no

Szépségtippek és tévhitek: igaz, vagy hamis?

Az idők folyamán számtalan olyan szépséggel kapcsolatos babona és néphit keletkezett, melyekről a tudomány fejlődésével hol az derült ki, hogy valóban van alapjuk, máskor pedig pontosan az ellenkezőjük igazolódott. Nyáron tényleg gyorsabban nő a haj? Csökkenthető a pórusok mérete? Gyorsabban fog ráncosodni, ha reggel mindig ott az arcán a párna nyoma? A Huffington Post összeszedte és szakértőkkel megválaszoltatta a leggyakoribb hiteket és tévhiteket.

A szemöldökszedéstől vastagabb, erősebb lesz a szőrzet? Nem.

shutterstock 70604326

Sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy ha szedjük a szemöldököt, akkor a kitépkedett szálak megerősödnek, vastagabban nőnek vissza. Ez nem volt túl jó hír azoknak, akiket Cara Delevigne-szerű szemöldökökkel áldott meg a sors, de most már ők se kell aggódjanak: ez csak tévhit, mivel a szőr szerkezetében bekövetkező változások inkább hormonális hatásoknak, illetve a genetikának tudhatók be. Az viszont úgy tűnik, igaz, hogy a gyantázás (és a gyakori csipeszelés) akár szemöldökön, akár más területeken jobb, mint a borotválás, mert a gyakori tépkedés következtében roncsolódik a szőrtüsző, így idővel egyre gyengébb szőrszál nő vissza, ha egyáltalán visszanő.

Ha kihúzgálja az ősz hajszálakat, tényleg szaporodnak? Nem.

Az őszüléssel sajnos nincs mit tenni, előbb-utóbb minden ember életében eljön az a pillanat, amikor megpillantja az első ősz hajszálát. Megjelenésüket okozhatja a stressz és az idő múlása egyaránt, mindenesetre a legtöbben nehezen veszik ezt tudomásul. Egy régi hiedelem szerint ha valaki kihúz egy ősz hajszálat, akkor helyette 3 nő vissza, de szerencsére ez sem igaz, hiszen ettől még nem lesz több hajhagymája az embernek. Viszont ez még nem jelenti azt, hogy tépkedje bátran őket, hiszen - amint már az előbb, a szemöldökszedés kapcsán is írtuk -, a folytonos eltávolítás miatt sérülhet a hajhagyma, és ha kellően kitartó, akkor azokon a részeken egyszerűen azért nem fog ősz haj nőni, mert megkopaszodik. Ha tehát mindenképpen meg akar tőlük szabadulni, inkább vágja rövidre ezeket a szálakat, de persze legegyszerűbb az ősidők óta alkalmazott módszer: a hajfestés.

Ha sokat csücsörít, gyorsabban ráncosodik? Igen.

Akár dohányzunk, akár szívószállal iszunk, a száj körül apró ráncok jelennek meg. De vajon ez hozzájárul ahhoz, hogy ezek így is maradjanak? Sajnos a válasz igen, viszont csakis akkor, ha rendszeresen, gyakran történik mindez. De mi a rendszeres? Ha a dohányzásból indulunk ki – ahol szintén ezt a mozdulatot végezzük- akkor kb. napi 20-szor kéne szívószálból inni, hiszen a cigisek is kb. ennyit szívnak egy nap (bár itt a ráncok megjelenéséhez nem csak a csücsörítés járul hozzá). Ha tehát ön nem dohányzik, csak idegen helyeken szeret jobban szívószállal inni, nagy veszély nem fenyegeti.

Ha melltartóban alszik, nem fog lógni a melle? De.

Bár iszonyú kényelmetlen melltartóban aludni, ennek ellenére vannak, akik szerint így megakadályozható, hogy a mellek később megereszkedjenek. Viszont vannak olyan elméletek is, melyek azt állítják, hogy így aludni nem csak kényelmetlen, de egyenesen mellrákot is okozhat, mivel a melltartó - legyen bármilyen kényelmes - akadályozza a megfelelő a nyirokkeringést. Az, hogy jó-e éjszakára is melltartót viselni, attól függ, hogy mekkora mellről van szó: ha kicsikről, akkor teljesen felesleges, de ha minimum D kosarasról, akkor akár értelme is lehet - főleg, ha maga is úgy érzi, kényelmetlen nélküle, vagy alvás közben szokott fájni a melle. Dr. Amber Guthe sebészeti egyetemi docens szerint bár mellrák kialakulásától nem kell tartani, az viszont fontos, hogy valóban kényelmes melltartót válasszon, aki ebben akar aludni, mert egy túl szoros darab ödémát, folyadékpangást, illetve nyirokelzáródást okozhat. És hogy akkor most használ-e a melltaróban alvás a megereszkedő mellek ellen? Ezt egyelőre nem tudni, mindenesetre a megereszkedés hátterében leggyakrabban inkább a szoptatás, valamint az idő és a gravitáció állnak.

Nyáron tényleg gyorsabban nő a haj? Nem.

Nem is tűnik teljesen logikátlannak, hogy nyáron a meleg, a pára és a sok napsütés, valamint a több vitamin fogyasztásának hatására gyorsabban nő a haj. De sajna ez sem igaz: bár a szakemberek szerint valóban lehet némileg fokozottabb a növekedés, ez nem számottevő mértékű. Ilyenkor inkább azért tűnik úgy, hogy gyorsabban nő a haj, mert a napsugárzás hatására kifakult hajvégek és a tövek színe közti különbség miatt nagyobbnak látszik a lenövés.

Lehet csökkenteni a pórusok méretét? Nem. Vagyis de, csak nem úgy.

Számos olyan termék van a piacon, melyek azt ígérik, hogy a kitágult pórusokat összehúzzák. Ezek azonban főleg retinol tartalmú készítmények, melyek optikai trükkel dolgoznak: egyszerűen eldugítják a tág pórusokat, amik így valóban kisebbnek tűnnek. Léteznek ugyan olyan vényköteles készítmények, melyek valóban összehúzzák a pórusokat, ezek hatása azonban csak arra az időre szól, míg használja: ha leáll vele, újra kitágulnak. Van-e akkor valami, ami valóban végleges megoldást ad? Egyelőre csak a bőrhámlasztásos eljárások kezelések képesek ezekre, mikor a bőr legfelső rétegét eltávolítják, de ezeket is érdemes havonta ismételni.

A csoki pattanásokat okoz? Nem.

stockfresh 1912380 sensual-chocolate-girl sizeM

A csokoládé önmagában nem vezet pattanásos arcbőrhöz, ellentétben a magas cukor- és zsírtartalmú ételek, főleg nagy mértékkel fogyasztva igen, mivel gyulladásokat okozhatnak, melynek egyik tünete, hogy fájdalmas aknék alakulhatnak ki a bőrön (és nem csak az arcbőrön). Ezért, ha nem akar magának rosszat, a mértéktelen tejcsokoládéfogyasztás helyett próbáljon inkább étcsokit nassolni, mely lényegesen egészségesebb, kevesebb cukrot is tartalmaz, és intenzívebb íze miatt kevesebb is elég lesz belőle.

Érdekesség: a csokoládé rossz hírének kialakulása talán annak is köszönhető, hogy sokan menstruációjuk előtt fogyasztják nagy mennyiségben - amiről a hormonok tehetnek, ahogy arról is, hogy ilyenkor csokizabálás nélkül is pattanásosabb az ember. Így hihetik azt, hogy a nassolnivaló okozta ezeket a bőrproblémákat - ahogy azt is tudjuk, hogy ha a bolha összes lábát kitépjük, megsüketül.

Le kell-e vágni a körömágybőrt? Nem.

Manikűrözés közben van, aki gondosan visszatolja és kivagdossa a körömre lenőtt körömágybőrt, és van, aki nem,. Hogy kinek van igaza? Az utóbbiaknak, ugyanis ez egyfajta védelmi háló, hiányában könnyebben támadják meg a körmöt gombák, és akár körömágygyulladás is kialakulhat.

A rendszeres hajvágástól gyorsabban nő a haj? Nem.

88386678
Michael Hitoshi

Erre a válasz egyértelműen nem. A haj növekedésének gyorsaságát sok minden befolyásolja: táplálkozás, egészségi állapot, vitaminhiány, vér- és vasszegénység, endokrin problémák, stb. Viszont a hajvágás nem tartozik ide. De hogy ennek ellenére miért érdemes rendszeresen vágatni? Azért, mert így egészségesebbnek, ápoltabbnak tűnik a haj, és ha nem jár időközönként fodrászhoz, akkor egyre nagyobb mértékben lesznek töredezettek a szálak - ez pedig egyszerűen ápolatlanabbnak mutatja még a legtisztább hajkoronát is.

Ha az oldalán alszik, tényleg ráncokat vasalhat az arcába? Sajnos igen.

Bizonyára ön is észrevette már, hogy ha az oldalán alszik, akkor reggel a párna összes gyűrődése az ön arcát díszíti. Sajnos, mivel az idő folyamán a bőr vízhiányossá válik, ráadásul az elasztikai és kollagénrostok termelődése is lelassul, már nem is olyan értelmetlen a kérdés, hogy vajon nem árt-e az arcbőrünknek, ha ez túl gyakran fordul elő? Sajnos a válasz az, hogy de, igen. A legjobb ezért, ha a hátán alszik, viszont erre sokan nem képesek (vagy ha igen, semmi nem garantálja, hogy álmukban nem kezdenek forgolódni). Erre tanácsolják nekik a szakemberek, hogy vagy vegyenek olyan, speciális párnát, ahol nem gyűrődhet össze sem a huzat, sem az arc, vagy szerezzenek be szatén huzatot - ahol a hatásmechanizmus ugyanez. További megoldás lehet, hogy újítson be egy U-alakú párnát, ami megtámasztja a nyakát, így nem tud forgolódni. Ha még így sem biztos abban, hogy egy testhelyzetben marad, akkor bebiztosíthatja magát további más párnákkal - az már más kérdés persze, hogy ez így mennyire lesz kényelmes.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek