Kvantumjóga: boldog akar lenni? Gondolkozzon!

Komoly kihívás tud lenni bő másfél órán keresztül ülni ezoterikusan és spirituálisan képzett emberekkel egy teremben úgy, hogy sosem jógáztunk és egyáltalán nem rajongunk a parasztvakításért. Ennyi idő alatt viszont szerencsére az is kiderül, hogy a kvantumjóga nem olyan, levitálni vágyó hippik végső mentsvára, akik power balance karkötőtől (vigyázzanak, már iRenewnak hívják!) várják a boldogságot, hanem egyszerűen testmozgással kombinált önmegyfigyelés. Csak ki kell várni. Hangzatos szavak persze akadnak.

A Baraka Jóga Iskola ugyanis kvantumjóga-tanfolyamot hirdetett, amiről az ilyen témákra fogékonyakat a következőképpen tájékoztatják: „a jóga ősi bölcsességének és a (kvantumfizikai gyökerekkel rendelkező) modern tudomány lehetőségeinek ötvözeteként létrejött a [...] Kvantum jóga program, amely a test-lélek-tudat harmónia megvalósításának és az öngyógyítás-önfejlesztés elsajátításának eszköze. Alapja a békekutató Szatmári L. Miklós által kidolgozott Kvantum-szemlélet, ami forradalmi nézőpontváltás a mindennapi élet olyan kihívásait illetően, mint az egyéni és társadalmi (pl. a családon belüli erőszak) vagy az etnikai-vallási (pl. nemzetek közötti) konfliktuskezelés".

Szatmári L. Miklós és Gyuró Éva
Szatmári L. Miklós és Gyuró ÉvaFotó: Baraka Jóga Iskola

...mivan??

Ha ettől ijedtükben lenyelték az egeret, nyugalom: a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy lehet kiscsoportos foglalkozásra járni, ahol az ember felváltva jógamozog, meditál, és foglalkozik saját lelki működésével, ha akar. A tanfolyamot ketten tartják: Szatmári L. Miklós, aki a dolog bölcseleti oldalával foglalkozik, illetve Gyuró Éva, aki az iskola vezetője, és jógaoktató.

A kvantumszemlélet, bár furán hangzik – és még furcsább szavakkal méltatják –, magyarul alapvetően ember és környezete, illetve lehetőségei kapcsolatával foglalkozik. Normális ember persze magától is foglalkozik a lelki működésével, és figyel a lehetőségeire, illetve igyekszik feldolgozni a tapasztalatait, és nem piszkít a saját fészkébe. Ezt sajna nem lehet forradalminak hívni, de ha valakinek ez adja meg a kezdő lökést ahhoz, hogy ne egy sarokban sírjon azon, mit rontott el az életében, hajrá.

Én vagyok a tér is

A  kvantumjógát Magyarországon meghonosítani készülő Szatmári L. Miklós történelemtanár végzettségű, békekutatással is foglalkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő, de ma inkább jógában érdekelt. Elmélete szerint „van egyfajta összekötöttség, ami minden emberi lényt és létező dolgot összeköt. Képzelj el egy mezőt, amiben minden lehetőség benne van, múlt-és jövőbéli. Te vagy a fókuszpont, amiben létrejön ez az egész, anyagi valóság formájában, és ebben van hatalmas szereped, hogy hogyan alakítod a valóságodat. Létezik például a testi különválasztottság, de van valami közös háló – fizikai szinten például az, hogy mi most egy térben ülünk. Ha már te nem azonosítod magad teljesen a testeddel, hanem azt mondod, hogy te a tér is vagy, akkor valamilyen szinten megszűnik az elkülönülés." A tanfolyamon tehát ilyen csapásirány mentén elmélkednek majd a hallgatók. Szatmári elmondása szerint a kvantumfizikát, mint szaknyelvet választotta a tudás tolmácsolásához, ám azt maga is belátja, hogy nem mindenkinek ez a legjobb módszer arra, hogy fejlődjön – például azért, mert sosem foglalkozott ilyesmivel. (Vagy, mert nem bírja a hangzatos frázisokat arra, ami amúgy egyszerű is lehetne, de ez már csak személyes meglátás.)

joga2
Fotó: Baraka Jóga Iskola

Azonos vagyok magammal

Ez persze csak az elmélet, amiből még nem következne önmagunk értelmes megkérdőjelezése, pedig ez a módszer fontos eleme. „Egy kicsit kíváncsian tekintesz önmagadra, új szemmel nézed a véleményeidet, a hiteidet, az elképzeléseidet, és megvizsgálod, mennyire azonosulsz velük." Az egészséges önismeret fontosságát lehetne tovább hangsúlyozni, de minek: minden vallás, önsegítő mozgalom és még a kóklerek is erre nevelnek, nagyon régóta. Szatmári L. Miklós szerint az is fontos, hogy ne görcsöljünk a problémákra, ami nyilván fontos, de jó esetben szintén egyértelmű.

„A betegségek 90 százaléka pszichoszomatikus eredetű, a mentális és érzelmi állapotunk hozza létre. Ezért is van óriási szerepe annak, hogy felismerjük az óriási felelősségünket abban, ahogy élünk. Van egy elképzelésünk, az alapján létrehozzuk a valóságot, abban történnek velünk bizonyos események, lesznek tapasztalataink, és azokkal megerősítjük az elképzeléseinket. Így zárjuk körbe magunkat. Elengedést, elfogadást, áramlást kell létrehozni, és hagyni, hogy ez a mező rajtad keresztül újraírja magát. Igen, ez egy kicsit felülírása annak a kontroll iránti vágynak, amit belénk vernek az iskolában. A newtoni fizikában a kontrollra való igény domináns minőség, ebben az újfajta megközelítésben sokkal fontosabb az elengedés, megengedés művészete. Minél jobban azonosulunk testi problémáinkkal, annál fontosabbá válik a testi szintünk. Ha abban van egy elváltozás, amit betegségnek nevezünk, az nehéz helyzetbe hozhat – behoz egy stresszhelyzetet, és ez a gyógyulás legnagyobb ellenfele." És elvileg ekkor jönne az önvizsgálat, amelynek során „figyelemenergiával" felismerjük, mit tehetünk az „érzelmi testünkkel".

joga1
Fotó: Baraka Jóga Iskola

Amit másfél óra alapján ebből le tudtam szűrni, az a kövekező: gondolkozzunk az életünkön, mert ki mint vet, úgy arat; aki sokat markol, keveset fog; lássuk meg a szálkát a saját szemünkben is, de végül is ahogy lesz, úgy lesz, szóval take it easy. Ha valaki ezt a kvantumtudományok nyelvén is hallani szeretné, szeptember 30-án, a Millenárison országos jógafesztivál lesz, ott lesz rá alkalom.

Mustra