Tehénre támadt Rubint Réka a Fittarénán

Idén új helyszínen, a SYMA Rendezvény- és Kongresszusi Központban rendezték meg az év legfittebb napját, ahova most is ellátogattunk, hiszen a futáson túl is van élet. Az ismert prezenterek óráit most kihagytuk, így azt sem láttuk, ahogyan Schobert Norberték órája előtt egyik rajongójuk a színpadon kérte meg barátnője kezét. Viszont kipróbáltunk rengeteg olyan dolgot, amely a programfüzet szerint újdonságnak számít. Részletek a hajtás után!

Persze először annak jártunk utána, hogy ki és miért jön ki egy ilyen rendezvényre, valamint hogy megéri-e 3000 Ft-ot kifizetni azért, hogy csatakosra izzadja magát az ember. Nem meglepő módon azért - és az általunk véletlenszerűen megkérdezett emberek egy része ide tartozott -, mert iparági dolgozó, aki a legújabb trendeket, irányzatokat és mozgásformákat akarta megnézni. "Minden évben mutatnak itt be újdonságokat, ezért is jövök ide. Ráadásul én külföldön dolgozom, így sokat tudok "hazavinni" a vendégeimnek, megnézem, mik azok az eszközök, melyekkel szívesen dolgoznék" - mondta el az edzőként dolgozó Helga, aki elmondása szerint legalább 8-10 órát kipróbált már.

Többen is említették a hangulatot, azt, hogy szívesen fizetnek azért, hogy üvöltő zenére köpjék ki a tüdejüket. "A hangulat miatt jövök, és persze szívesen kipróbálom az újdonságokat. Ha valami nagyon megtetszik, akkor simán átmegyek egy másik edzőterembe, ha ott épp elérhető" - fejtette ki Anna, aki saját bevallása szerint hetente legalább 4-5 alkalommal mozog. A hangulat tényleg felemelő lehet annak, aki imád tömegben ugrálni, a jegy mellé adott ajándékcsomag pedig nyilván külön vonzerőt jelenthet, ráadásul számos cég készült akciókkal és különleges ajánlatokkal.

A nagyteremben voltak a "nevek" Tatarek Rezsőtől kezdve a Schobert-Rubint házaspáron és Béres Alexandrán, Katus Attilán, Péntek Enikőn keresztül Szentgyörgyi Rómeóig. Ők azok, akik komoly rajongótáborral rendelkeznek, és persze mindenki a saját trénerére esküszik. Az órák egy része természetesen csak előzetes jelentkezéssel volt látogatható, gyakran komoly tumultus is alakult ki a várakozók közt. A mozgáson kívül persze egy ilyen esemény jó üzlet a tápgyárosoknak is, a Biotech és a Peak is komoly standdal készült. Nem is beszélve a péksütemények hadáról: a Ceres, Schoberték Update-je, a Dia-Wellness, az Abonett egyaránt szénhidrátszegény péksüteményeket és alapanyagokat kínált. Volt persze étterem is, ahol jól le lehetett mérni, mennyire nem konvergálnak a hazai vendéglátóipar fogalmai az egészségről a nemzetközi trendekkel - még egy ilyen eseményen sem.

Rácsodálkoztunk, hogy mekkora iparág épült a fitneszruhákra: a nők eksztatikus állapotban vetették magukat rájuk, legyen szó lábmelegítőről vagy cuki felsőről. A látogatók nagy része a szűk nadrág, színes zokni, és több rétegű atléta kombót kedveli, sokan húztak fel térdig érő lábmelegítőt is. A zumba vagy más táncos sportot űzők viszont a bő nadrágokra, csuklóvédőkre esküsznek, a pole-dances csajok pedig a parányi sortocskákat keresik. Persze, a kiállítás csak egy része a dolognak, a súlypont az órákra került. 

BodyArt Energetic - Lencsés Rita

Mint minden évben, idén is ellátogattunk olyan órákra, amelyeket azoknak találtak ki, akik nem akarnak tekerni, ugrálni vagy súlyokat emelgetni, de szívesen átmozgatnák a gyilkos ülőmunka miatt megnyomorított testüket. A bodyART mozgásanyagát tekintve a jógából veszi fő elemeit, amelyhez a gyógytornából, a japán Do In-ból ismert elemeket rendel és speciális légzéstechnikát kapcsol - olvasható a hivatalos honlapon. A megfelelő légzésre ugyan nagyon oda kell figyelni, de nem erőből kell csinálni, gyakorlatok nem megterhelőek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Lencsés Rita, aki öt héttel ezelőtt császármetszéssel szült, majdnem az összes gyakorlatot velünk együtt csinálta. 

Zsírégető dance by Slimboo - Zsandarova Kriszti

Nem hallott még a slimbooról? Nem véletlen, állítólag ez a SparrowBag csapatának legújabb fejlesztése, ami itt debütált. A slimboo egyébként nem más, mint egy kör alakú eszköz, amit tulajdonképpen úgy kell felvenni, mint egy hátizsák két pántját. Aggodalomra nincs ok, a súlyát alig érezzük edzés közben, de segít abban, hogy szépen kihúzzuk magunkat. A slimboo huzatát pedig két óra között cserélik, így a higiéniával sem lehet olyan nagy probléma. Vasárnap többféle órát is ki lehetett próbálni a kardiótól kezdve a zsírégetésen át a táncosabb gyakorlatokig (ez utóbbit főként azoknak ajánljuk, akiknek már van egy kis múltjuk az ilyen mozgásformákkal). És végül egy tipp azoknak, akik nehezen követik a koreográfiákat: ne legyenek szégyenlősek, ne próbáljanak elbújni az utolsó sorban, mert ezzel csak a saját dolgukat nehezítik meg. 

Jumping Fit Zsírégető - Katona Lilla

A trambulinos edzés nem teljesen új keletű dolog, viszont a Jumping Fitet eddig Magyarországon állítólag nem lehetett kipróbálni. Én pedig kapva kaptam az alkalmon, és nem döntöttem rosszul. Amint az ember rááll a trambulinra, nem bírja megállni, azonnal pattogni kezd, és valami furcsa mosoly jelenik meg az arcán, sőt, volt, aki a bemutató közben hangokkal is jelezte, hogy mennyire élvezi is azt, amit éppen csinálunk. Hogy pontosan mennyire megterhelő lehet egy óra, az nem derült ki, ugyanis csak egy közel 20 perces ízelítőt kaptunk levezetéssel, apró szünetekkel együtt. Eleinte attól féltem, hogy nem tudok majd rendesen egyensúlyozni, de alig kellett megkapaszkodnom a trambulinra erősített karba. A gyakorlatokat egyébként könnyű követni, főleg annak, aki járt már zsírégető vagy bármilyen aerobik órán. 

Spartan Girja - Tóth László és Bánkúti Gabi 

Ha valaki elég perverznek érzi magát, hogy egy dögnehéz vasgolyót emelgessen, annak mindenképp ki kell próbálnia a girját, vagy más néven kettlebellt. Mi Bánkúti Gabriellával próbáltuk ki, akinek karizmait bármelyik férfi megirigyelhetné. Persze nem kell megijedne, három girja edzés után nem fogunk így kinézni. A girját állítólag mérőeszközként használták az orosz mezőgazdasági munkások, ebből lett sporteszköz. A golyót a tetején rögzített fogónál fogva lehet felemelni. A fogás a súlyzó központjától messzebb esik, ezáltal a helyes tartás is nagy összpontosítást igényel. Hogy ez mennyire így van, azt az is mutatja, hogy bár csak fél órát használtam a girját, azóta is izomlázam van. A gyakorlatoknak vagy technikáknak nevük is van, és egymás után kellett elvégezni őket, mintegy összekötve a gyakorlatokat. A gyakorlatok dinamikusak, a fejlődést a golyók súlyának változásával, illetve a szinte végtelen számú gyakorlatok váltogatásával lehet elérni.

Iyengar jóga - Sárig Hajni

Teljes nonszensz, hogy nyolc helyről üvöltő zene közepén lehetett kipróbálni a jógát, annak is az Iyengar változatát, ahol elméletileg nagy súlyt fektetnek az elme lecsendesítésére is. Ezt az irányzatot egyébként B.K.S. Iyengar fejlesztette ki, aki természetesen Indiában él. A mester tanai a hatha irányzatot követik, de az ashtanga ászánái is fellelhetők a jógában. A lecsendesített elme mellett párnák, téglák és övek használatával segítik a helyes gyakorlatok elvégzését. Mi a gyakorlatok során nem tudtuk volna megmondani, hogy épp milyen irányzatú jógaórán veszünk részt, de sajnos ennek az irányzatnak a körülmények se kedveztek: gyakorlatilag lehetetlen volt odafigyelni, miközben egyik oldalunkon a G-flexet tesztelők estek át az oktatón, a másikon pedig stepaerobicot nyomtak a lányok.

És ha a galéria nem volt elég, nézze meg a rendezvény hivatalos videóját. Íme:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek