Ezért ne nyomja végig flipflopban a nyarat

Fáj a dereke, csak nem tudja, miért? Most lehet, hogy megtalálja a megoldást. Nyaranta mindenki szívesen vált például papucsokra, hogy minél jobban szellőzzön a lábuk. Pedig a papucs, szandál illetve a flipflop viselésének megvannak a komoly hátulütői. A Díványnak dr. Elek Emil Miklós ortopéd szakorvos segítette összeszedni, hogy miért nem érdemes túlzásba vinni a flipflop (és minden más teljesen lapos talpú cipő, például a balerina) hordását, azaz miért ne legyenek ezek a teljes értékű nyári cipőink. Azért, mert súlyos problémákat okozhatnak, és nem is csak a lábfejünknek.

Mi a gond a flipflop papucsokkal?

Az természetesen, hogy egyáltalán nem tartják a lábat, a lábujjaknak emiatt pedig kapaszkodniuk, illetve markolniuk kell, és ez előbb-utóbb a deformálódásukhoz vezethet. Ezt persze nem csak a papucsok, hanem a helytelen, béna cipők is összehozhatják. Ezeknek a torzulásoknak különböző nevei vannak: kalapácsujjnak és karomtartásnak is mondják. Ezek az ujjdeformációk pedig különböző körömdeformációkat és az ujjak végperceinek az elváltozását okozhatják. A Huffington Post egyik cikkében felhozták, hogy emiatt a lábujjakban akár íngyulladás is kialakulhat - ilyesmit dr. Elek Emil még nem tapasztalt, de azt mondta, hogy a lehetőséget nem érdemes elvetni.

52583830
Peter Kramer / Europress / Getty

Mi a gond a torzulással?

Ha torzul egy ízület, akkor ez önmagában is fájdalommal járhat, ráadásul az így kialakult helyzet az egyes cipők viselését is nagyon megnehezítheti. A valódi gond azonban az, hogy ezek a torzulások egyéb deformitásokká fejlődhetnek tovább, például egymásra torlódhatnak a lábujjak. "Ha egymásra kerül két ujj, akkor az alul fekvő a kalapács álláson kívül még feljebb tolja a felül lévőt. Ettől pedig gyakorlatilag képtelenség lesz a cipőviselés" - magyarázta a szakorvos. Ezenkívül gondot okozhat még, ha állandóan beleütközik a torzulás a cipőbe, emiatt ugyanis először bőrkeményedés, később aztán klasszikus tyúkszem alakulhat ki.

Csak a lábfejben okozhatnak károsodást a lapos talpúak?

A hasonló lábbelik (papucsok, szandálok, balettcipők) egyik fő kritikája, hogy nem adnak elég támasztékot a lábnak, és mivel így a medence dőlésszöge megváltozik, könnyen okozhatnak derékfájást. "Mivel vékony a talpuk, nincs megfelelő párnázottságuk, a sarok nincs megfelelő magasságban, így a medence egy kicsit rendellenesen előrebillen, és ezáltal tartászavar is kialakulhat. Ebből aztán klasszikus derékfájás lehet, aminek pedig egyetlen oka a láb nem megfelelő alátámasztása." Ahogy az ortopéd szakorvos elmondta, mai tudásunk szerint ideális esetben két-három centis sarok a megfelelő a helyes tartáshoz.

Ennyi lenne? Lábszár- és térdfájás?

"Ezekkel találkozom leginkább. A nagy teherviselő ízületekre, mint például a csípőízület is, kevésbé van hatással. Sokkal gyakoribbak a térdfájások, emellett a lábszár izomzatának a rendellenes terhelése miatti lábszárfájdalmak." Hasonló gondokra hívta egyébként fel a figyelmet Kenesei Zsanett, országos bajnok atléta is, amikor azt ajánlotta, hogy évente cseréljünk futócipőt is. Mint kiderült, ha sokat viselnénk ezeket a lábbeliket, akkor térdkopás is kialakulhatna, ami pedig nem a tinédzserkor betegsége. Emellett persze gondot okozhat a sarok fokozott elszarusodása, a kirepedezettség, de ez nem ortopédiai, hanem inkább kozmetikai probléma.

146941309
David Livingston / Europress / Getty

Mit javasol a szakorvos?

"Nyáron nem tudjuk kikerülni, hogy ilyen lábbeliket hordjanak az emberek. Úgysem tudom lebeszélni egyik páciensemet se a forró hónapokban a könnyű nyári sarukról és ezekről a flipflop papucsokról" - mondta kissé csalódottan dr. Elek Emil. "A lényeg, hogy ne legyen aránytévesztés, tehát ne állandó viseletként hordja, és ha van lehetősége variálni, akkor mindenképp tegye." Azt ajnálja még az ortopéd szakorvos, hogy olyan cipőt válasszon, aminek egy kicsi sarokemelése van. A lúdtalpasok pedig külön ügyeljenek arra, hogy könnyű betét legyen a cipőkjükben. Ettől függetlenül az orvos bízik benne, hogy a szezonális jelleg miatt senki nem kap rá túlzottan ezekre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra