Valóban bele lehet halni az összetört szívbe

Régebben csupán romantikus-tragikus történetként, vagy szimpla egybeesésként tartották számon, ha egy szerelmespár egyik tagjának halála után a másik rövid időn belül követi őt. Bármilyen hihetetlen azonban, de tényleg létezik összefüggés: egy új harvardi tanulmányban megállapították, hogy ha a férj vagy a feleség elmegy, akkor 66 százalékkal magasabb az özvegy halálozási esélye a következő három hónapban. Ami még meglepőbb: ez fokozottabban igaz a fiatalabb korosztályra.

A legújabb tanulmányban olyan 50 év feletti párokat vizsgáltak, ahol a felek 1998-ban házasodtak össze. Egészen 2008-ig követték őket nyomon, és azt vizsgálták, hogy az időközben megözvegyült résztvevők mikor távoztak el. A vizsgálat időtartama alatt 2912 haláleset történt, és a kutatás során kiderült, hogy az özvegyen maradtak nagyobb eséllyel hunytak el, mint azok, akiknek élt a férjük/feleségük.

Azt is megállapították, hogy a haláleset jellemzően – 66 százalékban – a partner elvesztése utáni három hónapban történt. 539 emberből 50 három hónapon belül hunyt el, további 44 résztvevő pedig 6 hónap és 1 év között. Korábbi tanulmányok szerint a férfiak hajlamosabbak az elhunyt feleségüket követni, viszont most nem találtak erre semmilyen összefüggést. A tanulmány kutatóinak állítása szerint ez azért lehetséges, mert figyelembe vették az illetők keresetét és vagyoni helyzetét is, ami befolyásolhatta a korábbi eredményeket.

A kutatók hozzátették, hogy bár sok vizsgálatot végeztek, pontosan nem tudják, mi is az összefüggés a megözvegyülés és az elhalálozás közt.

„Lehetséges, hogy ez a bánattal összefüggő mechanizmus, vagy a beteg házastárs ápolása betegíti meg a másikat. De az is lehet, hogy ahogy az egyik fél rosszabbul lesz, a másik egyre kevésbé fog a saját egészségével törődni”- találgat dr. S. V. Subramanian, a tanulmány vezető kutatója.

Mivel ez a vizsgálat csupán az 50 év felettieket tanulmányozta, nem teljesen világos, hogy a fiatalabbakat is így érinti-e. Viszont dr. Subramanian azt állítja, bizonyos jelek azt mutatják, hogy ez az „özvegységi-hatás” valamiért fokozottabban érinti őket.

Egyes szakértők szerint a jelenség – akár fiatalabbakról, akár idősebbekről van szó - a hirtelen megváltozott életmódnak tudható be. Például lehet, hogy eddig a házaspár sokat sétált együtt, és ez elmarad. Vagy eddig jól aludtak, és a párjuk elvesztése után már nem. Ráadásul idősebb korban már nehezebb megbirkózni a stresszel, nem beszélve arról, hogy sokan magányossá is válnak, ami csak tovább ront az állapotukon.

Két meglepő haláleset

2 héttel Mary Tamm színésznő halálát követően, a temetése utáni napon férje, Marcus Ringrose is elhunyt. A nyomozás alapján a férfi igen jó egészségi állapotnak örvendett, ám meghalt Sudden Adult Death (hirtelen felnőtt halál) szindrómában, mely lényegében egy erős érzelmi stressz miatt kialakult szívelégtelenség.

Clifford and Eva Vevea 65 évet töltött együtt, majd ugyanúgy, ugyanazon a napon, egy ágyban haltak meg, akárcsak a Szerelmünk lapjaiban.

Ha tud még ön is  hasonló történetet, akkor írja meg nekünk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek