13 kötelező szokás az eredményes edzéshez

Az már félsiker, ha elkezdett edzeni, de ennyivel azért még nem váltja meg a világot, ráadásul ahhoz, hogy a rendszeres mozgás tényleg hatásos legyen, sok mindenre kell még odafigyelnie. A Women's Health össze is szedte azokat a jó szokásokat, amik segíthetnek a cél, vagyis a szép, egészséges test elérésében. Egyik sem bonyolult, viszont mindegyik lényeges.

1. Legyen az edzés a napi rutin része!

Nem annyira könnyű belerázódni, de fontos, hogy az edzés ugyanúgy a napi rutin részévé váljon, mint az, hogy felkel, reggelizik, bemegy a munkába, ebédel, és így tovább. Bár a rutinból fakadó monotonitás könnyen elveheti az ember kedvét a mozgástól, a rendszeresség nagyon fontos, például próbáljon mindig adott napokon, adott órában edzeni, de váltson mozgásformát, ha úgy érzi, már nem elég motivált. Sokan egyébként azt tanácsolják, hogy a napi mozgásadagot érdemes még reggel letudni.

2. Próbáljon ki új dolgokat!

Ahogy az első pontban is írtuk, a rendszeres edzés unalmassá válhat, és akadnak, akik emiatt teljesen fel is hagynak a mozgással, pedig elég lenne csak váltogatni a gyakorlatokat és/vagy edzésformákat. A kínálat ráadásul igen szerteágazó, és mindig vannak újabbnál újabb trendek, amiket érdemes kipróbálni legalább egyszer. A 2014-es év várhatóan nagy dobásairól már mi is írtunk.

shutterstock 160655120

3. Vegyen jó edzőruhákat!

Bár persze a mozgás a lényeg, sokat lendíthet a közérzetén, ha olyan szerelésben edz, amiben tényleg jól érzi magát. Persze ez is csak egy szempont a sok közül, amit figyelembe kell venni, ha edzőruhát választ vagy vásárol. Lehet, hogy a bő póló és a kinyúlt melegítő ápol és eltakar, viszont elég nehézkesen lehet benne követni a mozdulatokat és korrigálni a hibákat, arról nem is beszélve, hogy a lifegő ruhadarabok akár be is akadhatnak a gépekbe. Ha az érdekli, hogyan kell megfelelő futócipőt választani, kattintson ide, ha pedig sportmelltartót vásárolni indul, akkor ezt olvassa el.

4. Válasszon megfelelő edzőpartnert!

Sokan azért nem kezdenek el rendszeresen mozogni, mert egyedül nem szívesen vágnak bele, társaságban meg mégiscsak jobban telik az idő. Egyrészt logikusnak tűnik az, ha a munkatársak közül választ edzőpartnert, hiszen biztos vannak még a környezetében olyanok, akik mozogni vágynak, és nekik is az a legkézenfekvőbb, ha egy közeli edzőtermet vagy futópályát választanak. Azzal sincs gond, ha valaki a barátaival közösen dolgozna a szép testért, így biztosan szórakoztató lesz a sport. Arra kell csak ügyelni, hogy nagyjából ugyanazon az edzettségi szinten legyenek, és a célok is megegyezzenek. Persze megértjük, ha valakit az motivál, hogy egy sokkal edzettebb, fittebb emberrel edz együtt.

stockfresh 1702415 young-female-friends-chatting-in-fitness-cent

5. Az edzés legyen szórakozás!

Céltól is függ, hogy milyen mozgásformát érdemes választani, de végül olyan mellett döntsön, ami örömet okoz önnek, és nem kínként éli meg! Ne adja fel rögtön a keresgélést, ha a hideg is kirázza a futástól vagy ha utálja az edzőtermet! Előbb-utóbb úgyis megtalálja azt az edzésformát, ami illik a személyiségéhez és a céljának is megfelel. Ha mégsem talál olyan mozgásformát, ami az összes kritériumnak megfelel, akkor motiválja magát egy olyan dallistával az edzés közben, amitől jobb kedve lesz és erőt ad.

6. Az erősítés jó, higgye el!

A zsírégetés mellett nem szabad megfeledkezni az erősítő gyakorlatokról sem, ettől lesz igazán formás a teste, és jót tesz az anyagcserének is. Nagyon sok előnye van, a Women's Health szerint például segít az alvásban, enyhíti a hátfájdalmat és úgy általában egészségesebb lesz tőle.

7. Gondoljon a gerincére is!

Amikor évről évre ellátogatunk a FittArénára, olyan mozgásformákat is ki szoktunk próbálni, amik nem a zsírégetésről vagy az izomépítésről szólnak, hanem egy kicsit átmozgatják az irodai munkától meggyötört testet. Az ülőmunka veszélyeiről, valamint arról, hogyan lehet csökkenteni az ártalmakat, már sokat írtunk. Az egyik jó módja annak, hogy valóban ép testben élhessen az, ha a szokásos edzésmenetbe néha beiktat egy-két jóga, pilates vagy egyéb hasonló órát.

stockfresh 460835 woman-doing-abs-exercise-at-home sizeM

8. Ne csaljon!

Ha nem megfelelő módon vagy intenzitással végzi az adott gyakorlatokat, akkor azok nem lesznek kellően hatásosak, sőt, akár meg is sérülhet. Többek között ezért is érdemes személyi edzőt fogadni, legalább egy pár alkalomra, esetleg kikérni a személyzet vagy azon vendégek véleményét, akik elég gyakorlottnak és tapasztaltnak tűnnek.

9. Igyon több vizet!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel. Persze azért egyénenként eltér, hogy ki mennyit iszik, és mennyi folyadékra van szüksége, de még így is sokan alulteljesítenek. (Itt elolvashatja, hogy a Magyar Dietetikusok Szövetsége szerint mennyi a napi szükséges vízmennyiség.) Számtalan módszerrel segíthetünk ezen: vannak telefonos alkalmazások, amik figyelmeztetnek, ha inni kell, de az is elég, ha mindig maga mellé készít egy vizespalackot vagy egy poharat. És még valami: sokan a szomjúságot tényleg összetévesztik az éhséggel, szóval ha nagyon úgy érzi, nassolhatnékja van, először inkább igyon egy pohár vizet! 

shutterstock 140189488

10. Figyeljen a jelekre!

Nem, nem égi jelekre gondoltunk, hanem azokra, amikkel a test próbál kommunikálni. Például ha valamit már csak a szeme kíván, ne egye meg, ha pedig edzés közben azt érzi, hogy valami nagyon nem stimmel, álljon le vagy próbálja másként elvégezni az adott gyakorlatot.

11. Pihenjen!

Érthető, ha valaki látványos átalakulásra vágyik, de ennek nem az a módja, hogy ész nélkül edz, és nem hagyja regenerálódni a szervezetét. Szerencsére több módja is van annak, hogy elkerülje a túledzést. Ha túlságosan fáradt, motiválatlan, rossz a hangulata vagy késleltetett izomlázzal küzd, akkor éjszaka aludjon eleget (és jól), táplálkozzon egészségesen, fogyasszon bőségesen folyadékot, hetente két napot pedig mindenképp szánjon pihenésre.

12. Ne lógja el a bemelegítést és az edzés utáni nyújtást!

Természetesen az is nagy lépés, ha valaki már rávette magát a rendszeres mozgásra és tartja is magát ehhez. De higgye el, igenis szükség van még arra a plusz öt-tíz percre a bemelegítéshez és a nyújtáshoz, szóval ne lógja el! Ha órákra jár vagy DVD-t használ az edzéshez, akkor ezzel nincs gond, az oktatók/prezenterek úgyis gondoskodnak arról, hogy egyik fázist se hagyja ki, de ha fitneszalkalmazásokat használ, akkor könnyen elsumákolhatja ezeket, pedig nem lenne szabad.

shutterstock 155247527

13. Töltse fel a raktárait edzés után!

A Women's Health szerint edzés után muszáj szénhidrátot és proteineket juttatni a szervezetbe, mivel az előbbitől újra erőre kaphat, az utóbbi pedig segít regenerálni, építeni az izmokat. Ők többek között az alacsony zsírtartalmú csokoládés tejet ajánlják, de jó opció a gyümölcsös smoothie szója- vagy valamilyen alacsony zsírtartalmú tejjel, sőt, a görögdinnyelé és meggylé is segít abban, hogy elviselhetőbb legyen az izomláz.

Mustra