10 ok, hogy összevesszünk nyaralás alatt

Egy párkapcsolatban mindig vannak viták, miért pont nyaraláskor ne lennének? Egy új brit felmérés szerint pihenés alatt speciális dolgokon veszünk össze, amik adott helyhez, szituációhoz köthetők, de persze régi nézeteltérések is előkerülhetnek.

Az egyik angol utazásszervező oldal, a Latedeals.co.uk 1000 embert kérdezett arról, összevész-e párjával utazás alatt: felmérésük szerint a kettesben nyaralók 79%-a legalább két oltári balhét lever egy két hetes üdülésen, 62% pedig naponta veszekszik. A párok 6%-a annyira nem bírja egymást elviselni, hogy a nyaralás egy pontján külön szobába költöznek "a folyamatos feszültség miatt” – írja a Daily Mail.

Míg barátainkkal legkönnyebben politikán veszünk össze, a romantikus, kettesben töltött üdülés alatt az egyik legnagyobb gond – a briteknél legalábbis–, hogy a férfi más bikinis nőket bámul. A második leggyakoribb probléma, hogy míg a nők inkább a medenceparton döglenének, a férfiak aktívabb programokra vágynak. Búvárkodás, kvadozás, kirándulás, bármi, csak ne legyen unalmas. Harmadik legsúlyosabb vitatéma, hogy mit és hol együnk, amin persze lehet vitatkozni, de hülyének kell lenni ahhoz, hogy ebből halálos nézeteltérés alakuljon ki.

tk3s 004gba15823
Gio Barto

Gyors házi felmérésünk alapján úgy tűnik, a britek problémái nem a mieink. „A nyaralás és utazás az, amikor soha senkivel semmin nem vesztem még össze. Akkor se, ha menstruáltam, ha ételmérgezésem volt, vagy ha én nem akartam hajóútra menni, ő pedig igen – elment egyedül, addig én napoztam. Csak arra ugrok, ha felébresztenek reggel 10 előtt, de azt amúgy se szeretem. A legdurvább vitám talán az volt, hogy aznap lecsót főzzünk-e vagy menjünk a helyi tavernához enni, ő unta a rákot, nekem nem volt kedvem főzni. Végül pizzáztunk” – írja Lulu, az általunk megkérdezett ismerősök egyike. A briteknél negyedik lett az alkoholfogyasztás, a mi nem reprezentatív felmérésünkben viszont előkelő helyre került a részeg pasi - józan nő ellentét.

„Életemben egyszer töltöttem együtt folyamatosan 4 napot egy egykori barátnőmmel, őt kifejezetten zavarta, hogy folyamatosan részeg vagyok” – mondja Feri, a női oldalról pedig Tünde véleményét osztjuk meg önökkel: „Miért nem megyünk több múzeumba és kevesebb kocsmába? Én eddig minden pasimmal minden nyaralásomon összevesztem, szerintem itt jön ki a feszkó. Már gondolkodtam az egyedül nyaralásban is”.

Ötödik vitatéma a térképolvasás és eltévedés, hatodik a csomagolás: mi maradt ki, mi volt fölösleges, mi hol van, etc – vita helyett előre kéne inkább gondolkodni. A hetedik elég érthetetlen: állítólag azon robbannak ki viták százai, hogy a nő túl sokat készülődik a vacsorára. „Mindenkinek van elképzelése arról, mi tesz egy nyaralást tökéletessé, és ha ez valamiért nem jön össze, kezdődnek a viták. Sokkoló látni, milyen sok párnak telik veszekedéssel a nyaralása. Nem meglepő, de az egyetlen megoldás a kompromisszumkészség, talán jó ötlet olyan szállodákat keresni, ahol sokféle időtöltésre, programra van lehetőség, és akkor senki nem fogja úgy érezni, hogy értelmetlenül telik a vakáció” – tanácsolta a Daily Mail olvasóinak Calum Macdonald, a Latedeals felmérésének irányítója, aki tippje közlésekor valószínűleg elfelejtette, hogy a nyolcadik a veszekedések okainak listáján a túl sok pénz elszórása. Márpedig egy olyan szálló, ahol sokféle programlehetőség van, nem olcsó, és a programokért még külön is nagyon sokat kérnek. Pedig lehet olcsón is jót nyaralni.

10 ok a veszekedésre

1. A pasi nőket stíröl

2. A férfi aktív programot akar, a nő nem

3. Mit és hol együnk?

4. Túl sokat iszik a partnerünk

5. Nem megy a térképolvasás, eltévedünk

6. Csomagolás

7. A nő túl sokat készülődik vacsora előtt

8. Túl sok pénz fogy

9. Időben ki kell érni a reptérre

10. Pénzváltás

A kilencedik kritikus téma a reptérre való kiérés, a tízedik a valutaváltás: hol és mennyit kell beváltani. Az ismerősi kör tagjai az állítják – Tünde kivételével –, hogy a nyaralási vitáik sose súlyosak, nem torkollnak több órás vagy napos mosolyszünetbe, és a legtöbben ugyanazon vesznek össze, mint hétköznap: „a pasi egy fasz. Soha semmi nem jó neki” – mondja Eszti. Ezen kívül veszekedés lehet még abból, hogy a miért nem shoppingolhat a nő egész nap, hogy mi legyen a pihenés és a kultúrprogramok aránya, hogy bekapcsoljuk-e a klímát a kocsiban 40 fokban, vagy hogy milyen gyorsan mehetünk az autópályán.

És vannak sokkal kevésbé a praktikus dolgokra irányuló viták: „Mi azon vesztünk össze egyik reggel halálosan, hogy nem voltam elég kedves. Ezen meg is sértődtem, mit kell engem ébredés után azzal csesztetni, hogy kedves vagyok-e, úgyhogy jól elmentem egyedül reggelizni. Jó darabig nem szóltunk egymáshoz” – mondja Kati, aki pont olyan halálosan összevesző típus, mint Tünde, akinek viszont van némi öniróniája: „Én csak halálosan veszek össze, általában külföldön, ahol aztán elvonulok valahová, ahonnan rohadtul nem találok el a szállásra és órákig ülök sértetten. Aztán rájövök, milyen hülye vagyok, és megpróbálok hazatalálni”. Önnek hogy telik a páros nyaralása? Fölöslegesen hisztiznek az angolok, vagy ön is legszívesebben elköltözne néha a közös hotelszobából?

Oszd meg másokkal is!
Mustra