztja el a napi kalóriaadagot, azaz megfelelő arányban és formában visz be fehérjét, szénhidrátot és zsírt, valóban garantált lesz a fogyás!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra