Amit még fontos tudni a fényvédelemről

Mivel a jó idő beköszöntével mindenhol a nap káros hatásai és az ellenük való védekezés a téma, egyre többen fordítanak nagy figyelmet arra, hogy magas faktorszámú krémet használjanak, ne menjenek ki a kritikus órákban (11-15 óráig) a tűző napra, és hogy viseljenek széles karimájú kalapot. Még így is maradtak azonban olyan hibalehetőségek, amelyekre nem is gondol, pedig ugyancsak megnövelhetik a ráncok, az égési sérülések, sőt a melanoma kialakulásának esélyét. A Health.com összeszedett 5 további olyan dolgot, amelyekre szintén nem árt ügyelni.

Fényvédelem az autóban is

Ha úgy gondolja, biztonságban van az autója ablaka mögött, akkor nagyot téved: az UVA sugarak ezen könnyen át tudnak hatolni, csakis az UVB ellen nyújtanak védelmet. Ezért van, hogy bár nem tud a járműben leégni, de a napsugarak károsító hatása azért érvényesül. Csak a szélvédő tudja megszűrni mind az UVB, mind az UVA sugarakat is (ez utóbbiak azok, amelyek a bőrrákhoz, illetve mélyebb ráncokhoz vezethetnek).

A St. Louis University School of Medicine 2007-ben végzett is egy erre irányuló kutatást, melyben megállapították, hogy azoknál, akik sok időt töltenek a volán mögött, rendszerint a fej, a nyak, valamint a kar bal oldala az, ahol leggyakrabban alakult ki melanóma - tehát azon az oldalon, amelyet az autóban ülve az ablakon keresztül ér a napsugár. Éppen ezért javasolják a bőrgyógyászok azt, hogy az autóban is mindenki kenje be magát naptejjel!

Dr. Howard Fein kaliforniai bőrgyógyász egy lépéssel tovább megy, és azt tanácsolja, hogy akik sokat vezetnek, szerezzenek be napfényvédő fóliát az autóüvegre, melyek megszűrik a káros sugarakat. Állítása szerint ezek megfelelő védettséget biztosítanak a sofőrök számára a káros UVA és UVB sugaraktól. Amennyiben ezt mégsem engedheti meg magának, naptejet és napszemüveget mindenképp használjon vezetés közben!

Vigyázzon a szájfénnyel

A nők általában előszeretettel használnak csillogó szájfényeket, pedig egy nemrégiben készült dallasi tanulmány szerint nem ártana velük vigyázni, ugyanis nem tartalmaznak fényvédőt, ami elnyelné a káros sugarakat, így nem védenek a bőrráktól és az egyéb károsodásoktól.

Dr. Jeannette Graf New York-i bőrgyógyász elmondása alapján a szájfény ugyanúgy viselkedik, mint a babaolaj, vagyis megnöveli a sugarak áthatolását, így még érzékenyebbé is teszi a bőrt különböző betegségekre (pl. melanóma) és szépséghibákra (pl. szeplők, égési sérülések). A legjobb tehát az, ha tűző napon mellőzi a szájfény használatát, és helyette inkább fényvédőt tartalmazó ajakbalzsamot választ.

Ügyeljen a frizurájára

Sokan nem tudják, de a fejbőrön is kialakulhat bőrrák, főleg, ha az illetőnek ritka és vékonyszálú a haja. Ráadásul ezen a területen gyorsabban is terjed, mivel sűrűn be van hálózva vér- és nyirokerekkel. Éppen ezért ajánlott fényvédő hajsprayt használni, de a legjobb, ha kalapot húz a fejére, amikor magasan jár a nap. Ide tartozik az is, hogy ha sokat van összefogva a haja, akkor a nyakáról se feledkezzen meg, és kenje be azt is!

Árnyékban és borús időben is használjon fényvédőket

Azt talán már tudja, hogy az árnyékban, a napernyő alatt se higgye magát biztonságban: attól, hogy nem éri közvetlenül napfény, a káros sugarakat még megkapja, mivel ezek 50-95 százalékban visszaverődnek a vízről, homokról. Az viszont talán tényleg újdonság, hogy az sem jelent védelmet, ha éppen borult az ég: ezeknek a sugaraknak ugyanis csak a 20 százalékát fogja fel a  felhőzet.

Nézze meg a szavatossági időt

Az lehet, hogy van pár flakon maradék napteje az elmúlt évekből, az azonban közel sem biztos, hogy még jók is. Dr. Graf azt tanácsolja, hogy ha lejárt, semmiképp se használja, ha pedig nincs lejárati dátum a dobozon, akkor is egy év után inkább dobja ki, mivel nem lehet tudni, hogy meddig állt az üzletben, ahol vette.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, figyelmeztet a bőrgyógyász, hogy ha az előírásoknak megfelelően használja a naptejet, akkor az a következő szezonra el kell, hogy fogyjon. Így ha mégis megmaradt, akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy túl keveset használta!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek