Tények és tévhitek a cukorbetegségről

A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcserebetegség, melyben évről évre egyre többen szenvednek. Sajnos bármennyire is a köztudatban élő problémáról van szó, sokan mégsincsenek tisztában kialakulásának körülményeivel és kezelésével.

Gyógyítható-e a cukorbetegség? 

"A cukorbetegség nem gyógyítható, csak kezelhető. 1-es típusú diabeteses betegek esetén a gyógyítás azt jelentené, hogy hasnyálmirigy szigetsejt beültetés történne (ez a jövő, a géntechnológia). Az ő esetükben ez jelentené a gyógyulást"- mondja dr. Kovács István belgyógyász-diabetológus.

Mi a különbség az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség között? 

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a szervezet sejtjei ellenállnak az inzulin jótékony hatásának. A szervezet sok esetben megtermeli azt az inzulin mennyiséget, amely a normális anyagcsere állapothoz szükséges, de nem tud hasznosulni, nem tudja a cukrot a sejtekbe"behajtani", hogy azáltal energiává alakulhasson. A legnagyobb ellenálló szerv a zsírszövet, ezért fontos a súlycsökkenés.

Az inzulinrezisztencia veszélye az, hogy emiatt a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, egyre magasabb egyensúlyi állapot alakul ki, a vércukor csökkentéséhez pedig egyre több inzulin kell. Ettől egy idő múlva a hasnyálmirigy kimerül, miközben a vércukor tovább emelkedik és kialakul -pontosabban tüneteket kezd okozni - a cukorbetegség. A fenti folyamat hosszú évek alatt alakul ki, sokáig semmilyen tünet nem társul ehhez, és ezek az évek valahol elvesztegetett időnek tűnnek, mert a szövődmények bizony már ezalatt is kialakulnak/kialakulhatnak.

Aki túl sok édességet fogyaszt, az mindenképp cukorbeteg lesz?

A cukorbetegség kialakulása nem az elfogyasztott cukor mennyiségével van összefüggésben. Az 1-es típusú diabéteszt a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejtek pusztulása okozza, amely nincs kapcsolatban a cukorfogyasztással. A 2-es típusú diabétesz akkor alakul ki, ha a szervezetben nem képes megfelelő hatást kifejteni a termelődött inzulin. A 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam a legtöbb esetben genetikailag öröklődik. Rendszeres testmozgással és megfelelően megtervezett és betartott étrend mellett mértékletesen az édesség fogyasztása is megengedett.

Viszont a túlzott szénhidrát fogyasztása a hasnyálmirigy állandó ingerlése, és a folyamatos plusz inzulintermelés miatt valóban vezethet cukorbetegséghez.

A gyerekek kinőhetik a cukorbetegséget?

A cukorbeteg élete végéig diabeteszes marad, mert ez a betegség gyógyíthatatlan, így fontos, hogy az illető folyamatos kontroll alatt maradjon. Fontos az is, hogy a megfelő kezelés mellett szűrővizsgálatokkal folyamatosan keresni kell a szövődményeket is, illetve ha még nem alakultak ki, mindent el kell követni, hogy ne is legyenek.

A cukorbetegek mindig túlsúlyosak?

Nem minden cukorbeteg túlsúlyos, sokszor normális BMI-vel rendelkező diabeteszessel találkozunk. A 2-es típusú cukorbetegség többsége ugyanakkor valóban a túlsúly talaján alakul ki.

Egyedül étrenddel lehet kezelni a betegséget?

"Van számtalan eset, amikor étrenddel lehet kezelni az állapotot. Az 1-es típus esetén az illető élete végéig kénytelen kívülről bevinni az inzulint. 2-es esetén az anyagcsere helyzete, illetve a szövődmények hiánya, vagy megléte dönti el a terápiát. Nincs egy sablon, amit rá lehet húzni a betegre, mivel minden cukorbeteg egyéni és egyedi"- mondja dr. Kovács István.

A cukorbetegek ehetnek korlátlanul gyümölcsöket?

Alacsony glikémiás indexű gyümölcsök javasoltak, mindig a köztes étkezésekkor. Kerülendő emiatt például a banán, szőlő, szilva, aszalt gyümölcsök. A többi gyakorlatilag korlátozással fogyasztható. Minden gyümölcs cukortartalmát célszerű ismerni (10 dekagrammra, hámozva értendő). És ez nem csak a gyümölcsökre vonatkozik: sajnos tudni kell az alapvető élelmiszerek szénhidráttartalmát, csak így tartható be egy korrekt étrend.

Új, magyar nyelvű vércukormérő

Sok magyar cukorbetegnek nagy könnyebbséget jelenthet, hogy novembertől piacra kerül egy Pille nevű vércukormérő, amely egyedülálló módon magyar menürendszerrel rendelkezik, ráadásul akkumulátorral működik, így nem szorul folyamatos elemcserére, ellentétben a többi készülékkel. A találmány kicsi – kb. bankkártya méretű-, így bárhová kényelmesen eltehető és nem foglal sok helyet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra